Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Altesino Brunello di Montalcino 2009

AltesinoBrunello di Montalcino 2009

Italien, Brunello di Montalcino, 750 ml, 14%

Altesinos Brunello di Montalcino gjordes första gången 1972 och är gjort på 100 procent sangiovese från egendomens egna vingårdar och har lagrats i fyra år innan det släppts på marknaden (varav minst 24 månader på stora fat av slavons ek). Det kan drickas redan nu men kan lagras i ytterligare tio år···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Smaknotering

Detta är en väldigt stilfull och generös Brunello med lager på lager av mörk frukt där svarta vinbär och körsbär dominerar tillsammans med toner av lakrits i en lite kryddig stil. Vinet är fylligt men ändå fräscht med en fantastisk balans i total harmoni. Ett mycket bra exempel på vad sangiovese kan leverera!

Drickes
2019-2025
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
93 p "Fabulous aromas"

"Fabulous aromas of sliced tangerines and blueberries follow through to a full body, with velvety tannins and a juicy, ripe-fruit finish. Drink or hold."

WineAdvocate
92p

The 2009 Brunello di Montalcino is loaded tight with fresh berry aromas and crushed flower followed by measured leather and spice. The wine ages for 30 months in large oak cask. There is a touch of heat (the back label lists 14.5% alcohol) that is only just discernable, happily, that power is nicely wrapped within the fleshy, opulent mouthfeel. Of special note are those distinct floral aromas that make a strong second showing on the finish. Some 90,000 bottles were produced. Drink: 2017-2025.

WineEnthusiast
92p

Structured but poised, it opens with balsamic aromas of menthol, red berries, blue flower, Asian spices and a hint of new leather. The succulent palate offers dark cherry accented with notes of mint, lemon sage and chocolate alongside polished tannins and just enough freshness. It´s delicious and already approachable so enjoy soon.

JancisRobinson
Superior!

Concentrated ruby with orange rim. Minty, herb liqueur and cherry nose. Real Sangiovese bite and life on the palate. Good tannic structure to support the fruit. Ends just a little dry but may improve with bottle age.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

A "perfect match" – Hjortytterfilé med kantarellcannelloni och persiljesmör

Antal portioner: 4

Intredienser

700 g hjortytterfilé

salt och vitpeppar

smör att steka i

Kantarellcannelloni

200 g trattkantareller

1 schalottenlök, hackad

färska lasagneplattor

1 dl färskost

timjan

rosmarin

salt och vitpeppar

Ljummet persiljesmör

1 persiljerot, tärnad

1 schalottenlök, hackad

1/2 vitlöksklyfta

1 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl bladpersilja, plockad

50 g smör

salt och vitpeppar

 

Tillagning

Bryn filén i smör, salta och peppra. Stek klart i ugnen vid 110° tills kärntemperaturen är 56°.

Kantarellcannelloni: Fräs lök och svamp. Krydda med salt, vitpeppar och örter. Blanda med färskosten. Koka lasagneplattorna. Spritsa svampsmeten på pastan och rulla ihop. Värm i ugnen.

Ljummet persiljesmör: Koka lök, persiljerot, grädde och mjölk. Mixa med bladpersilja och smör, smaka av med salt och vitpeppar. Sila och servera ljummet.

Servera med frästa rotfrukter och gärna viltsky.

Recept och foto: Mat & Vänner

Producenten

Altesino tillhör de verkliga topproducenterna i Brunello - distriktet som ofta blir omnämnt som den stora ambassadören för Italienska kvalitetsviner.

Altesino håller till i ett vackert slott från 1500-talet där de producerade sin första Brunello di Montalcino 1972. På 1980-talet investerades mycket i ny teknik som bidrog till att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Generellt kan man säga att vinerna görs enligt traditionella metoder med stora ekliggare även om man använder en liten del franska barriquer. Vinerna genomsyras av elegans, finess och perfektionism.

Altesino äger också en tredjedel av den berömda vingården Montesoli som är ett av de allra bästa lägena för sangiovese i hela Brunello di Montalcino. Altesino var också den första egendomen som började buteljera "single-vineyard"-viner redan på 1970-talet (den första årgången av Montesoli kom 1975). Montesoli är i dag ett av Italiens riktigt stora viner men även Altesinos "vanliga" Brunello håller mycket hög kvalitativ klass och brukar få höga poäng av världens ledande vinkritiker. 

http://www.altesino.it/eng/azienda.php
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du