Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2014

Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2014

Ekologisk

Spanien, Costers del Segre, 750 ml, 12%

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2014 är gjort på riesling och albariño som delvis ···

Per flaska

269:-

Per låda (6 st)

1 614:-

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Vegetariskt och sallader
  • Asiatiskt
  • Milda ostar
Årgång

2014

Druvor

Riesling, Albariño/Alvarinho

Smaknotering

Fräsch sammansatt doft av citrus, daggig sommaräng, äpplen och melon. Lätt mycket frisk smak av citrus, äpplen, mineral, våta stenar och tropisk frukt. Fräsch som ett morgondopp med lite sälta och lång fokuserad eftersmak. 

Drickes
2016-2022
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

WineAdvocate
93 p "Laser-like sharpness"

The 2014 Ekam, from a cool vintage, is mostly Rieling with a touch of Albariño from vines planted at high density in 2003 on limestone soils. It has a low pH of 2.9, high acidity (8.8 grams of tartaric acid per liter) and some 8.9 grams of residual sugar to balance it in the style of a Mosel. It was cold fermented in 25- and 50-hectoliter stainless steel vats, always with indigenous yeasts with a small portion of botrytized grapes which add complexity and certain glycerin to the wine. The wine matured in vat with lees before being bottled. The nose is fresh, precise, chiseled with laser-like sharpness, very subtle and whispering, incredibly young and insinuating. The palate shows similar precision, with sharp acidity and pungent flavors, ending very tasty and dry. You don´t notice any sugar in these whites, because of the very high acidity. 21,631 bottles and 62 magnums were filled in June 2015.

Livets Goda
92 p "Pigg syra, fräsch frukt, mineraliska undertoner och med fint silkiga drag"

Vinet har direkt ett bra fäste i frukten och är en skön legering av druvorna riesling och albariño. Inledande petroliumhint avslöjar rieslingen och de mjuka florala inslagen albariñon. Juicy frukt med citrus, päron, melon, persika, honung och lime. Pigg syra, fräsch frukt, mineraliska undertoner och med fint silkiga drag. Långt, torrt avslut med bibehållen frukt. Mycket gott.

Vinous
92 p "Concentrated mineral-driven citrus and orchard fruit flavors"

"Potent aromas of pink grapefruit, lime zest, white flowers and ginger show excellent lift and clarity. Lively and sharply focused on the palate, offering concentrated, mineral-driven citrus and orchard fruit flavors and a late note of honeysuckle. The finish echoes the floral and citrus fruit notes strongly and clings with outstanding tenacity. This vibrant, minerally wine was fermented in vats called lagars that were literally carved into the granite on the estate some time in the 12th century, most likely not by the owner or anybody in his family.

Winefinders Wine Team
92 p "Vibrerar av liv och pigga smaker"

"Spanien är mycket mer än tunga rödviner. Här har vi ett fräscht och elegant vin som vuxit på hög höjd och vibrerar av liv och pigga smaker. Smaken är mycket frisk med bra bett och balans. Komplext med toner av citrus, äpplen och exotisk frukt som samsas med fin syra. Knivskarpt och mineraligt!"

Winefinder

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2014 är gjort på riesling och albariño som delvis var angripna av botrytis (vilket ger en ökad komplexitet åt vinet) - men vinet har jäst ut så att det är helt torrt. Vinet har lagrats på en blandning av lerkrukor, gamla efkat och de tidigare nämnda stenkaren. Total produktion 21,631 flaskor.

Producenten

Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.

Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.

Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt. 

Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord. 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.castelldencus.com/