Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bibi Graetz Testamatta Bianco 2021

Bibi GraetzTestamatta Bianco 2021

Italien, Toscana, 750 ml, 13,5%

Druvorna (100% Ansonica/Inzolia) plockas för hand och bärs i små korgar till vingården som ligger mitt på ön i Giglio Castello. Efter avstjälkning och en mycket mjuk pressning med torris får skalen vila med juicen i mindre än 1 timme. Efter denna korta maceration fluttas musten låg temperatur till r ···

Styckvis

995 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 970 kr

Årgång

2021

Druvor

Inzolia

Smaknotering

Doften är klassiskt medelhav med örtiga och salta toner av ljung och myrtens mintiga nyanser. Den rena fina frukten balanseras av en fin mineralitet blandat med en fin fatton från barriquelagringen.

Drickes
2022-2024
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna (100% Ansonica/Inzolia) plockas för hand och bärs i små korgar till vingården som ligger mitt på ön i Giglio Castello. Efter avstjälkning och en mycket mjuk pressning med torris får skalen vila med juicen i mindre än 1 timme. Efter denna korta maceration fluttas musten låg temperatur till rostfria ståltankar och flyttades sedan till nya 225L barriques för alkoholjäsning vid 20°C. Efter jäsningen har vinet lagrats med jästfällningen i 12 månader, utan någon malolaktisk jäsning och sedan tappats på flaska.

Producenten

Testamatta di Bibi Graetz är ett ungt vinföretag, som snabbt nått kultstatus. Bakom framgången står en 43-årig konstnär, som 1998 blev passionerat intresserad av vin. Han skapade vinet Testamatta, vars första årgång var 2000. Årgången därpå utsågs vid den stora vinmässan i Bordeaux till ”Bästa röda vin” – bland mer än 30.000 medtävlande. När Bibi Graetz började odla vin på allvar fanns två hektar vingårdar på den egendom hans far ägde och som Bibi fått ta hand om. Den ligger i Fiesole, strax utanför Florens. Snart utökade han arealen till fem hektar och dessutom arrenderade han 10 hektar. Odlingarna omfattar även en kultvingård på ön Isola del Giglio utanför Toscanas kust söder om Elba. Här odlas den lokala vitvinsdruvan Ansonica i en terrasserad, 80 år gammal vingård. I vingårdarna i Fiesole dominerar sangiovese, men här finns också colorino, canaiolo, malvasia nera och moscato nero. Bibi Graetz har själv hand om odlingarna och i källaren har han tagit hjälp av en av Italiens främsta vinkonsulter, Alberto Antonini, som arbetar med vinföretag över hela världen, men även på andra håll i hemlandet, bl a på framgångsrika Piaggia väster om Florens.Att Bibi Graetz är utbildad konstnär framgår med all önskvärd tydlighet av etiketterna på hans viner och hans dynamiska kreativitet genomsyrar verksamheten på egendomen. Namnet på hans vinnarvin, Testamatta, kunde lika gärna stå som en beteckning på hans karaktär. Ordet betyder ungefär vildhjärna eller galenpanna.

http://www.bibigraetz.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du