Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dominio de Pingus PSI 2019

Dominio de PingusPSI 2019

Spanien, Ribera del Duero, 750 ml, 14%

PSI tillverkas av i huvudsak Tempranillo-duvor (ca 10% Garnacha) från gamla vinstockar. Druvorna kommer från mindre vingårdslägen som ägs av flera olika vinodlare som samarbetetar med Peter Sisseck. Druvorna skördas och sorteras manuellt. Jäsning sker i cement- och rostfria ståltankar, varefter upp ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2019

Smaknotering

PSI är mörkt i glaset. Vacker och omedelbar doft av röda frukter, färska violer och en aning av björnbärslikör. Smaken är nyanserad och kryddig med fatkaraktär och mycket behaglig med inslag av mörka körsbär, plommon, lavendel, kakao, björnbär, peppar och lakrits.

Drickes
2023-2026
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
94p "Another impressive PSI."

Blackberry and black-cherry aromas with lavender, cedar and hints of cloves and white pepper, following through to a medium body with ultra-fine tannins and a beautiful, creamy finish. A little tight and reserved now. Another impressive PSI. Give it until 2022.

WineAdvocate
93p 93+ "A triumph over the natural conditions of the year."

The 2019 PSI combines their knowledge of the vineyards and their new winery. They learned a lot in 2018, a more heterogeneous vintage, and their sorting machine for grapes had to work a lot. 2019 was more homogeneous, an easier harvest when most people made better wine. In the winery, they invested in a simple building but top technology. They used some 10% Garnacha in the blend, which was done one year after aging the lots separately. It really reminds me of the young wines from Ribera del Duero from the early 1990s, with some aromas of orange peel, earthy and smoky (very mild) and with fine-grained tannins. It has good ripeness at 14% alcohol and integrated acidity but great balance. It showcases the style of the 2019s here, fresher than expected and still a sunny vintage, when 2018 was more crystalline. A triumph over the natural conditions of the year. They finally bottled the expected 345,000 bottles. It was bottled in July 2021.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Peter Sisseck startade utvecklingen av Dominio de Pingus redan 1990, då han var ansvarig för Hacienda Monasterio. Bland förebilderna nämns: Angélus, Le Pin och Valandraud i Bordeaux, Domänerna Leroy och Laurent i Bourgogne. Inga dåliga förebilder! Peter Sisseck är av den åsikten att ’vinet görs i vingården’. Man talar om fyra hörnstenar som gör Pingus så eftertraktad: 10 hektar med riktigt gamla stockar, 60 till 80 år gamla med Tinto del Pais mao Tempranillo. Dessa vingårdar ligger i La Horra, Sotillio, Pesquera och Valbueña. Green-harvest, som endast ger 3-4 klasar per ranka. ’Det är viktigt att få balans mellan uttaget och naturens nycker’. Supermogen frukt, 115 dagar mellan blommning och skörd. Avstjälkningen gör druva för druva! Uttaget ligger på 20hl per hektar vilket ger 1 kg frukt per ranka! Druvorna trampas i små tankar, 200% procent helt ny, fransk ek i barriquerna, jästkontakt under jäsning och lagring, absolut ingen klarning eller filtrering.

http://www.dominiopingus.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du