Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
E Pira-Chiara Boschis Barbera d´Alba Superiore 2017
Våra kunder tycker

E Pira-Chiara BoschisBarbera d´Alba Superiore 2017

Italien, Barbera dAlba, 750 ml, 14,5%

Druvorna till Chiara’s Barbera kommer från vingårslägen, Borgata Conterni i Mosconi och San Giuseppe i Ravera som ligger i Monforte, Gabutti i Serralunga och Cannubi San Lorenzo i Barolo. De flesta vinstockar är från 1960 och 1987 och druvorna växer 350 meter över havsnivå. Efter skörden jäses druvo ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2017

Druvor

Barbera

Smaknotering

Stor fruktig doft av röda bär, körsbär, plommon, lavendel och kryddor. Smaken är elegant, fruktig och fräsch med en koncentrerad och sammansatt smak av röda bär (körsbär, plommon) och med inslag av lakrits och kryddor. Fruktig och finessrik på en och samma gång. 

Drickes
2020-2029
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Vinous
91p 91 p "The 2017 Barbera dAlba Superiore is a heady, exotic wine. Inky and deep in the glass"

The 2017 Barbera d'Alba Superiore is a heady, exotic wine. Inky and deep in the glass, the Superiore captures all of the natural richness of this dry, warm year in its dark flavor profile and concentrated feel. Although not at all subtle, the 2017 packs a real punch. Inky fruit, chocolate, leather, spice and menthol are all amped up in this decidedly flamboyant Barbera.

-- Antonio Galloni

WineSpectator
90p 90 p "Shows style and punch"

Shows style and punch. Concentrated fruit flavors of blackberry and black currant are well-defined due to the succulent acidity, while light tannins on the finish tie all the elements together. Drink now through 2024. 666 cases made. — BS

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna till Chiara’s Barbera kommer från vingårslägen, Borgata Conterni i Mosconi och San Giuseppe i Ravera som ligger i Monforte, Gabutti i Serralunga och Cannubi San Lorenzo i Barolo. De flesta vinstockar är från 1960 och 1987 och druvorna växer 350 meter över havsnivå. Efter skörden jäses druvorna i temperatur kontrollerade ståltankar (inox vat) med nedpressning av druvkappan under tiden. Efter jäsning lagras vinet i 16 månader i två och treåriga franska barriquer och innan ytterligare månader på flaska innan det släpps på marknaden.

Producenten

E Pira e Figli var en gammal vinodlarfamilj som redan på 800-900-talet började tillverka vin i Piemonte. Denna välmående patriarkala familj minskade så sakteliga och den siste var Luigi Pira - som 1981 tragiskt tog sitt liv genom att dränka sig i sitt eget jäskar. Han var en av de sista riktiga traditionalisterna och fottrampade fortfarande sina druvor och gjorde rustikt sträv Barolo av gammaldags snitt.

Luigi Pira hade inga barn och ungefär ett år efter hans död sålde hans systrar, som gärna ville fortsätta att föra traditionen vidare men som inte kände att de klarade av att driva en vinegendom, gården till sina gamla vänner familen Boschis. Sonen i familjen, Giorgio Boschis, drev redan egendomen Borgogno. Så det blev systern, Chiara Boschis, som tog hand om E Pira. 

Chiara hängde med modernisterna (Altare, Scavino, Giorgio Rivetti och Clerico) och började så snart hon tog över kontrollen på allvar (1990) att modernisera med omplanteringar i vingården och upprustning av vinkällaren med rotofermentatorer (snurrande jäskar för snabb och skonsam extraktion av färg och tanniner) och nya franska barriquer. Resultatet blev också moderna Barolos med fin frukt, mjuka tanniner och mycket smak av ek. Och hon blev snabbt en "superstar" i området. 

När sedan Giorgio Boschis sålde Borgogno 2001 anslöt han sig till Chiara och de driver nu egendomen som ett team. Produktionen är fortfarande mycket liten (ca 12,000 flaskor per år) och vinet är uteslutande gjorda av druvor som odlas i deras egna vingårdar. Chiara Boschis har ungefär sex hektar vinstockar som odlas i kommunen Barolo, känd för att producera öppna, rika viner med stor struktur.

Prestigevinerna är crun Cannubi (som många anser vara den bästa crun hela Barolo) och Via Nuova (som ursprungligen var en del av crun Terlo men som numera är en blandning av druvor från flera olika crus). De ssnaste tillskotten inkluderar en del av Mosconi-crun i Monforte men man gör också dolcetto och barbera samt langhe nebbiolo förstås.

Vinerna var till att börja krasst moderna med tydlig frukt och mycket smak av ek. Men med åren, och den rådande trenden, har eken tonats ner något vilket gjort vinerna mer eleganta. 

http://www.pira-chiaraboschis.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du