Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
CapAnna Brunello di Montalcino 3 Liter 2016
Våra kunder tycker

CapAnnaBrunello di Montalcino 3 Liter 2016

Italien, Brunello di Montalcino, 3000 ml, 14%

De noga utvalda druvorna kommer från CapAnnas äldsta vingårdar. Druvmusten genomgår alkoholisk jäsning med skalmaceration under 30-35 dagar vid kontrollerad temperatur följt av en spontan malolaktisk jäsning i stora konformade kärl på 10-32 hl av slavosk ek där det fick ligga i minst 34-38 månader ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Smaknotering

Ljuvligt fruktig doft av bigarråer och svarta hallon med kryddiga inslag rosmarin, läder och ceder. Smaken är fyllig och koncentrerad där de fruktiga tonerna balanseras upp av en kompakt tanninstruktur och en tydlig syrlighet som ger den en stor lagringspotential. Lägg den i källaren i tre, fyra år och avnjut den under de därefter kommande tio-femton.

Drickes
2025-2040
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
3000 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
96p 96+ p "Check in now and over the next 20 years."

The 2016 Brunello spent 36 months in classic Slavonian oak. The lifted aromatics upon opening quickly blow off and give way to more subtle floral tones, of fresh raspberry, dried herbs, and dusty earth. The palate is crisp and linear, with fine but angular tannins, refreshing citrus-like acidity, and a long finish. The 2016 is layered and complex within its transparency. There is a lot to love with this wine for those who enjoy traditional Sangiovese with brightness and lift. Check in now and over the next 20 years.

James Suckling
95p 95 p "Tight and focused."

Gorgeous aromas of black cherry, cedar, leather and dried flowers follow through to a full body with firm, creamy tannins that are long and caressing. Tight and focused. Pretty clarity to this. Give this three or four years to open. Try after 2023.

JancisRobinson
94p 18/20 p "Fantastic balance, concentration"

Fermentation in temperature-controlled Slavonian oak casks with a total skin-contact time of 25 days and followed by MLF in the same casks. Aged in large Slavonian oak casks of 20 and 30 hl for 27 months. Numbered bottle. This is number 4,243 of 42,024 in total. Healthy mid ruby. Leafy and subdued but with a classy cherry nose. Captivating tangy supple cherry and raspberry palate with gorgeous, fine chewy tannins. Fantastic balance, concentration and focus. Still very young.

WineAdvocate
94p 94 p "What this wine lacks in texture, it delivers in terms of length and finish."

I tasted the Capanna 2016 Brunello di Montalcino side by side with the estate´s 2015 Riserva and found that these two wines illustrate the vintage differences with clarity. This wine, the so-called "classic Brunello" from the slightly cooler vintage, is immediately more direct and expressive in terms of its bouquet. Aromas of cherry, earthy spice and rosemary essence are lifted and buoyant. However, the mouthfeel is surely more compact and tannic compared to the softer 2015 Riserva. What this wine lacks in texture, it delivers in terms of length and finish. It ages in Slavonian oak for 36 months and production is 42,000 bottles.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Det är i närheten av Montosoli i den norra delen av Montalcino hittar vi en av de bästa producenterna av Brunello di Montalcino. CapAnna grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och han var en av grundarna till Consorzio del Vino Brunello di Montalcino.

På den tiden fanns det bara 25 egendomar i området som var fattigt och okänt (med undantag för Biondi Santi). Men i och med grundandet av Consorziot så lade man grunden för den moderna kvalitetsrevolution som området genomgått de senaste decennierna. 

I dag drivs CapAnna av den tredje och fjärde generationen Cencioni, Patrizio och Amadeo, och man tillhör de bästa och mest respekterade i området. Vinerna får genomgående höga poäng (95-97 poäng) av världens ledande vinkritiker (Suckling, Vinous, Robertparker.com & Decanter).

Vingårdarna (totalt 20 hektar av vilket det mest är planterat med sangiovese följt av lite moscato, merlot och pinot grigio) ligger med sydöstlig exponering i den norra delen av Montalcino i Montosoli som är känt för att producera några av områdets absolut bästa och mest eleganta viner.

Hjärtat i produktionen är förstås deras Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Men man gör även en smakrik och koncentrerad "supertoscanare" under appellationen Sant'Antimo, en vanlig rosso och fyra vita viner (en vit sangiovese, en pinot grigio och två söta viner gjorda på Moscadello).

I vingården och källaren jobbar man med ett urval av de bästa druvorna, manuell skörd och en blandning av moderna och traditionella tekniker. De bästa vinerna jäser på ekfat (med överpumpning) och lagras på klassiskt vis på stora fat av slavonsk ek. Man använder inga franska barriquer. Slutresultatet är viner som i stilen har områdets koncentration men också en elegans och otroligt fin fruktighet. Det här är verkligen imponerande viner med både finess och lång lagringspotential.

https://www.capannamontalcino.com/en.html
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du