Filtrera & anpassa

Barbera

Nebbiolo må vara kungen av Piemonte, men den blå druvan Barbera har under de senaste åren fått ett rejält uppsving i popularitet och rykte. I Piemonte har man traditionsenligt druckit Barberaviner till vardags och Nebbioloviner till högtider. Men det ...

Läs mer om Barbera
Dölj atlas

Mer om vin med Barbera

Nebbiolo må vara kungen av Piemonte, men den blå druvan Barbera har under de senaste åren fått ett rejält uppsving i popularitet och rykte. I Piemonte har man traditionsenligt druckit Barberaviner till vardags och Nebbioloviner till högtider. Men det håller på att ändras.

Druvan Barbera var länge ansedd som en medioker druva i Piemonte, en druva man använde för att göra enkla vardagsviner som dracks relativt unga. Den användes också i andra piemontesiska viner för att ge dem extra färg. Barbera har en naturligt hög syra, låg tannihalt, och ger mycket frukt. Om druvan får växa i rätt jordmån, beskärs och tas om hand på rätt sätt, kan den resultera i mer koncentrerade och komplexa viner.

Monferrato i just Piemonte gör anspråk på att vara Barberas ursprungsort och det finns bevis på att den växte där redan på 1200-talet. Den odlas i hela Italien då den är lättodlad och uppskattas för sin höga syra, framförallt i de södra, varmare delarna av Italien. Barbera är också den vanligaste druvan i Lombardiet, där man även framställer pärlande viner av den. Norr om Piacenza, i Colli Piacentini blandas den ofta med Croatina i enkla bordsviner men även i den mer berömda Gutturnio. Sardinien har sin en egen variant, känd som Barbera Sarda.

Giacomo Bologna, på Braida, gjorde den första internationellt marknadsförda Barberan - Bricco dell Uccellone ett modernt kultvin som idag betingar lika höga priser som många mer prestigefyllda viner gjorda på nNebbiolo (Barolo och Barbaresco). Det är ingen överdrift att säga att det var just Braida och Bricco dell Uccellone som startade Barberans pånyttfödelse som ett seriöst kvalitetsvin. Idag är det vanligt att de bästa vinproducenterna i t ex Barolo gör Barbera från speciella vingårdslägen och att de lagras på små franska ekfat.

Utöver Italien är Barbera den största druvan i Slovenien och utanför Europa finns den i Nord - och Sydamerika där italienska invandrare planterade den. Barbera finns också i Victoria, Australien och även i Sydafrika.

Hur smakar Barbera?

Barbera är i grunden en fruktig och smakrik druva med toner av mörka bär, plommon och körsbär. Traditionellt gjordes den ofta i en lite lättare och mer rödfruktig stil med smaker av hallon och körsbär men i och med Bricco dell Uccellones intåg i början av 1980-talet så har det vanligare att kvalitetsmedvetna producenter gör en åtminstone en mer koncentrerad och fatlagrad variant som är fylligare och mörkare i smaken. Lagras Barbera på små franska ekfat, så kallade barriquer, så kan den även få toner av choklad och rostat kaffe i doft och smak.

Mat till Barbera

Barberaviner passar suveränt till lätta vardagsrätter av fågel, kalv och gris, men kan även funka utmärkt till lamm, nöt och vilt om vinet är fylligt och smakrikt. Barbera är också perfekt till traditionella italienska rätter; pizza, pasta, risotto, särskilt om de innehåller tryffel.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du