Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Cos d

Vad tyckte du?

Château Cos d'Estournel Château Cos d´Estournel 2010

Frankrike, Saint-Estèphe, 750 ml, 14%

Cos d´Estournel är 2:a Cru Classén som anses göra de mest eleganta vinerna i St-Estephe. Egendomens förstavin från den episka årgången 2010 är inget annat än ett strålande exempel på detta. Vinet är gjort på 78 procent cabernet sauvignon, 19 procent merlot och resten cabernet franc and petit verdot. ···

Styckvis

2 695:-

/flaska
Låda (12 st)

2 695:-

/flaska, totalt 32 340:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2010

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Doften är stor och komplex fruktig med toner av mörka bär, mineralitet, lite blommor, svart te, cederträ och örter. Smaken är fyllig, rik och ännu ungdomlig med markerade frukttanniner och lång, balanserad eftersmak med inslag av örter och mineral.

Drickes
2019-2040
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
5 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
98 p "Pure and precise wine with so much class."

There’s clarity and beauty to this wine as always with pure dark berry, stones and spices. Some clove too. Full body, firm and silky tannins and a long finish. Pure and precise wine with so much class. Try in 2020.

WineAdvocate
97p+ "The 2010 is a more structured, restrained, less flamboyant version of the 2009"

The 2010 is a more structured, restrained, less flamboyant version of the 2009. A final blend of 78% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot that hit 14.5% natural alcohol, this wine (which represents only 55% of the estates production) is full-bodied, classic and built along the lines of the 2000 (although that wine was made before Reybier acquired the estate and upgraded quality significantly). This wine exhibits beautifully pure notes of creme de cassis, blueberry liqueur, pen ink, graphite and hints of toast and vanillin. The wine is full and rich, and although aged in 80% new oak, the wood is a subtle background component. This beauty will take longer to round into shape than the dramatic and compelling 2009. Forget it for 5-8 years, and drink it over the following three-plus decades.

WineSpectator
95 p "This remains integrated, racy and incredibly long, offering a piercing chalky backbone that rivets everything together"

An extremely well-sculpted, modern wine, with an enormous core of plum sauce, blackberry coulis and cassis fruit to match the ambitious roasted apple wood-, black tea- and tobacco-infused toast. Dense and chewy now, displaying the tannic spine of the vintage, this remains integrated, racy and incredibly long, offering a piercing chalky backbone that rivets everything together. Best from 2018 through 2038.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5751

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika fågel- och kötträtter och svamp. För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Cos d´Estournel är 2:a Cru Classén som anses göra de mest eleganta vinerna i St-Estephe. Egendomens förstavin från den episka årgången 2010 är inget annat än ett strålande exempel på detta. Vinet är gjort på 78 procent cabernet sauvignon, 19 procent merlot och resten cabernet franc and petit verdot. Lagringen skedde franska barriquer, 225-liters fat, varav 80 procent är nya. Vinner på lagring.

Producenten

Château Cos d’Estournel historia som ett framstående slott i Saint-Estéphe är lika lång som dess arkitektur är unik. Sitt namn har slottet fått från sin grundare, Louis Gaspard d’Estournel, år 1811. Slottets viner har sedan denna tid varit högt uppskattade, men på denna tid såldes inte vinerna via négocianter vilket annars var (och är!) tradition. Det berodde på att ägaren själv föredrog att sälja sina viner direkt till sina kunder. Många av hans stora kunder fanns i Indien och det är till stor del därför som slottets arkitektoniska inspiration kommer från just östra Indien.

Château Cos’Estournel var ett av de första slotten i Bordeaux som buteljerade och etiketterade sina egna viner, ett förfarande som pågick fram till Louis Gaspard d’Estournels död år 1852. För att hylla denna stora visionär finns han som staty på egendomen – sittande på en bänk på gårdsplanen vid egendomen. Efter Louis död köptes Cos d’Estournel av en ny ägare som började sälja sina viner via négociantsystemet Place de Bordeaux och tur var det – hade inte nya ägaren fattat det systemet hade slottet med största sannolikhet inte inkluderats i klassificeringen av Médoc år 1855. Slottet räknas sedan klassificeringen som en åtråvärd andra cru (2ème Cru Classé).

Slottet såldes sedan vidare till familjen Charmolue (som också ägde granngården Château Montrose). De ägde Cos d’Estournel fram till 1917 då ägandeskapet gick över till Fernand Ginestet. Detta ägarskifte ses som den andra stora utvecklingsfasen för Cos d’Estournel. Decennier senare togs driften över av Ferdinands barnbarn Jean-Marie, Yves Prats och Bruno Prats. Runt 1995 börjar man också som ett av de första Bordeaux-slotten att handla med den kinesiska marknaden. Bruno Prats sålde Cos d’Estournel till familjen Merault, ägare till Taillan Group, år 1998 som i sin tur sålde slottet vidare till matindustrimiljardären Michel Reyber år 2000. Michel anställde Bruno Prats son, Jean-Guillaume Prats, för att sköta egendomen och slöt således en gammal cirkel. Under Jean-Guillaumes styre har Cos d’Estournel fått nytt liv och klivit in i en modern era med hjälp av nyrenoverade faciliteter med gravitationskällare, helt utan pumpar. Källaren består av 72 specialdesignade konformade ståltankari storleken 19-115 hektoliter.

Jean-Guillaume Prats gick vidare till LVMH-gruppen år 2012 och ersattes av Aymeric de Gironde. När även Aymeric lämnade slottet år 2017 tog Michel Reyber själv över styret.

Viner

Av egendomens 91 hektar är 84 hektar planterade med rankor uppdelat på 72 parceller; 65% cabernet sauvignon, 33% merlot, 1 % cabernet franc och 1 % petit verdot. Vingårdarna ligger i södra delen av St-Estéphe, alldeles på gränsen till Pauillac med en altitud på som mest 20 meter. Rankornas snittålder är 35 år, men man har rankor som är över 100 år. Jordmånen är leriga grusjordar med sand och kalksten. Det som gör Cos d’Estournel unikt från sina grannar är att jordmånen innehåller betydligt mer grus och mindre sand än resten. Närheten till Atlanten gör att Cos är ett av de sista slotten i Médoc som skördas. Flaggskeppsvinet kallmacereras i ungefär en vecka och jäsningen hålls sval för att undvika aggressiva tanniner.

Andravinet, Les Pagodes de Cos, gjordes första gången år 1994. Först kallades vinet Marbuzet eftersom druvorna kom från en av deras vingårdar med samma namn. Idag består blenden av såväl druvor från Marbuzet som yngre, ännu nedklassificerade rankor, som med ålder kommer att användas i förstavinet. Vinet lagras på 40% nya ekfat och räknas till ett av de bästa andravinerna i Bordeaux.

Cos d’Estournel gör ett vitt vin sedan årgång 2005 som släpps i mycket små kvantiteter: Cos d’Estournel Blanc. Vinet lagras ett år på nya och etytåriga fat (ingen malolaktisk jäsning eller skalkontakt) och består av 80% sauvignon blanc och 20% sémillon från rankor i Jau-Dignac och Loirac (norr om St-Estéphe) nära egendomen Goulée från vars druvor man gör vinet Goulée by Cos d’Estlournel. Vinet är en ny merlotdominerad cuvée som kommer från en egen egendom i norra Médoc. Första årgången var 2003 och vinet är själva antitetesen till Cos - som ju alltid är cabernet-dominerad. Mjukare och mer sensuellt "högra stranden" än förstavinet men alltid med norra Médocs fasta tanninstruktur. De vinstockar som används till att skapa Goulée är planterade norr om Médoc vid Port de Goulée och Jau-Dignac et Loirac, utspridda på en kulle med utsikt över Gironde-mynningen. Goulée, som en gång var en ö omgiven av vatten, har en terroir med djupa lager av grus.

År 2018 släppte man första (och enda) årgången av vinet COS100, producerad på slottets äldsta stockar; 100-åriga merlotrankor från årgång 2015. Detta vin släpptes bara som en enda årgång och bestod av vin från två ekfat. Vinsten från släppet gick till att skydda den asiatiska elefanten.

Sedan 2012 använder man sig av ett antiförfalskningssystem som gör att man som konsument kan verifiera flaskornas och vinlådornas äkthet.

http://www.estournel.com/english/#/home/