Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Canon Château Canon 2009

Château CanonChâteau Canon 2009

Frankrike, Saint Emilion, 750 ml, 14,5%

Årgång 2009 står, så här ett drygt decennium efter skörden, ut som ett av de riktigt stora åren på 00-talet. Med generösare frukt och mer utvecklade än 2010 är 2009 ett år som faktiskt går att dricka redan nu. Canons grymma 09:a är gjord på 75% merlot och 25% cabernet franc och lagrades i cirka 18-2 ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Smaknotering

Stor expressiv doft i elegant i klassisk stil. Smaken är fyllig med en fin koncentration och börjar nu få runda tanniner. Frukten är fräsch och domineras av svarta vinbär, blåbär samt toner av tobak och ceder. Lång eftersmak. En stor upplevelse!

Drickes
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
99p

One of my favorite vintages from this incredible terroir located on the upper plateau of Saint-Emilion, the 2009 Château Canon is just about pure perfection in a glass. It delivers a monster bouquet of blackberries, raspberries, white truffle, and flowery incense that develops beautifully with time in the glass. Rich, full-bodied, and powerful, its still classic Saint-Emilon, offering incredible minerality as well as structure. This brilliant wine can be drunk any time over the coming two decades.

WineAdvocate
97p

Medium to deep garnet colored, the 2009 Canon is a little reticent to begin, opening out to notions of rare beef, cast iron pan, cigar boxes and cloves with a core of baked plums and mulberries plus a waft of dried lavender. Full, richly fruited and sill quite youthful, the palate has a firm yet velvety texture and seamless freshness supporting the generous fruit, finishing long and mineral laced.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Årgång 2009 står, så här ett drygt decennium efter skörden, ut som ett av de riktigt stora åren på 00-talet. Med generösare frukt och mer utvecklade än 2010 är 2009 ett år som faktiskt går att dricka redan nu. Canons grymma 09:a är gjord på 75% merlot och 25% cabernet franc och lagrades i cirka 18-20 månader på 60% ny ek. Växtsäsongen 2009 präglades av en kall och våt vinter som efterföljdes av en mild och solig vår. Sommaren var torr med mycket varma dagar och svala nätter och även höst var vart, solig och ganska torrt med mycket svala nätter. Förutsättningar som skapat en legendarisk årgång. 

Producenten

Château Canon är en, av vinkritikerna mycket hyllad, Grand Cru Classe (B)-egendom i Saint-Emilion (alltså inte att förväxla med Ch. Canon i Fronsac). Vingården ligger på en kalkstensplatå och var planterade med rankor redan under 1600-talet – på denna tid var den en del av vingården Clos St. Martin och utgjordes av en liten vingård som var planterad runt St-Martin-kyrkan. Vingården är en så kallad "clos" där de ursprungliga 13 hektaren omgärdas av en mur.År 1760 köptes de 13 hektaren av den mycket specielle karaktären Jacques Kanon. Jacques försörjde sig som kapare – en på den tiden artigare benämning för pirat och var en färgstarkt person i trakten. Jacques Kanon expanderade ägorna till dagens storlek och beordrade uppbyggnaden av gårdens slott som stod klart 1767. Efter att ha ägt gården i ungefär ett halvt decennium sålde Kanon vifdare till Raymond Fontemoing.

Det verkar finns olika teorier till varför gården fått sitt namn. Den logiska slutsatsen att det är en stavningsvariation av Kanon verkar inte vara den som ligger närmst till hands – istället tror man att familjen Fontemoing (som ägde just Ch. Canon i Fronsac) döpte om gården till Canon som ett sätt att expandera sitt ”varumärke” genom att sälja båda sina viner under samma namn. Oberoende av vilken teori som är den rätta så vet man att Ch. Canon var ett etablerat namn runt 1770. Emellertid var det först år 1853 som Raymonds barnbarnbarn som officiellt bytte namnet till Ch. Canon. Familjen Fontemoing ägde gården från till 1857. Under åren fram till 1919 kom den att byta ägarskap ett flertal gånger för att slutligen hamna i Gabriel Supaus ägor. Gabriel köpte gården som en gåva till sin dotter och hennes man André Fournier. Det nya ägarparet investerade och moderniserade egendomen – såväl vingårdar som byggnader och de kom att äga Canon fram till 1996 då Alain och Gerard Wertheimer (ägare till Chanel) tog över ägarskapet.

Ch. Canon sköttes fram till 2015 av legendariske vinmakaren John Kolasa (som även skötte om Château Rauzan-Ségla och négociantfirman Ulysse Cazabonne). Den stora kvalitetsmässiga förbättring som Canon genomgått på senare år kan tillskrivas honom. Bröderna Wertheimers motto var ”spare no expenses” och man genomförde tidigt omfattande omplanteringar av de då mycket nedgångna vingårdarna – arbetet med omplanteringen pågår fortfarande. Dessutom stagade man upp det kalkstensbrott och de tunnlar som finns under Ch. Canon eftersom de riskerade att kollapsa. Stenbrottet har de senaste 1000 åren fram till 1860 använts till att bryta sandsten till områdets slott och byar och är en enastående syn (dessutom kan man via tunnlarna promenera mellan Canon till Beau-Séjour-Bécot och Clos Fourtet). Samtidigt renoverades vinmakningsrummen och fatkällarna och själva slottet renoverades mellan 2012 och 2015, lagom till att den nya vinmakaren Nicolas Audebert (tidigare vinmakare på Cheval des Andes) anlände till gården. Idag är även Thomas Duclos anlitad konsult.

Viner

Ch. Canons allra bästa årgång räknas av många vara 2015. Årgången är en så kallad 100-poängare och blev också nummer ett då vinkritikern James Suckling sammanställde sin lista över de bästa vinerna han druckit under 2018. Egendomens 34 hektar rankor är planterad med 70% merlot och 30% cabernet franc. Andelen cabernet franc har ökat stadigt under den omplanteringsregim som just nu pågår. Av de 34 hektaren är det 24 som räknas som första cru – premier cru – och som används till förstavinet. Canons jordmån består av lera och kalksten och ligger mitt på en så kallad kalkstensplatå där de bästa parcellerna ligger närmast slottet. Man äger också gårdar som ligger närmare Libourne.

Nyligen köpte man gården Château Matras och strax innan det även Château Cure Bon. Druvorna från dessa gårdar används främst till att producera andravinet Croix Canon eller säljs vidare (3,5 hektar från Cure Bone fick emellertid premier cru-status på rekordtid). Andravinet har funnits sedan 2012 – innan ess kallades det för Clos Canon.

Vinet vinifieras på dubbelväggade ståltankar. Totalt finns 24 stycken i stolekarna 56-98 hektoliter som möjliggör att varje parcell vinifieras separat. Vinet fatlargas i cirka 18 månader på 50% ny ek. Varje år släpps cirka 6,000 lådor av förstavinet.

http://www.chateaucanon.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du