Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Haut Brion  2006

Vad tyckte du?

Château Haut Brion 2006

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 12,5%

Vinet har lagrats i  barrique i 18 till 22 månader varav 80% var nya.  DRUVOR 57% merlot, 41% cabernet sauvignon och 2% cabernet franc. LAGRINGSHORISONT 2012-2030. Vinet kan drickas nu men bör lagras. Redan på 1500- och 1600-talen var Haut-Brion ett känt vinslott i Bordeaux. I klassificeringe ···

Styckvis

4 995:-

/flaska
Låda (3 st)

4 995:-

/flaska, totalt 14 985:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2006

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Haut-Brion visar sin klass! Doften är kompakt, fet och rik med någon mognad, inslag av mineral, svarta vinbär och fat. Smaken är fyllig, komplex med koncentrerad frukt och ännu hårda och markerade tanniner. Lång och tät eftersmak med inslag av blåbär och matjord.

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
6 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
96p/100

The 2006 Haut-Brion performed even better from bottle than it did from barrel. Sixty-four percent of the production went into this wine, and while it displays the vintage’s powerful tannins and structure, it possesses superb concentration, and the minerality/scorched earth notes of a great Haut-Brion. Medium to full-bodied, with perhaps not quite the fleshiness of the 2005 or 2000, it is built more along the lines of the 1998 and 1996. It is a brilliant effort displaying sensational purity, texture, and length that should be exceptionally long-lived. Anticipated maturity: 2017-2035 .

Nummer 1 av ’the big five’! Allttid stor, levererar alltid! Mitt självklara val om jag bara får ta med mig ett vin till den öde ön... En av årgångens största viner! Jag önskar att alla vinälskare någon gång får smaka detta fenomenala vin!

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Vinet passar bra till smakrika rätter av fläsk eller lamm samt till nötkött och rätter av vilt. Klicka på länkarna nedan för recept.

Vinet

Vinet

Vinet har lagrats i  barrique i 18 till 22 månader varav 80% var nya. 

DRUVOR 57% merlot, 41% cabernet sauvignon och 2% cabernet franc.

LAGRINGSHORISONT 2012-2030. Vinet kan drickas nu men bör lagras.

Producent

Redan på 1500- och 1600-talen var Haut-Brion ett känt vinslott i Bordeaux. I klassificeringen 1855 kom slottet bland de fyra stora. I början av 1900-talet fick det förfalla men köptes 1935 av USAs Frankrike-ambassadör Clarence Dillon. Grevinnan de Mouchy, dotterdotter till Clarence, är i dag chef för bolaget. Man producerar eleganta, harmoniska och koncentrerade röda viner som ska utvecklas länge och strama vita viner med uttalad fatkaraktär. Vinerna härifrån anses höra till de bordeauxviner som åldras bäst.

Producenten

Château Haut-Brion kan stoltsera en av de längsta och mest spännande historierna i Bordeaux. Namnet Haut-Brion kommer från det gamla keltiska namnet ”Briga” som löst kan översättas till ”vall”, ”värn” eller ”stigning” i landmassan. Denna unika terroir började prisas för sina exceptionella viner redan för 600 år sedan. Dokument från denna tid visar att en Johanna Faure odlade vin på ”Haut Mont” där dagens Haut-Brion ligger redan 1426. Rankorna som planterats var avsedda till traktens munkar från Menut-ordern och var en hyllning till en då nyligen bortgången munk, broder Johan d’Artiguemale.

De tidigaste dokumenten som rör just Haut-Brion kommer från 1421 då man nämner en egendom med namnet Aubrion. Dessa dokument gör Haut-Brion till det äldsta fortfarande verkande lyxmärket i Bordeaux. Ungefär 100 år senare, år 1525, var det dags för bormästaren i Libournes dotter att gifta sig. Jeanne de Bellons hemgift som medföljde i äktenskapet var de ägor som sedemera skulle komma att bli Haut-Brion. Efter äktenskapets fullföljande köpte Jeannes nya man, Jean de Pontac, herrgården Haut-Brion för 2,650 i den lokala valutan Tournous Pounds. Detta anses vara födelsen för vad som skulle bli dagens Haut-Brion.16 år senare (år 1549) stod ett nytt och mycket större slott klart.

Château Haut-Brion nämns första gången i pressen den 10 april 1663 då Samuel Pepy (dåtidens Robert Parker) gjorde sin första notering av vinet efter att ha smakat det på London’s Royal Oak Tavern: ”Där drack jag någon storts franskt vin som kallades Ho-Bryan som hade en mycket god smak som jag aldrig tidigare stött på”. Haut-Brion går alltså till historien som det första vin att någonsin recenseras professionellt. År 1666 öppnade Haut-Brions ägare en taverna i London med det enskilda syftet att sälja och marknadsföra gårdens viner. De var därför också det första Bordeauxslott att promota sina viner utanför Bordeaux gränser.

Det är inte de enda kuriositeter som Haut-Brion var först med: De var först med att introducera längre lagringstid på ekfat vilket för första gången skapade viner med lagringspotential. De var också de första att ”toppa upp” sina ekfat med vin efter att faten dunstat vilket minskade kontakten med syre och gjorde underverk för vinets fräschör. Dessutom började de tidigt att avlägsna jästfällningen genom att pumpa över vinet till nya fat under fatlagringen. Troligtvis var man också ett av de första slott att buteljera sina egna viner – dokument från 1850 dokument stödjer detta antagande.

År 1855 fick man lön för sitt mödosamma arbete då man som ett av fyra slott förärades med den högsta titeln vid 1855 års klassificering av Médoc inför världsutställningen i Paris: Premier Cru Classé (de andra slotten var Lafite-Rothschild, Latour och Margaux). Sedan dess är deras ställning som ett av världens bästa viner stadigt befäst.

Haut-Brions moderna historia börjar mitt under den ekonomiska depressionen år 1935 när New York-baserade finansmannen Clarence Dillon köpte egendomen och förde in nytt liv på gården. Clarence Dillon avled vid 96 års ålder år 1979 men hans vision drivs fortfarande vidare i form av Domaines Clarence Dillon. Clarence’s barnbarn Joan (som gifte sig med Prince Charles av Luxemburg år 1975) tog över styret av Clarence Dillons arv. Vid prinsens död 1978 gifte sig prinsessan om sig med Greven av Mouchy. Tillsammans skötte de om Haut-Brion och Domaine Clarence Dillon övriga egendomar fram till 2008 då Joans son, Prins Robert av Luxemburg, tog över.

Viner
Haut-Brion innehar 48 hektar vingårdar som är planterade med 48,7% merlot, 39,6% cabernet sauvignon, 10,7% cabernet franc och 1% petit verdot för blå druvor och 51,5% sémillon och 48,5% sauvignon blanc (och små mängder sauvignon gris) på de 2,9 hektar som är vigda åt gröna druvor. På röda sidan har andelen merlot ökat stadigt till förmån över cabernet-druvorna. Snittåldern på rankorna är 36 år (men vissa parceller har rankor som är över 90 år gamla) med en densitet på 8,000–10,000 rankor per hektar. I enlighet med det klonprogram som inleddes 1970 består varje parcell av 12 olika kloner och totalt finns över 500 olika kloner planterade.

Vingårdarna ligger nära staden Bordeaux med ungefär 5 kilometer till city. Jormånen består av extremt djupa grusjordar (18 meter) med ett övertäckande lager av lera och sand med mycket mineraler och kvarts. Detta är anledningen till den höga mängden merlot. Högsta punkten i vingårdarna är 27 meter över havet. År 2012 adderade man till sina ägor då man köpte 1,3 hektar rankor av Domaine Allray Haut-Brion som låg inuti Haut-Brions egna vingårdar.

Det röda förstavinet vinifieras i unika dubbellinjerade rostfria ståltankar som lanserades 1991 (ståltankar initierades dock redan 1961). Slutblenden genomförs strax efter den malolaktiska jäsningen, men innan själva fatlagringen (detta gör man för att man anser sig få bättre kontroll). Vinet lagras därefter i 100% ny ek i upp till 24 månader. 70% av ekfaten görs av Haut-Brions eget tunnbinderi. Årligen släpps 8,000–10,000 lådor av förstavinet. Denna siffra minskar stadigt för att bibehålla kvaliteten på förstavinet – de druvor som inte håller måttet går numera alltid in i de övriga etiketterna (jämför med årgång 1982 då 21,600 lådor nådde marknaden). Det röda andravinet kallas Le Clarence de Hat Brion och släpptes första gången 2007 (innan dess buteljerades andravinet under namnet Bahans Haut Brion och debuterade 1976 – på denna tid som en multi vintage). Namnet ändrades för att hylla 75-årsjubileet av familjen Dillons köp av Haut-Brion.

Det vita förstavinet Haut-Brion Blanc är lika eftertraktat som det är svårt att få tag på. Enbart cirka 600 lådor släpps årligen. Det är utan tvekan ett av världens bästa vita viner och också ett av de mest kostsamma. Vinerna jäses utan skalkontakt på 100% ny ek utan malolaktisk jäsning eller bâttonage. Vinet fatlagras därefter på 100% fransk ek i 13-16 månader. Det vita andravinet kallas La Clarte de Haut Brion Blanc och är en kombination av druvor från både La Mission Haut-Brion och Haut-Brion.

Vinmakningen sköts sedan 2003 av Jean-Philippe Delmas. Jean-Philippe är tredje generationens Delmas att sköta om Haut-Brion och andra generationen att ta hand om vinerna på La Mission. Det var Jean-Philippes pappa Jean-Bernard som år 1960 (årgång 1958) införde användandet av den speciella flaskform man använder än idag 

http://haut-brion.com/home/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du