Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2017

Vad tyckte du?

Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2017

Ekologisk

Spanien, Costers del Segre, 750 ml, 12%

Ny årgång från biodynamiska Castell dEncus! Deras viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2016 är gjort p ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2017

Druvor

Riesling, Albariño/Alvarinho

Smaknotering

Ung och nyanserad doft av citron, stenfrukt, mineral, gröna äpplen och örter. Ungdomlig, lätt och fräsch smak med mycket hög syra och en lång, läskande och pigg eftersmak. Ett mycket friskt naturvin.

Drickes
2019-2022
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

Livets Goda
93 p "Ett riktigt gott och bra vin som känns rustikt men elegant och som ligger kvar länge i gommen."

"Fruktighet med inslag av syrlig aprikos, viol, blomma, citrus, lakritsfärgad persika och en sandig mineralitet med maritim känsla grundmurar vinet. Avslutet är krispigt med rik terroir känsla! Ett riktigt gott och bra vin som känns rustikt men elegant och som ligger kvar länge i gommen. Det här gillar vi!"

WineSpectator
93 p "The palate is delicate but has inner power and strength, with focused, clean and chiseled flavors. Brilliant."

"I also tasted the just-bottled 2017 Ekam, a white produced mostly with Riesling with a touch of Albariño. 2017 was a very dry year with small grapes. They try to combine the high acidity of the Riesling in a cool climate with a rounder character provided by some botrytis. It was cold-fermented in small stainless steel vats with indigenous yeasts and kept with lees for five months before it was bottled. It felt so young and tender that it felt almost a sin to drink something like that. It is very balanced, clean, pure, transparent and harmonious. The palate is delicate but has inner power and strength, with focused, clean and chiseled flavors. Brilliant."

DagensIndustri
"Man ser ­sällan riesling och albarino tillsammans i ­samma vin, men efter att ha smakat det här undrar man varför."

Per Styregård: "Vinorterna som är de nya bubblarna: Vitvinet 2017 Encus Ekam Riesling Albarino för 289 kronor kommer från biodynamiska ­odlingar inte långt från Barcelona. Man ser ­sällan riesling och albarino tillsammans i ­samma vin, men efter att ha smakat det här undrar man varför. Läskande fruktsyra, fruktig ton av citrus, persika och honung, parat med lätt mineraliska övertoner gör det som klippt och skuret till rätter med ramslök, sparris, nässlor eller när färska örter dominerar smakbilden."

Dina Viner
91 (++) p "Ett ungt, friskt vin med klingande ren frukt."

"Ett ungt, friskt vin med klingande ren frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, krita, blommor och mineraler."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ny årgång från biodynamiska Castell dEncus! Deras viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2016 är gjort på riesling och albariño som delvis var angripna av botrytis (vilket ger en ökad komplexitet åt vinet) - men vinet har jäst ut så att det är helt torrt. Vinet har lagrats på en blandning av lerkrukor, gamla efkat och de tidigare nämnda stenkaren. 

Producenten

Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.

Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.

Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt. 

Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord. 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.castelldencus.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du