Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Angelo Gaja Gaia et Rey 2019
Våra kunder tycker

Angelo GajaGaia et Rey 2019

Italien, Piemonte, 750 ml, 13%

REGIONEN Regionen är som Vilda Västern; mystisk, sol-bestänkta hedlandskap och kullar som fortfarande är vilda och otämjda trots dess Italienskt visuella logic med välskötta vinrader. Ett Eldorado, ett gränsområde med sin egen guldrush, pionjärer, familjesagor, chanstagningar som betalat sig, hårt ···

Låda (6 st)

14 994 kr

Flaskpris 2 499 kr
Årgång

2019

Smaknotering

Drickes
2023-2028
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Vinous
95p 95 p "the 2019 is fabulous and I say that as someone who is not especially fond of Italian Chardonnays"

The 2019 Gaia & Rey may be one of the finest vintages I have ever tasted of this white. Creamy, ample and expressive, the 2019 is a wonderfully, classy, polished wine. All the elements come together so effortlessly here. Bright and focused, the 2019 is fabulous and I say that as someone who is not especially fond of Italian Chardonnays.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Angelo Gaja är superstjärnan på den italienska vinhimlen. Han brukar i dag 97 ha i Piemonte samt 76 ha i Toscana. Vingårdarna har ideala lägen vilket ger bra förutsättningar att producera stora viner. Angelo kämpar hela tiden för att göra det bästa möjliga av det material vingårdarna ger honom, och han går gärna sina egna vägar för att nå sina mål. Han tog bl a (endast 24 år ung) beslutet att minska skördeuttaget från normala 80 hl/ha till endast 35 hl/ha. Detta var det ingen producent som tidigare vågat. Gajas viner rankas alltid högt av internationella bedömare. Han är mannen bakom det första vin från Piemonte som fått maximala 100 poäng i tidskriften Wine Spectator – en dynamisk utvecklare som aldrig slår sig till ro trots alla framgångar. Han utvecklar nya viner, prövar nya druvblandningar och köper företag och vingårdsmark i såväl Piemonte som Toscana. Efterfrågan på hans viner har pressat priserna i höjden. Man kan dock prova hans vinstil för rimlig penning om man väljer hans sangiovesevin Promis eller Sito Moresco, som görs på Nebbiolo- och Barbera-druvor.

REGIONEN Regionen är som Vilda Västern; mystisk, sol-bestänkta hedlandskap och kullar som fortfarande är vilda och otämjda trots dess Italienskt visuella logic med välskötta vinrader. Ett Eldorado, ett gränsområde med sin egen guldrush, pionjärer, familjesagor, chanstagningar som betalat sig, hårt tillkämpade förmögenheter och blodsband som sitter djupt i familjerötterna. Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. Den italienska paletten av vin har utvecklats från ett av de mest klassiskt, konservativa till ett av världens mest progressiva vinländer i världen. I den underskönt bergiga regionen Piemonte, vars namn på svenska uttydes ”landet vid bergets fot”, finns det ungefär 62 000 hektar vinodling.

Vinet

Gaia och Rey är den första vita vinet som någonsin producerats av Gaja familjen. Den kommer från vingården Gaia & Rey, som planterades 1979 och var en av Piemontes första Chardonnay-vingårdar. Namnen står för Angelos dotter, Gaia, och hans mormor, Clotilde Rey.

DRUVOR Chardonnay

’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och

samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker…Chardonnay är tveklöst den mest populära druvan för vitt vin. Chardonnay odlas runt om i världen och är en av de druvor som vunnit störst berömmelse. Den ger de finaste vita Bourgogner, monstruöst häftiga viner från toppodlare i Kalifornien och ingår som en av tre druvor(nja, egentligen 8 druvor…) i Champagne. Den är relativt lättodlad, knoppar tidigt och trivs i relativt kallt klimat. Den är lagringsduglig och trivs utmärkt tillsammans med ekfat som den ofta lagras i. Tack vare Chardonnay-druvans egen relativt neutrala karaktär kan mycket varierade vinstilar uppnås genom olika framställningsmetoder. Är man elak kan man kalla den ’vinvärldens transvestit’, den anpassar sig extremt mycket efter klimat, terroir och växtbetingelser samt att den adapterar de olika processer som man utsätter den för i vineriet. På gott och ont…

VINIFIKATION Jäsning, med naturliga jäst, i rostfria tankar vid kontrollerad temperatur i fyra veckor. lagrad 6-8 månaders i barrique (inklusive malolaktiska jäsningen).

LAGRINGSHORISONT Från nu och 10 år framåt.

TASTINGNOTE ‘Den har en rik doft med inslag av rostat bröd och vanilj samt drag av citrusfrukter. Hela kroppen är koncentrerad med mogen frukt, balanseras av en livlig syra, lång, kvardröjande finish’

Producenten

Angelo Gaja är en av världens största personligheter i vinbranschen. Han brukar i dag 97 ha i Piemonte samt 76 ha i Toscana. Vingårdarna har ideala lägen vilket ger bra förutsättningar att producera stora viner. Angelo kämpar hela tiden för att göra det bästa möjliga av det material vingårdarna ger honom, och han går gärna sina egna vägar för att nå sina mål. Han tog bl a (endast 24 år ung) beslutet att minska skördeuttaget från normala 80 hl/ha till endast 35 hl/ha. Detta var det ingen producent som tidigare vågat. Gajas viner rankas alltid högt av internationella bedömare.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du