Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Latour Château Latour 2007

Vad tyckte du?

Château Latour Château Latour 2007

Ekologisk

Frankrike, Pauillac, 750 ml, 13%

  Av Latours totalt 90 hektar är 78 hektar planterade med rankor. Odlingarna är fördelade på 74,2% cabernet sauvignon, 23,8% merlot, 1,8% cabernet franc och 0,02 hektar petit verdot där de två sistnämna främst består av field blends. Rankornas snittålder är 40 år (i vingårdesdelen Le Sermantier fin ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2007

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc

Smaknotering

Doften är stor och massiv med inslag av valnötter, svarta vinbär, mineral och cederträ. Smaken är ganska fyllig i massivt sötfruktig stil med inbäddade tanniner. Eftersmaken är lång, sträv och elegant.

Drickes
2019-2045
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
3 timmar

Så tycker experterna

WineEnthusiast
95 p "The wine is well structured, big and bold,"

A big and powerful wine, with tannins that are compact and dense. The dryness of the tannins go right to the core, surrounded by chocolate, sweet fruit and dark berry flavors. The wine is well structured, big and bold, with plenty of firmness promising aging.

WineAdvocate
92 p "it is the focus and detail that enhances this vibrant Château Latour ."

The 2007 Latour is the most recent late-release from the First Growth estate that abandoned en primeur after the 2011 vintage. Incidentally, this was the first vintage that Frédéric Engerer made with cellar technical director, Hélène Génin. "It was not an easy wine when it was young," he remarked when pouring the wine. Nevertheless, as it approaches ten years of age, the 2007 is finally entering its drinking plateau. It has a deep, quite lucid, dark garnet color. The nose is fresh and well defined. What I appreciate here is the focus, since 2007 was never a vintage to bestow power or immense complexity. Here, you wallow in lovely aromas of blackberry, bilberry and briary with that hint of black olive that I noticed four years ago when I last tasted it. The palate is medium-bodied with fine tannin. It feels attractively saline, fresh and crisp, though not angular. Again, it is the focus and detail that enhances this vibrant Château Latour and its keen line of acidity lends it the freshness to become just about drinkable. The length is moderate, rather than extraordinarily long, though its pencil lead finish takes you straight to Pauillac thereby enhancing typicité. This is a fine Latour from an underrated vintage. Tasted July 2016.

Vinous
92 p "Finishes perfumed and very long, with wonderfully lush, supple, fine-grained tannins."

Rather backward nose hints at cassis, black cherry, shoe polish, graphite, minerals and spices. Sweet, broad and rich, but with enticing fresh minerality giving energy to the rather full-bodied middle palate. The wine´s cassis fruit is complicated by an almost decadent floral element. Finishes perfumed and very long, with wonderfully lush, supple, fine-grained tannins.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

 

Av Latours totalt 90 hektar är 78 hektar planterade med rankor. Odlingarna är fördelade på 74,2% cabernet sauvignon, 23,8% merlot, 1,8% cabernet franc och 0,02 hektar petit verdot där de två sistnämna främst består av field blends. Rankornas snittålder är 40 år (i vingårdesdelen Le Sermantier finns dock rankor som är över 100 år gamla). När det kommer till Latour är det också av vikt att förstå att själva hjärtat av vingårdarna ligger i det som kallas ”Enclos” – en muromgärdad parcell på 47 hektar i nära anslutning till slottet. Här har det skett få förändringar sedan 1794 och många menar att Enclos har den främsta terroiren i hela Bordeaux. Norra och södra delen av Enclos består av lera och märgel medan mittendelen av djupa gruslerjordar. De druvor som har mest kraftfulla tanniner kommer från rankor planterade nära kanten på Enclos. Själva landskapet varierar mellan böljande kullar (högsta punkten över havet är 14 meter) och närheten till floden Gironde. Det är blenden av alla dessa komponenter som utgör Latours storhet. Sedan 2015 är hela Enclos biodynamiskt odlad och farmas med hjälp av hästar. Vinet lagras på 100% ny ek i 22-25 månader.

 

Producenten

Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.

Château Latour är ett av de äldsta vinproducerande slotten i Pauillac med en historia som sträcker sig ända bak till 1300-talet. Man tror att originaltornet (”la tour” är det franska ordet för ”tornet”) som gav namnet till egendomen restes under andra halvan av 1300-talet. Dokument visar att Seigneur de Castillon gav tillåtelse till en av traktens mäktigaste familjer att resa ett förstärkt skyddstorn i Saint-Lambertområdet den 18 oktober 1331. År 1378 stod egendomen Château La Tour en Saint-Maubert klar. Namnet ändrades under åren till Château La Tour för att slutligen bli kort och gott Château Latour. Det ursprungliga Saint-Mauberttornet står inte längre kvar och är fortfarande något av ett mysterium – än idag vet man inte exakt vart det stod men man tror att det stod på gårdens sydöstliga delar nära floden Julliac. Man tror också att tornet var fyrkantigt och inte runt. Det torn man kan se idag har därför ingenting med namnet på gården att göra och troligtvis är det ett gammalt duvslag som byggdes med stenar från det gamla slottet någon gång mellan 1620 och 1630. Det slott som idag står på ägorna byggdes mellan 1862 och 1864.

I slutet av 1600-talet bytte slottet ägare ett flertal gånger genom arv och giftermål och hamnade tillslut hos familjen Ségur. Marquis Nicolas-Alexandre de Ségurs namn börjar dyka upp i slottets historieskrivning runt 1718. Nicolas-Alexandre var son till Alexandre se Ségur som efter sitt giftermål sig med Marie-Therese de Clause köpte egendomen strax innan sin död år 1716. Slottet kom att stanna i familjen Ségurs i närmare 300 år. Nicolas-Alexandres smeknamn kom med åren att bli ”vinrankornas prins”. Han utökade ägorna och kom senare att köpa såväl Mouton-Rothschild som Calon Ségur och under en period ägde faktiskt Ségur-familjen tre av de fem första-cruerna i Bordeaux eftersom de också ägde Lafite.

På den här tiden var det inte särskilt vanligt att slottsägarna bodde på slottet och så var även fallet här. Slottet sköttes av särskilt anställda som rapporterade till ägarna. Genom dessa rapporter går det idag att få en detaljerad bild av vad som skedde på slottet under de 300 år som familjen Ségur var ägare. Under 1700- och 1800-talet rönte man stora framgångar och var välkända världen över (bland annat var det en favorit hos USAs blivande president Thomas Jefferson) och kostade över 20 gånger mer än övriga viner från Bordeaux. Därför var det kanske inte så konstigt eller förvånande när man år 1855 fick epitetet Premier Cru Classé vid klassificeringen av Médocs viner inför världsutställningen i Paris.

Hoppar vi nu framåt i tiden kommer vi till 1963 då arvingarna till Marquis de Ségur sålde 7% av sina andelar i Latour. De nya delägarna var de två brittiska företagen Harveys of Bristol och Hallmister Limited. De sistnämnda kom att äga 50% av aktierna i Latour. Man inledde en välbehövlig renovering av de olika byggnaderna och ökade dessutom ägorna med 12,5 hektar. Dessa nya planteringar – belägna strax utanför de muromgärdade originalägorna – hade ägts av Latour sedan 1850 men det var först nu man planterade rankor. Härifrån kommer numera bland annat druvorna till andravinet Les Forts de Latour.

Under denna tid startade Latours ”nya era”. Jäskaren i ek bytes ut mot ståltankar – något som sågs som smått revolutionärt på 60-talet (man blev till och med anklagade för att ha gjort ett mejeri av Latour - idag är det emellertid standard hos många av de största slotten). År 1989 blev Allied Lyons största ägare för att därefter sälja sina andelar till François Pinault för 131 miljoner dollar år 1993. Ett av François första beslut var att anställa Frederic Engerer år 1995, ett beslut som visade sig vara lyckosamt då vinernas kvalitet steg ytterligare.

År 2012 annonserade Latour att de inte längre ville vara en del av En Preimer-systemet i Bordeaux. Istället annonserade man att deras viner skall säljas när Latour anser att de är redo för konsumenter att börja njuta av. Troligtvis kommer årgång 2012 därför att säljas först år 2022.

2011 utökade man sina odlingar i Paulliac när man köpte 4 hektar vingårdar från Château Le Becasse för att kunna använda i andravinet. Man var också en av de första att börja arbeta aktivt mot förfalskningar genom ett prooftag-system på alla flaskor, korkar och etiketter. 2015 avslutade man stora renoveringar av kontor, provningsrum och källare. Förutom ägande i Bordeaux (Vray Croix de Gay, Ch. Siaurac, Ch Le Prieure) äger också familjen Pinault (genom ägarskap i Artemis Group) även Domaine d’Eugenie och legendariska Clos de Tart i Bourgogne, Château Grillet i Rhône och Eisele Estate (förr kallat Araujo Estate) i Napa Valley

Viner

Av Latours totalt 90 hektar är 78 hektar planterade med rankor. Odlingarna är fördelade på 74,2% cabernet sauvignon, 23,8% merlot, 1,8% cabernet franc och 0,02 hektar petit verdot där de två sistnämna främst består av field blends. Rankornas snittålder är 40 år (i vingårdesdelen Le Sermantier finns dock rankor som är över 100 år gamla). När det kommer till Latour är det också av vikt att förstå att själva hjärtat av vingårdarna ligger i det som kallas ”Enclos” – en muromgärdad parcell på 47 hektar i nära anslutning till slottet. Här har det skett få förändringar sedan 1794 och många menar att Enclos har den främsta terroiren i hela Bordeaux. Norra och södra delen av Enclos består av lera och märgel medan mittendelen av djupa gruslerjordar. De druvor som har mest kraftfulla tanniner kommer från rankor planterade nära kanten på Enclos. Själva landskapet varierar mellan böljande kullar (högsta punkten över havet är 14 meter) och närheten till floden Gironde. Det är blenden av alla dessa komponenter som utgör Latours storhet.

Sedan några år tillbaka experimenterar man med biodynamiska principer. Från årgång 2015 är hela Enclos ekologiskt odlad och 50% av vingårdsdelen sköts biodynamiskt. 2008 införde man hästar i vingården och i skrivande stund arbetar 7 hästar med att plöja i Enclos. Alla delar av gården sköts enligt hållbara principer (sustainable farming), till exempel använder vingårdsarbetarna cyklar för att undvika förgiftning av jorden. Man räknar med att vara helt ekologiskt certifierade från årgång 2019.

Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i  100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Ls Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången var 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour och kommer från druvor som inte anses bra nog för andravinet. Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt.

http://www.chateau-latour.com/index.html