Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Giscours Château Giscours 2011

Chateau GiscoursChâteau Giscours 2011

Frankrike, Margaux, 750 ml, 14%

Château Giscours är med sin långa och brokiga historia ett av Margauxs verkligt stora namn. Idag är vinerna kända för att vara mycket bra även under svaga år och Giscours har nog rekord i antal jämna årgångar. Vinerna är kraftiga och inte riktigt vad man förväntar sig av en Margaux och sedan årgång ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Inbjudande doft med begynnande mognad och toner av svarta vinbär, kryddor, ceder, järnoxid och läder. Kroppen är medelfyllig med fint integrerade tanniner och en kryddig eftersmak.

Drickes
2019-2031
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

Decanter
94p 94 p "There is definitely a lot to like here."

"Well defined, intense black fruits on the nose are a little reserved, but I like the depth to the fruit on the palate. There is definitely a lot to like here, with the generous liquorice and chocolate you often find in Giscours along with firm, brambly black fruit flavours and the elegant freshness of the vintage. It is nearly ready to drink, generous in feel if not hugely full-throttle compared to the 2009 and 2010. I would suggest leaving those two vintages for another few years and instead look at this, with a good carafing first."

James Suckling
92p 92 p "This is so beautiful now."

"This is so beautiful now. It is full-bodied with tight and compressed tannins and fruit. Long and intentional. Savory and juicy finish."

WineSpectator
91p 91 p "Offers a solid core of violet, plum, red licorice, currant paste and sanguine notes."

"Offers a solid core of violet, plum, red licorice, currant paste and sanguine notes that fill out steadily through the fleshy finish. A mesquite hint lurks in the background and should emerge more with cellaring, as there is ample stuffing in reserve here."

WineAdvocate
90p 90 p "A commendable contribution to the vintage."

"Tasted at the Château Giscours vertical, the 2011 Château Giscours is a blend of 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 5% Petit Verdot, picked between September 8 and October 1. It offers more fruit intensity than the 2012 and I find more Margaux florality here. It would benefit from more delineation, but there is decent delineation here. The palate is medium-bodied with supple ripe tannin on the entry, red cherry and raspberry fruit intermingling with cedar and tobacco notes. It feels a little conservative on the finish and needs more finesse, but it is a commendable contribution to the vintage."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Producenten

Tredje cru-slottet Château Margaux är det första klassificerade slott du möter när du kör längs Route de Médoc. Slottet har en mycket lång historia; första gången man omnämns var 1330 - då inte i vinsammanhang utan som en befäst fästning. Giscors nämns i sammanhang med vin först ungefär 200 år senare - år 1552. Innan franska revolutionen ägdes slottet av familjen Saint-Simon men efter revolutionen konfiskerades slottet och såldes år 1793 till två Bostonamerikaner - John Gray och Jonathan Davis. Mängder av ägare senare köptes slottet av Count de Pescatore år 1845 som två år senare anställde en ny vingårdsansvarig vid namn Pierre Skawinski. Denna rekrytering skulle visa sig bli en lyckoträff för greven eftersom Skawinski med tiden blev en av de mest respekterade vitikulturisterna i Margaux och Bordeaux. Bland annat uppfann han en plog som fortfarande bär hans namn, han var en av de ledande i bekämpadet av mjöldagg och han var också den som införde revolutionerande tankar om att låta gravitation spela en stor roll i vinmakningen (en praktik som gäller än idag). Skawinski kom att ta hand om ägorna i 50 år och det var under hans styre som slottet fick sin klassificering år 1855. Han stannade även under ledning av det nya styre som inleddes när familjen Cruse köpte egendomen år 1852.

Familjen Cruse sålde egendomen år 1913 och efter det följde en 40 år lång period av förfall. Efter en nästan osannolik vanvård med plantering av hybridstockar (!), köptes egendomen 1954 av den algeriske vinodlaren Nicolas Tari - då fanns bara 10 hektar vinodlingar kvar. Denne lade ner ett häpnadsväckande arbete och blev med åren en känd man i området. Bland annat blev han utvald till att vara en av de 11 domarna i den historiska vinprovningen ”The judgment of Paris” år 1976.

1995 sålde Tari till Eric Albada-Jelgersma genom ett holländskt bolag som fortsatt att investera. År 1998 nådde man sin hittills mörkaste punkt i historien när Giscours anklagades för att bryta mot appellationslagarna genom att blanda i frukt från Médoc i sitt andravin 1995 La Sirene de Giscours. Rykten gick om att man även tillsatt mjölk, vatten och fruktsyra. Anklagelserna kom från en missnöjd före detta anställd. Förre tekniske direktören Jean Michel Ferrandez erkände sig skyldig men menade att ”alla gjorde det”. Sedan dess har mycket hänt, mycket tack vare nya chefen Alexander van Beek (som också ansvarar för Château du Tertre).

Idag är vinerna kända för att vara mycket bra även under svaga år och Giscours har nog rekord i antal jämna årgångar. Vinerna är kraftiga och inte riktigt vad man förväntar sig av en Margaux och sedan årgång 2000 räknas man som en av områdets bästa. Av ägornas totala 165 hektar är 102 hektar planterade med rankor enligt följande: 60% cabernet sauvignon, 32% merlot, 5% cabernet franc och 3% petit verdot - andelen cabernet sauvignon ökar stadigt (fram till 1990 var hälften av ägorna planterade med merlot). Man har även 65 hektar planterade i Haut-Médoc där druvorna används till vinet Le Haut Medoc de Giscours. Egendomens andravin heter La Sirene de Giscours.

Jordmånen är grusiga sand- och kalkjordar. Högsta punkten på ägorna når 32 meter över havet. Rankornas snittålder är 45 år men på egendomen finns rankor som är över 70 år gamla. 20% av ägorna odlas enligt biodynamiska principer och andelen ökar varje år. Vinifikationen äger rum i 26 ståltankar och 42 betongtankar. 80% av den malolaktiska jäsningen äger rum i tank och 20 på på ekfat. Ekhanteringen sker i 50% ny ek under 18 månader.

http://www.chateau-giscours.fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du