Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau de Beaucastel Hommage a Jaqcues Perrin 2013

Chateau de BeaucastelHommage a Jaqcues Perrin 2013

Ekologisk

Frankrike, Châteauneuf-du-Pape, 750 ml, 14%

Chateau Beaucastels prestigevin från årgång 2013. Första gången familjen Perrin bestämde sig för att skapa detta vin var 1989 då årgången varit särskilt god. Vinet är en hyllning till familjens förre överhuvud, Jaqcues Perrin, som gick bort 1978. Vinet görs därför bara de bästa årgångarna. Druvblan ···

Styckvis

3 895 kr

/flaska
Låda (3 st)

11 685 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor och ännu ungdomlig med toner av björnbär, nymalen svartpeppar, charkuterier, violer, söta kryddor, mocca och läder. Smaken är komplex, fyllig och välbalanserad, med (ännu unga) finlemmade tanniner, en stor kropp och en lång kryddig eftersmak.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

James Suckling
98p

Extremely aromatic with blueberries, blackberries, and flowers. Full- bodied, dense, and rich yet agile and exciting. The tannins are seamless and beautiful. The finish shows stones and spices. The ancient mourvedre in the blend gives this wine elegance. Incredible depth. So drinkable now but goes on for minutes. Fantastic Hommage from a more challenging vintage.

WineAdvocate
96p

The 2013 Châteauneuf du Pape Hommage a Jacques Perrin is a beast of a wine that’s shed most of the baby fat it showed from barrel. A normal blend of 60% Mourvèdre, 20% Grenache, and the rest Syrah and Counoise, this tiny production release has incredible minerality to go with searing black and blue fruits, forest floor, smoked earth and leather. Full-bodied, inky, concentrated and backwards with a serious kick of tannin, it will need a decade of cellaring to be approachable. I suspect it will have 2-3 decades of longevity.

Jeb Dunnuck
96p

Readers looking for the best of the vintage should check out the 2013 Châteauneuf du Pape Hommage A Jacques Perrin as it has more fruit, texture, and density than anything else out there. A classic blend of 60% Mourvèdre, 20% Grenache, and 10% each of Syrah and Counoise, it has a cooler, classic, mineral-laced style as well as ample blue and black fruits, scorched earth, new leather, and ground pepper aromas and flavors. Inky colored, full-bodied, concentrated, and powerful, it needs a solid 7-8 years of bottle age and will keep for 25+ years.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Chateau Beaucastels prestigevin från årgång 2013. Första gången familjen Perrin bestämde sig för att skapa detta vin var 1989 då årgången varit särskilt god.

Vinet är en hyllning till familjens förre överhuvud, Jaqcues Perrin, som gick bort 1978. Vinet görs därför bara de bästa årgångarna. Druvblandningen för år 2010 består av 60% mourvèdre, 20% grenache, 10 % counoise och 10% syrah.

 

Tillgången är minimal - endast 400-500 lådor produceras varje år. Familjen Perrins Grand Vin är verkligen just ett stort vin med många år framför sig.  

Producenten

Domaines Perrin är i dag en stor apparat, framförallt dedikerad till viner från södra Rhône. Familjens mest kända egendom är utan tvivel Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape. Bröderna Jean-Pierre och Francois Perrin närmar sig gradvis pension, deras söner tar mer och mer plats på främre parkett i driften av denna enastående egendom.

Man har en fantastisk portfölj av viner, från prisvärda bruksviner till toppviner i världsklass. Trots att detta är en traditionell firma så är Perrins anmärkningsvärt flexibla om de känner att kvalitet kan förbättras. Domaines Perrin innefattar idag också en stor egendom i Vinsobres, i Côtes de Ventoux samt Tablas Creek i Kalifornien. 

Château Beauacastel är en av få egendomar som odlar alla de 13 tillåtna druvsorterna i Châteauneuf-du-Pape. Deras vingårdar ligger på den för området klassiska jordmånen som består av runda solreflekterande stenar (galets roulés) på ytan ovanför sand, lera och kalksten. Redan på 1950-talet började man köra helt ekologiskt i vingårdarna. 

Det röda vinerna är både koncentrerade och finessrika delvis tack vare den stora andelen mourvedre - ca 30% - i den slutliga blandningen (i den vanliga Châteauneuf-du-Papen). Dess strama garvsyra är ryggrad och motstånd mot oxidation som hjälper Beaucastel att åldras graciöst.

Grenache (30%) bidrar en värmande känsla av mogen frukt och en sammetslen känsla i munnen. Syrah till 10%, och muscardin och vaccarese med cirka 5% vardera, lägger till färg och kryddig doft och ökar samtidigt lagringspotentialen. 5% cinsault tillsätts för mjukhet och sin speciella doft. Resten består av små mängder av de sju andra tillåtna sorterna. De tillägger en extra del av graciös komplexitet som gör Château de Beaucastel till ett sådan extraordinärt vin.

De flesta av druvsorterna fermenteras separat tills den malolaktiska jäsningen är klar. Därefter blandas de efter omfattande provningar. Det unga vinet mognar i stora ekfat på 40 hektoliter i ca 12 månader. Klarning utförs med äggvitor och därefter buteljeras vinet och lämnas för lagring i ett år i Beaucastels källare innan det saluförs.

Exceptionella år gör man också vinet Hommage à Jacques Perrin som är en cuvée på druvor från mycket gamla stockar. Den domineras av mourvèdre. 

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.



http://www.beaucastel.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du