Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Angelus Carillon de l´Angelus 2016

Château AngelusCarillon de l´Angelus 2016

Frankrike, Saint-Emilion, 750 ml, 14,5%

Carillon d’Angélus är det andra vinet från Château Angélus, ett av de mest ikoniska slotten i Saint-Émilion. Slottet förärades 2012 med den prestigefulla klassificeringen Premier Grand Cru Classé A, en utmärkelse som endast ett fåtal egendomar i Bordeaux kan stoltsera med. Carillon lanserades för fö···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Smaknotering

Mörk, rubinröd färg med violetta nyanser. Doften är intensiv och elegant, med nyanser av mogna plommon, mörka körsbär och björnbär, som kompletteras av rosenblad, kryddnejlika, ceder, lakrits och subtil mynta. I gommen är vinet sammetslent men samtidigt strukturerat, med finkorniga och mogna tanniner som ramar in frukten på ett sofistikerat sätt. Syra och mineralitet ger en fräsch ryggrad och ett långt, harmoniskt avslut. Det är ett vin som både kan avnjutas ungt med luftning eller sparas i källaren för vidare komplexitet under det kommande decenniet.

Drickes
2025-2035
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
95p "This is very reserved and tight with super fine tannins that are forceful and beautiful"

This is very reserved and tight with super fine tannins that are forceful and beautiful. Full-bodied, layered and beautiful. The tannins are forceful yet polished and thoughtful. Second wine of Château Angélus. Try after 2023.

Jeb Dunnuck
93p "a seamless, balanced, impressively textured wine"

From the team at Angélus yet from a separate terroir, the 2016 Carillon d’Angélus comes from 75% Merlot and 25% Cabernet Franc, all of which spent 14-16 months in 50% new oak. This medium to full-bodied effort has some true Angélus character in its rocking nose of cassis, dried herbs, graphite, spice box, and chocolate-laced aromas and flavors. This gives way to a seamless, balanced, impressively textured wine that’s already drinking nicely yet promises to evolve for 10-15 years.

WineAdvocate
93p "the palate has great elegance and sophistication,"

The 2016 Le Carillon d'Angélus is blended of 75% Merlot and 25% Cabernet Franc, aged 16 months in 50% new French oak. Medium to deep garnet-purple colored, it strides confidently out of the glass with pure, polished black cherries, fresh blackberries and black raspberry scents with nuances of unsmoked cigars, hoisin, black truffles and wet stones plus a waft of pencil shavings. Medium to full-bodied, the palate has great elegance and sophistication, with the lively red and black fruit flavors adeptly structured with soft, fine-grained tannins and seamless freshness, finishing on a lingering earthy note.

Published: Mar 29, 2019

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Ausone ägs av familjen Bouard som har långa rötter i Bordeaux – när de anlände till Saint-Émilion år 1782 hade de redan bott i Bordeaux i sekler. Dagens släktingar kan se tillbaka på en närmare 700 år lång historia.

När familjen Bouard köpte marken där Angelus står idag år 1782 var de inne en period där Georges de Bouard köpte vingårdslägen i regionen. 100 år senare flyttade Catherine de Bouard La Forest in på en egendom vid namn Château Mazerat. Det Angelus som vi känner till idag startade 1909 när Maurice de Bouard La Forest ärvde sina förfäders vingårdar. Han köpte till en 3,5 stor vingårdsparcell vid namn l’Angelus. Senare tillkom även ytterligare 13 hektar och man började referera till hela egendomen som just Château l’Angelus. Själva namnet kommer från början från en daglig rutin i den närliggande byn. Varje dag kunde nämligen byborna och vingårdsarbetarna höra ljudet från tre kyrkklockor i de lokala kyrkorna. Ljudet inspirerade till såväl namnet på slottet, etikettens design och den klocka som idag pryder ingången till slottets källare.

Från 50-talet åtnjöt man ett gott rykte som under 60-talet kom att sjunka betydligt.  Hubert de Bouard tog över efter sin far Jacques år 1988 – fadern hade redan börjat vända på kvalitetsskutan men det var under Hubert styre som den riktigt stora kvalitetsökningen kom. Hubert var en av de första att jäsa i öppna jäskar och genomföra den malolaktiska jäsningen på ekfat. Dessutom var han tidig med att jäsa hela druvor, lagra vinet på sin jästfällning och vinifiera vinerna parcell för parcell. Alla dessa nya tekniker ansågs då som närmast revolutionära men det lönade sig – från 1989 anses man återigen vara ett av de absoluta toppslotten i Saint-Émilion. Ytterligare en åtgärd som Hubert införde var att ändra namnet från Château l’Angelus till Château Angelus – genom att skippa det inledande L:et menade Hubert att man från och med nu alltid skulle hamna först i alla alfabetiska listor!

Det hårda arbetet lönade sig: När Saint-Émilion år 1955 införde sitt eget klassificeringssystem för att indela appellationens viner (jämför med klassificeringen av Médoc från 1855) valde man att dela in vingårdarna enligt följande: Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B och Grands Crus Classé (dessutom finns de lägre klasserna Saint-Émilion Grand Cru och Saint-Émilion). Detta system revideras vart tionde år, och vid senaste revideringen är 2012 lyckades Angelus äntligen få den eftersträvansvärda titeln Premier Grand Cru Classé A – en imponerande titel som enbart innehas av fyra slott.

Viner

Dagens 39 hektar är planterade med 50% merlot, 47% cabernet franc och 3% cabernet sauvignon. Merlotdruvorna är planterade på de ler- och kalkrikaste jordarna medan cabernet franc växer på främst de grusiga kalkjordarna. Det sägs att Angelus var en av de tidigaste förespråkarna för cabernet franc i Saint-Émilion. Anledningen till detta hade inledningsvis inget med vinets smak att göra – istället sägs det att det var på grund av att cabernet franc ofta går under synonymen ”Bouchet” vilket var Huberts mormor, Elisabeths, flicknamn som ogift.

Av de 39 hektaren är det 27 som är klassificerade som första-cru. Resterande 12 hektar används till andravinet Le Carillon de l’Angelus (som debuterade årgång 1987). De bästa parcellerna ligger på toppen av kullarna (nära Beau-Séjour-Bécot och Beausejour Duffeau-Lagarosse). Totalt är gården uppdelad i 54 parceller. Gårdens äldsta rankor kommer från 1918 men snittåldern på rankorna är cirka 40 år.

I vineriet sker ett mödosamt arbete. Från och med skörden 2009 började Hubert anlita 60 skördearbetare som manuellt avstjälkar klasarna för att hålla druvorna intakta. Första året avstjälkades 20% med denna metod för att året därpå öka till 150 arbetare och 50% av skörden. Därefter leds druvorna vidare till en optisk sorterare som väljer ut de bästa druvorna. Från och med skörden 2018 är man 100%ekologiska (cerifieringen väntas komma 2021).

Vinifieringen startar med en kallmaceration som pågår i fem dagar. Därefter jäses de hela druvorna på ek-, stål- och betongtankar. Tankarna varierar i storlek och allting sköts med hjälp av gravitation. Den malolaktiska jäsningen sker på ekfat och fatlagringen äger rum på 100% ny ek mellan 18–24 månader beroende på årgången. De första 8 månaderna lagras vinet tillsammans med sin jästfällning för att extrahera färg, extrakt och koncentration.

För att fira uppgraderingen till Premier Grand Cru Classé A år 2012släppes en specialutgåva i en särskilt framtagen kolsvart flaska med 21,7 karats guldinskription.

Angelus gör även sedan 2007 ett tredjevin med namnet Number 3 d’Angelus som enbart släpps i cirka 800 lådor årligen. Förutom Angelus äger familjen de Bouard även Château Bellevue, La Fleur de Bouard och Château de Francs samt de sydafrikanska egendomarna Anwilka och Klein Constantia. Hubert de Bouard hjälper dessutom till som konsult på cirka 60 andra egendomar. Som om inte det vore nog äger familjen även två restauranger: Logis de la Cadene (sedan 2013) samt Michelin-restaurangen Le Gabriel (sedan 2019). 2012 blev Huberts dotter, Stephanie de Bouard-Rivoal, verkställande chef på Angelus.

Sedan 2014 arbetar man aktivt mot förfalskning med hjälp av ett unikt ID-chip på varje flaska. 2014 var firades också lite extra eftersom det var Huberts 30:de årgång på slottet och man slutförde de stora renoveringar som pågått de senaste åren.

http://www.angelus.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du