Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Pierre Amadieu Vinsobres Les Piallats 2013

Pierre Amadieu Vinsobres Les Piallats 2013

Frankrike, Vinsobres, 750 ml, 14,5%

Den hyllade producenten Pierre Amadieu håller vanligtvis till i Gigondas, men druvorna till Les Piallats kommer från gårdar i Södra Rhônes yngsta och nordligaste appellation Vinsobres. De sydsluttande terrassodlingarna ligger på en höjd av 300 meter. Där uppnår grenache optimal mognad och syrahdruva ···

Styckvis

176:-

/flaska
Låda (6 st)

166:-

/flaska, totalt 996:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2013

Druvor

Grenache, Syrah

Smaknotering

Vinet har en stor och utvecklad doft med mörk frukt, kryddiga toner av peppar, örter och florala inslag. Smaken är generös och saftig med en härlig fruktighet och lämnar ett avslut med toner av viol och kryddor.

Drickes
2016-2023
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

WineSpectator
90 p "Pure, racy style, with a lovely violet note"

A pure, racy style, with a lovely violet note running alongside the core of cassis and plum fruit. A flash of iron cuts through the finish. Drink now through 2016. 1,200 cases made.

Winefinders Wine Team
90 p "Letar du efter mycket vin för pengarna - leta inte längre!"

"Från en av de nya cru-distrikten i södra Rhône och från en av våra favoritegendomar. Vinsobres Les Piallats kommer laddad med massor av mörk och röd frukt, kryddor och svartpeppar. Vinet är medelfylligt till fylligt med underbar punch. Fortfarande ungt förstås och kommer att utvecklas mer under de närmaste åren. Återigen - letar du efter mycket vin för pengarna - ja då ska man gå till södra Rhône."

Winefinder
WineAdvocate
89 p "Borderline outstanding...solid value, as well as good typicity"

The 2013 Vinsobres Les Piallats is borderline outstanding, and a terrific effort from a less than straightforward vintage. A blend of 80% Grenache and 20% Syrah that was aged in equal parts tank and two-year-old barrels, it reveals a healthy purple color to go with pretty, perfumed notes of black raspberries, peppery and spice. Medium plus-bodied, elegant and graceful, with a light, yet silky texture, drink this beauty anytime over the coming 6-7 years. Readers looking for solid value, as well as good typicity, from the Southern Rhone should check out the releases from Pierre Amadieu. They never come in near the top of a vintage, yet they always deliver plenty of pleasure and are reasonably priced.

Politiken
5 p/6 "Kraftfull och tät med fullmogen fruktprakt men även en tydlig fräschör "

Kraftfull och tät med fullmogen fruktprakt men även en tydlig fräschör och ett torrt avslut. Svartpeppar och en fin lite floral ton. Växer i kombination till mat, prova pepparteak eller ankbröst.

Berlingske
4 p/6 "Typisk tung sydrhônekaraktär med mörk, varm, pepparkryddig frukt"

Typisk tung sydrhônekaraktär med mörk, varm, pepparkryddig frukt. Saftig i munnen med en del alkohol (14,5 %) och tanniner, som raspar tandköttet. 

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Den hyllade producenten Pierre Amadieu håller vanligtvis till i Gigondas, men druvorna till Les Piallats kommer från gårdar i Södra Rhônes yngsta och nordligaste appellation Vinsobres. De sydsluttande terrassodlingarna ligger på en höjd av 300 meter. Där uppnår grenache optimal mognad och syrahdruvan utvecklar en ovanlig fräschör för Södra Rhône. Vinet lagras på gamla fat för att framhäva vinets fruktighet. 2013 blev en årgång där producenterna fick kämpa i regionen, men resultatet för dem som inte gav upp blev minst sagt utsökt. 

Producenten

Pierre Amadieu är den mest kände producenten i Gigondas, granndistrikt till Châteauneuf-du-Pape, och oftas ett mycket bättre köp. Egendomens historia börjar 1929 då Pierre Amadieus farfar buteljerade sitt första vin under sitt eget namn. Han förfogade då över 7 hektar från appellationen Gigondas som gått i arv sedan dess.

Pierre Amadieus vin blev uppmärksammat så tidigt som 1932 med en guldmedalj i Paris och då var man ett av de första vinerna från Gigondas som presenterades för en publik utanför området. Flera hus vilar i dag på resterna av romerska villor, den största, Grande Romaneejes, ägs av familjen Amadieu

Idag är det tredje generationen som leder arbetet på egendomen. Morfar Pierre startade 1929. Många skakade då på huvudet när han klättrade upp det Dentellerne och planterade vinstockar så högt som 450 meter över havet. Han sade: Detta är den bästa marken och druvor får mer solljus här eftersom berget vätter mot sydväst. Med tiden hade gården vuxit till 130 hektar på de ganska branta sluttningarna.

http://www.pierre-amadieu.com/

Karta