Filtrera & anpassa

Corvina

Corvina, eller Corvina veronese som är druvans korrekta namn, är den viktigaste druvan i vinerna från Venetiens/Venetos främsta vinregioner Valpolicella och Bardolino. Allra bäst anses den bli i appasimentovinerna Recioto och Amarone. Den italienska ...

Läs mer om Corvina
Dölj atlas

Mer om vin med Corvina

Corvina, eller Corvina veronese som är druvans korrekta namn, är den viktigaste druvan i vinerna från Venetiens/Venetos främsta vinregioner Valpolicella och Bardolino. Allra bäst anses den bli i appasimentovinerna Recioto och Amarone.

Den italienska blå druvan Corvina är bördig från Venetien i nordöstra Italien. Druvans fullständiga namn är egentligen Corvina veronese, men exakt varifrån den fått sitt namn är okänt. Enligt en gammal veronesisk sägen var Corvinadruvan från början grön. En dag fann en bonde en skadad kråka i sin vingård med Corvinadruvor och tog hand om kråkan tills den kunde flyga igen. Som tack ska kråkan ha flugit över vingården och förvandlat druvorna till blå. Ett annat påstående säger att namnet kommer sig av att Corvinadruvans klase påminner om just en kråka. Ytterligare ett hävdar att namnet är den veronesiska dialektens version av italienskans 'Cruina' som betyder omogen.

Corvina är alltså Venetiens främsta druva och den viktigaste i vinregionerna Valpolicella och Bardolino. Den blandas oftast med Rondinella och Molinara och är stjärndruvan i viner gjorda på appasimentometoden, som Amarone och Recioto. Appasimentometoden innebär att druvorna torkas innan man gör vin på dem. Då vattnet i druvorna dunstat är smakämnen, socker och fruktsyror koncentrerade, vilket vinerna också blir.

Corvina är en ganska färglös druva och innehåller inte heller särskilt mycket tanniner, vilket den tar igen i fruktsyra och arom.

Hur smakar Corvina?

Corvinaviner kan vara lätta och mjuka, som vinerna från Valpolicella och Bardolino, till mer kryddiga, kraftiga och mustiga som Amaroneviner. Typiska doft- och smaktoner för Corvinaviner är körsbär, hallon och mandel. Corvina blandas i regel med de mer neutrala sorterna molinara och rondinella. Kvalitetsmedvetna producenter ser dock till att andelen corvina är störst eftersom Corvina smakar mer och har högre fruktsyra.

Mat till Corvina

Lättare Corvinaviner passar bra till lättare pastarätter, grillad fisk, rätter av ljust kött och lättare vegetariska rätter. De kraftigare vinerna kräver kraftigare matchningar, som smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt. De Corvinavinerna passar också mycket bra till lagrade ostar som parmesan och västerbottenost.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du