Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Jeff Carrel Les Darons 2016

Vad tyckte du?

Jeff Carrel Les Darons 2016

Frankrike, Languedoc-Roussillon, 750 ml, 13,5%

Storsäljare i ny årgång! Prestigefyllda vintidningen The Wine Advocat har tidigare sagt om denna producent: Om vinet kommit från en mer prestigefylld region hade det kostat tre gånger mer. Darons är regionens lokala slang för fäder, och namnet härleds till vinstockarnas ålder – de har över 40 år på ···

Styckvis

132:-

/flaska
Låda (6 st)

122:-

/flaska, totalt 732:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2016

Druvor

Carignan, Grenache, Syrah

Smaknotering

Doften är ung och nyanserad med toner av röd frukt, mörka bär, peppar, lakrits, örter och mineral. Smaken är ung, koncentrerad och stram men också härligt fruktig med pepprig och nästan nyanserad och lockande med lätt kryddig ton. Här finns inslag av lakrits och vinet avslutas med en lång och fruktig eftersmak.

Drickes
2018-2020
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team
90 p "Väldigt mycket vin för pengarna."

Det är i franska södern man hittar mest pang för pengarna eller most bang for the buck. Och så här bra kan det bli när man låter grenache samsas med syrah och carignan och inte låter det få några smaker av ny ek (vinet lagras överhuvudtaget inte på ek utan på cementtankar). Jeff Carrels Les Darons har blivit lite av en klassiker som levererar väldigt mycket vin för pengarna och nya årgången är inget undantag. Här finns en koncentrerad mörk frukt som backas upp av unga syror och tanniner. Det är fortfarande ungt och mineraligt (med en lockande sälta) och vinet har en stor potential. Försök att hålla fingrarna borta om du kan - för det kommer att löna sig.

Winefinder
DinVinguide.se
"Läskande mineralsälta vävs ihop med syrliga körsbär, plommon, jordgubbar och ett knippe lagerblad... Skönt och stabilt vinbygge!"

Trevligt rött från soldränkta Languedoc, med oväntat harmonisk och återhållsam frukt. Blenden är gjord på 75% grenache, 20% syrah och 5% carignan. Läskande mineralsälta vävs ihop med syrliga körsbär, plommon, jordgubbar och ett knippe lagerblad. Alkoholhalt på 13,5 %, vilket är lågt för området. Skönt och stabilt vinbygge!

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/57251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Storsäljare i ny årgång! Prestigefyllda vintidningen The Wine Advocat har tidigare sagt om denna producent: Om vinet kommit från en mer prestigefylld region hade det kostat tre gånger mer. Darons är regionens lokala slang för fäder, och namnet härleds till vinstockarnas ålder – de har över 40 år på nacken. Vinet är gjort på mestadels grenache (75%), som fått sällskap av en gnutta carignan och syrah från en vingård på hög höjd i Laure-Minervois. Vinet vinifieras utan svavel (lite tillsätts vid buteljering). Till karaktären är vinet fyllt av röd frukt, med en krispig syra som gör det hela friskt och saftigt. Ett riktigt härligt och användbart vin.

Producenten

Jeff Carrel, en riktig enfant terrible, har sedan 2007 fått stor uppmärksamhet för sina viner, speciellt hans Morillon (Synonym för Chardonnay – precis som i Österrike). Nyckeln till framgången är enkel – leta upp gamla vingårdar, samarbeta med lokala bönder som annars skulle sälja sina druvor till anonyma kooperativ, vinifiera naturligt, med minimala tillsatser och buteljera med snygga, moderna etiketter.

http://www.jeffcarrel.com/

Karta