Filtrera & anpassa

Viner producerade på Aligoté

Aligoté är en av de mindre kända druvorna i vinvärlden, men dess unika smakprofil och förmåga att anpassa sig till olika maträtter gör den till en värdefull ingrediens i vinproduktionen. Aligoté-druvan har sitt ursprung i Burgund i Frankrike, där den ...

Läs mer om Aligoté

Vi har tyvärr inga viner av den angivna druvan, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om vin med Aligoté

Aligoté är en av de mindre kända druvorna i vinvärlden, men dess unika smakprofil och förmåga att anpassa sig till olika maträtter gör den till en värdefull ingrediens i vinproduktionen. Aligoté-druvan har sitt ursprung i Burgund i Frankrike, där den odlas på cirka 6% av regionens totala vingårdar.

Druvorna mognar tidigt och trivs i en kallare klimat, vilket gör dem idealiska för odling i högre höjder. Aligoté är en mångsidig druva som passar bra för både torra och söta viner. Dess smakprofil är ofta syrlig och frisk, med inslag av gröna äpplen, citrus och stenfrukter.

En av de mest kända användningarna av Aligoté är i produktionen av den traditionella aperitif-drycken kir. Kir är en blandning av Aligoté och svartvinbärlikör och serveras ofta som en förrätt till maträtter som skaldjur eller kyckling.

Aligoté är också en populär druva för att göra mousserande viner, särskilt i Champagne. Dess höga syrahalt och fruktiga smak gör den till en bra ingrediens i blandningar med Pinot Noir och Chardonnay.

Vid matlagning passar Aligoté väl till fisk och skaldjur, men den kan också kombineras med lätta kötträtter som kyckling eller kalkon. Dess syrlighet balanserar fetthaltig mat på ett elegant sätt och ger en friskhet till maten.

Sammanfattningsvis är Aligoté en mångsidig druva med en unik smakprofil som passar bra till både torra och söta viner. Dess fruktiga och syrliga smak gör den till en bra matchning till fisk och skaldjur, men den fungerar också som en utmärkt följeslagare till lätta kötträtter.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du