Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Faiveley Mazis-Chambertin Grand Cru 2018

Vad tyckte du?

Domaine Faiveley Mazis-Chambertin Grand Cru 2018

Frankrike, Gevrey-Chambertin, 750 ml, 13,5%

Mazis-Chamertain är uppkallad efter de små husen kända som "Mazis", vilka brukade stå utplacerade här. Det är det nordligaste av Gevrey-Chambertin Grands Crus och Faiveleys vingård ligger i "Mazis Haut" (övre Mazis) och erbjuder en unik terroir sammansatt av en alluvialkon (konformad avlagring av lö ···

Styckvis

2 395:-

/flaska
Låda (6 st)

2 395:-

/flaska, totalt 14 370:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2018

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Detta vin avslöjar en djup rubinröd nyans och intensiva toner i doften av svarta vinbär, vildhallon, fat, stjärnanis och mynta. Smaken erbjuder samma aromer som doften med en harmonisk kombination av fruktiga och ekiga toner. Med sina mjuka tanniner och långa avslutning är detta välbalanserade vin en symbol för elegans.

Drickes
2025-2038
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
15-17ºC

Så tycker experterna

Decanter
96 p "Rich and serious."

Aristocratic´ is how winemaker Jérôme Flous describes this superb Grand Cru bottling, which combines understated power and concentration with some tannic grip and refreshing acidity. It´s a wine that needs more time in barrel and bottle to integrated its 50% new wood, but has all the elements to be age with distinction. Rich and serious.

Inside Burgundy
95-97 p "Plenty of block in this buster!"

Made from vineyards ex Dupont-Tisserandot and Faiveley’s traditional holding together. Both had two plots. More in the higher part. Concentrated fresh purple. Some depth of purple fruit, quite concentrated, also quite spicy. There is an enormous volume of fruit which is needed because this vineyard has significant tannins, which I think is the right decision for Mazis. Not a problem but this will need a long time in bottle. Plenty of block in this buster!

Burghound
92-95 p "This is very definitely and ´buy and forget it somewhere deep in the cellar´ wine."

Once again there is just enough wood to point out along with hints of menthol, anise and the sauvage adding breadth to the ripe dark currant scents. As is usually the case, the larger-scaled flavors possess more size and weight if not the same refinement or minerality as the Latricières where the supporting tannins coat the palate on the grippy, serious and youthfully austere finale. This is very definitely and ´buy and forget it somewhere deep in the cellar´ wine.

WineAdvocate
92-94 p "I´m looking forward to revisiting this from bottle."

More reserved than the Charmes and Latricières, the 2018 Mazis-Chambertin Grand Cru opens in the glass with a brooding bouquet of cassis, wild berries, smoked meats, rich soil tones, licorice and caramelized orange. On the palate, it´s medium to full-bodied, deep and introverted, with an ample endowment of fine, powdery tannins and lively underpinning acids. I´m looking forward to revisiting this from bottle.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Servera till biff med svampsås, viltgryta, glaserade ankebröst, stekt lammsadel.

Vinet

Mazis-Chamertain är uppkallad efter de små husen kända som "Mazis", vilka brukade stå utplacerade här. Det är det nordligaste av Gevrey-Chambertin Grands Crus och Faiveleys vingård ligger i "Mazis Haut" (övre Mazis) och erbjuder en unik terroir sammansatt av en alluvialkon (konformad avlagring av lösa sediment som förts med ett vattendrag) där jordmån från dalen har samlats. Vinerna som produceras här är förföriska, livliga och mycket djupa.

Vingården är till ytan ca 1,5 ha och vinstockarna planterades 1930 till 1945, 1959, 1974 och 2007.

 

Druvorna skördas och sorteras för hand. Andelen avstamade druvor och hela klasar varierar beroende på årgång. Vinet överpumpas dagligen för att extrahera färg, tanniner och aromer från druvorna. Efter en 19 dagars jäsning är alkoholfermenteringen avslutad. Vinet lagras i 16-18 månader i franska ekfat (60% ny ek och 40% envinfat) som har valts ut för sitt fina ådring och lätta rostning.

Producenten

Detta berömda företag grundades i Nuits St Georges redan 1825 av Pierre Faiveley. Hans son Joseph gav sitt namn till familjeföretaget, som kom att efterföljas av den första François. Georges bidrog till grundandet av Chevaliers du Tastevin, en av förgrundsfigurerna för Côte Chalonnaise, François som nyligen gick i pension har efterföljts av hans son Erwan , född 1979. Redan har den nye VD:n Bernard Hervet med tydlighet visat en märkbar ökning av vinodlingar. Man köpte Domaine Annick Parent (Pommard, Volnay och Monthelie), Domaine Monnot (olika Puligny-Montrachet vingårdar inklusive Grands Crus Bienvenues-Batard-Montrachet och Batard-Montrachet) och har nya avtal med Domaine Matrot-Wittersheim i Meursault och Blagny.  Få är de vinmakare i världen som aspirerar på att göra Chardonnay och Pinot Noir utan att se till Bourgogne som referens, många lyckas göra goda viner men i ärlighetens namn är de få som lyckas göra lika komplexa, balanserade och nyanserade exempel som de vi finner i Bourgogne. Nuits-st-Georges som bjuder på en mångfald av goda viner, mest rött men en viss del vitt. Faiveley är ett lysande uttryck av Nuits-st-Georges terroir. Inne i byn finns det en rik uppsjö av vinbutiker och restauranger, Varför inte spisa på Le Saint Georges eller La Cabotte? 
http://www.domaine-faiveley.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du