Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Musar Hochar Père et Fils 2011

Vad tyckte du?

Chateau Musar Hochar Père et Fils 2011

Ekologisk

Libanon, Bekaadalen, 750 ml, 14%

Vinet är ofta ansedd som en lillebror till Musar Red men ett vin som definitivt står på egna ben. Denna årgång tål att lagras i flera år framöver. Vinet gynnas av dekantering och serveringstemperatur bör ligga på 16-18 grader. Druvorna Cinsault (50 %), Grenache (30 %), Carignan (10 %) och Cabernet S ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2011

Druvor

Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache, Cinsault

Smaknotering

Vinet domineras av sötman från Grenachedruvan, trots att den endast står för drygt en fjärdedel i blenden. Doften bär härliga toner av bäriga frukter och smaken är fruktig med lager av frukt, kryddor, körsbär hallon och lakrits.  Eftersmaken är lång och behaglig. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

Drickes
2019-2025
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

Livets Goda
92 p "Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång."

"Cedertoner med tobak, tillsammans med russin, dadlar och fikon, som efterhand tonar ner sig och vinet sätter sig snyggt i glaset och pusslet faller på plats och den rustika inledningen övergår till en mer växtlig näring. Vissa smårökiga inslag med en sval känsla som i sin tur ger känslan av just höga höjder. Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång. Bra intensitet, fokuserat och koncentrerat, men samtidigt de berömda andningshållen i vinet som gör att det luftas. Det här är riktigt gott och det har en sötma som skriker efter mat. Dekantera!"

Dina Viner
90++ p "Mörka plommon, vingummin, röd citrus, kryddor och fat."

"Ett kryddigt, friskt vin med ren frukt, bra balans, bra syra, begynnande mognad och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, vingummin, röd citrus, kryddor och fat. Drick 18-21."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vinet är ofta ansedd som en lillebror till Musar Red men ett vin som definitivt står på egna ben. Denna årgång tål att lagras i flera år framöver. Vinet gynnas av dekantering och serveringstemperatur bör ligga på 16-18 grader. Druvorna Cinsault (50 %), Grenache (30 %), Carignan (10 %) och Cabernet Sauvignon (10 %) handplockas från en femtio år gammal vingård utanför byn Aana på 1000 meters höjd. Efter 15-30 dagars macerering på betongfat tappades vinet över i franska ekfat i nio månader.

Producenten

Château Musar är ett vin som inte lämnar någon oberörd. Med sin fantastiska historia och sitt lite egensinniga uppträdande är det ett givet samtalsämne bland vinentusiaster.

Vinet blev internationellt känt 1984 då Serge Hochar utsågs till ”Decanter Man of the Year” mitt under brinnande inbördeskrig. Trots livsfara lyckades man bärga skörden i Bekaadalen och få den till produktionsanläggningen i norra Beirut alla år utom två. Berömmelsen tilltog och Musar blev lite av ett kultvin även här i Sverige.

Det var också under Serges ledning som slottet blev världsberömt och vinerna exporteras idag till hela världen. Serge Hochars död kom som en chock för alla, han var en man med ett stort hjärta och en outtröttlig energi. Han arbetade inte bara för Musar, han arbetade för Libanon. Efter Serges nyliga bortgång förs Château Musars filosofi och arv vidare av tredje generationen, med sonen Gaston i täten, som lovar att fortsätta att utveckla Château Musar i linje med Serges filosofi men även att sätta sitt eget avtryck.

Familjen Hochars filosofi är att varje årgång är speciell och naturen får ha sin gilla gång. Huset tillämpar låga skördeuttag, skördar alltid för hand, använder naturlig jäst, ingen filtrering och ett absolut minimum av svaveldioxid. Vinerna är högst Bordeauxinspirerade i stilen och mycket lagringsdugliga, vissa årgångar tål över 50 år i källaren. Idag kan de kalla sig för naturvin, ett begrepp som inte fanns när Serge fastställde receptet på 70-talet.

Bekaadalen är en platå mellan Libanon och Antilibanon bergen där druvorna växer på 1000 meters höjd. Det ger perfekta förhållanden med temperaturväxling mellan dag och natt och lagom med regn. Minimalt med besprutning krävs, så Bekaadalen är perfekt för ekologisk vinodling. För tio år sedan var 95 % av vinrankorna beskurna enligt Gobelet metoden, som små buskar, men idag är nästan hälften uppbundna i rader enligt Guyot metoden. Familjen Hochar förfogar över 160 hektar där de äger 70, resten ägs av två familjer under långtids kontrakt. Det låga skördeuttaget gör att det inte blir mer än cirka 600 000 flaskor om året. Druvorna skördas av beduinfamiljer, lastas på bilar och körs två timmar till Ghazir, 25 km norr om Beirut där vinifieringen äger rum. Den 70 km långa resan tar två timmar och man anser att druvorna klarar påfrestningen och motstår oxidering.  

Minimal intervention är sedan ledordet, kanske med lite hjälp av vinmakaren Tariq Sakr som har varit på Musar sedan 1991. Både cementtankar och ekfat används. Ekfaten från Nevers ligger i mörka rum insprängda i berget, vinkällaren fungerade som skyddsrum under inbördeskriget. Bara ett litet antal fat förnyas varje år.

Château Musar är ekologiskt certifierat sedan 2006, men har i praktiken varit så i många år. Man har bara inte tyckt att det var viktigt att berätta om det.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.