Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Weingut Fritz Ekkehard Huff Rheinhessen Cru Riesling 2021

Weingut Fritz Ekkehard HuffRheinhessen Cru Riesling 2021

Tyskland, Rheinhessen, 750 ml, 12,5%

Det här är den andra av två master class-lådor med fokus på torr Riesling från de branta sluttningarna i Rheinhessen och Nierstein som vi satt ihop med Christine Huff och Jeremy Bird Huff.  Alla är från årgång 2021 och visar upp världens bästa druvsort från de bästa lägena i Rheinhessen. Lådan inne ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Årgång

2021

Druvor

Riesling

Smaknotering

Lådan innehåller: 

 

 

Orbel Riesling Trocken 2021 - 2 flaskor

Orbel är en av de välkända "Grosse-Gewächs"-appelationerna på Roter Hang - den geologiska formation som även inkluderar Pettenthal.

Christine Huff kan dock inte kalla vinerna för Grosses Gewächs eftersom hon ännu inte är medlem i VDP - organisationen bakom klassificeringen. Men marken är förstås densamma och erbjuder den perfekta symbiosen av soldränktsöderläge och mineralröd jord med tillräcklig vattenförsörjning. Namnet kommer troligen från det medeltida ordet Ölbel, som betyder "stark kille". Vilket verkligen passar in på Orbel-vinerna som är rika och charmiga på sitt alldeles egna sätt.

Ett vin som normalt mognar tidigare än Pettenthal.

 

Pettenthal Riesling Trocken 2021 - 2 flaskor

Pettentahl är kanske Huffs finaste och mest eleganta vin och kommer från det mest kända och ansedda läget i det större geologiska området som kallas för Roter Hang i Nierstein.

Här består jorden förutom av skiffer och röd kalksten även av mer röd sandsten och slamsten. Läget med en fin exponering ned mot och alldeles intill Rhein i en östlig riktining vilket ger förutsättningar för fantastiska viner med intnsiva och komplaxa aromer och frisk och fräsch mogen rieslingfrukt.

Läget nära Rhein gör att druvorna kan drabbas av botrytis och därför skördar Christine den tidigare än t ex Rabenturm vilket i sin tur ger ett elegantare och mer långlivat vin.

Ännu något sluten doften med fruktiga inslag av ananas, persika och päron som ackompanjeras av nyanser av petrolium och mineral.

Smaken är även den mycket ung och visar upp sin karaktäristiska och tydliga syra som tillsammans med de fruktiga tonerna av exotiska frukter och päron bjuder på ett vackert samspel där det i eftersmaken träder fram lävkra nyanser av petrolium och mineral.

Ge den ett par år i källaren och du kommer att bjudas på en fantastisk riesling!

 

 

Rabenturm Riesling Trocken 2021 - 2 flaskor

Rabenturm är ett av de bästa lägena i Schwabsburg och en del av den större Schloss Schwabsburg men Christine och Jeremy tycker vinerna härifrån är så karaktäristiska att de bör buteljeras för sig.

Vingårdens gamla vinstockar (50 år) växer på en stening röd kalkrik ler- och skifferjord som är stenigare än exempelvis den mer berömda vingården Pettentahl och som dessutom ligger längre ifrån floden. Här blåser det mer och är inte lika fuktigt vilket gör att vinerna nästan aldrig utsätts för botrytis och därför kan skördas senare än Pettentahl.

Rankorna står i em södersluttning vilket ger en fin solexponering och tillsammans med det faktum att druvorna är mycket små och koncentrerade (pga den höga åldern hos plantorna) så så ger detta aromatiska, kryddigt komplexa och koncentrerade viner med en otrolig längd i eftersmaken.

Här finns också en bra lagringspotential för den som vill lagra vinet. Vinet mognar något tidigare på flaska än Pettentahl och är rikare i stilen. Vinet får 36 timmar tillsammans med druvskalen och jäser och lagras i tankar (tillsammans med jästfällningen) till dess att vinet är färdigt att buteljeras.

Drickes
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det här är den andra av två master class-lådor med fokus på torr Riesling från de branta sluttningarna i Rheinhessen och Nierstein som vi satt ihop med Christine Huff och Jeremy Bird Huff.  Alla är från årgång 2021 och visar upp världens bästa druvsort från de bästa lägena i Rheinhessen.

Lådan innehåller tre Cru-viner eller vingårdsviner (två flaskor av varje). Orbel (en klassisk Grosses Gewächs) som är den som mognar tidigast av de tre men som också har en massa härlig juicig Rieslingfrukt. Rabenturm, eller "kråktornet" vars rankor växer precis intill Schloss Schwabsburgs gamla ruiner och som är det vin som oftast imponerar mest på vinkritikerna i sin ungdom med en kraftfull och nästan tropisk exotisk frukt. Slutligen Pettentahl som Huffarna själva beskriver som den aristokratiska Ladyn i sällskapet - ett vin som behöver tid för att utvecklas men som med många års lagring visar upp en intensitet och en fokus som få viner besitter. 

Producenten

Familjeegendomen Weingut Fritz Ekkehard Huff har odlat vin sedan 1700-talet men idag är det den unga dynamiska duon och paret Christine Huff & Jeremy Bird-Huff som driver egendomen med hjälpa av Christines föräldrar (pappan sköter vingårdarna och mamman de kommersiella bitarna). 

Man har 8 hektar i Nierstein och Schwabsburg i Rheinhessen och fokuserar förstås på att göra fantastisk riesling från lägen som Schloss Schwabsburg, Pettenthal och Orbel. Men man gör även vin på druvsorter som spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot gris), scheurebe och grauburgunder (pinot gris).

Eftersom Jeremy Bird-Huff kommer från Nya Zeeland så har man nu även börjat experimentera med sauvignon blanc. 

Christine och Jeremy tillhör båda "Generation Riesling" och var två av de som imponerade mest på oss vid årets Prowein - världens största vinmässa. Generation Riesling är en sammanslutning för unga tyska vinmakare (man får bara var med till dess att man är 35) och som framförallt fokuserar på att föra fram världens bästa gröna druvsort - riesling!

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du