Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi El Sequé 2016

Vad tyckte du?

Bodegas Artadi El Sequé 2016

Ekologisk

Spanien, Alicante, 750 ml, 14%

El Sequé är det senaste projektet från folket bakom Artadi i Rioja och Artazu i Navarra. Deras viner tillhör idag Spaniens mest meriterade och mest eftertraktade. Styrkan har alltid varit ett starkt fokus på vingården och dess uttryck. Idag odlar man biodynamiskt utan kemiska tillsatser. 1999 påbör ···

Styckvis

369:-

/flaska
Låda (6 st)

369:-

/flaska, totalt 2 214:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Anka
  • Skogsfågel
Årgång

2016

Druvor

Monastrell

Smaknotering

Doften är stor och mörk, lätt sötlig frukt tillsammans med rostade kaffeböner och kryddor. Smaken är balanserad och ungdomlig med fin fräschör och struktur. Mörka bär möter peppar och örtkryddor. 

Drickes
2020-2028
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
94 p "A powerful, but super bright red that makes you feel glad to be alive"

Perfumed, sweet blackberry aromas with lilac and licorice notes. A powerful, but super bright red that makes you feel glad to be alive. Very lively acidity carries the long, vibrant finish. Drink or hold.

WineAdvocate
93+ p "The eponymous 2016 El Sequé is pure Monastrell from old vines on sandy soils in the village of Pinoso"

The eponymous 2016 El Sequé is pure Monastrell from old vines on sandy soils in the village of Pinoso. It fermented for ten to 12 days in open-top stainless steel tanks after a 24- to 48-hour cold soak with pigeage and pumping over. It matured in oak barriques until malolactic completed. In Alicante, the one event that marks harvest is the arrival of the cold spell (often with hail) and how it influences the vines. In 2016, they had some hail, but it was not as bad as in 2018 or in 2013, and the vineyards resisted. 2016 was a moderately fresh year within the warm climate zone, and the wine is approachable, with less ripe aromas found in warmer years and with more upfront fruit. However, there is good balance on the palate, with fine tannins, a chalky texture and a little more acidity and tension. The oak is perfectly integrated. They had a good crop in 2016. 45,000 bottles produced. It was bottled in April 2018.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

El Sequé är det senaste projektet från folket bakom Artadi i Rioja och Artazu i Navarra. Deras viner tillhör idag Spaniens mest meriterade och mest eftertraktade. Styrkan har alltid varit ett starkt fokus på vingården och dess uttryck. Idag odlar man biodynamiskt utan kemiska tillsatser.

1999 påbörjades vad som skulle bli El Sequé i Alicante. Denna region i Spanien har stora förutsättningar för att, tillsammans med Galicien, bli "det nya". Här finns idag världens kanske mest prisvärda viner. Laderas, som är andravin till El Sequé, är ett perfekt exempel.

Producenten

Artadi grundades som ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Valdeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du