Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Taittinger Folies de la Marquetterie
Våra kunder tycker

TaittingerFolies de la Marquetterie

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12,5%

Köpet av slottet La Marquetterie 1932 och de närbelägna vingårdarna med namnet ”Les Folies” blev startskottet för familjen Taittingers champagneäventyr. Druvorna till vinet kommer till största del från vingårdarna intill slottet men de senaste åren har man även blandat i vin från husets favoritlägen ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är ännu ung men inbjudande med toner av citrusfrukt, persika, mineral, rostat bröd, kex, kryddor och krita. Smaken är ung men läcker, välbalanserad, torr och frisk. Underbar redan nu.

Drickes
2023-2028
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Sockerhalt
9 g/l
Lufta vinet
Behövs ej

Så tycker experterna

Decanter
97p 97 p "Very complex, intense and concentrated. Superb potential to develop further."

Lovely smoky brioche intensity on the nose. In the mouth it begins with cream, moving on to lemon meringue, then opens up further to lively acidity. Very complex, intense and concentrated. Superb potential to develop further.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Köpet av slottet La Marquetterie 1932 och de närbelägna vingårdarna med namnet ”Les Folies” blev startskottet för familjen Taittingers champagneäventyr. Druvorna till vinet kommer till största del från vingårdarna intill slottet men de senaste åren har man även blandat i vin från husets favoritlägen i Mailly, Ambonnay, Trépail och Hautvillers för att lyfta champagnen ytterligare ett snäpp. Innehållet i champagnen är exakt samma fördelning druvor som återfinns i vingården kring slottet; 45% chardonnay och 55% pinot noir.

Det färdiga vinet genomgår malolaktisk jäsning och 70% av vinet vinifieras på ståltank och resterande 30% i stora foudres (4000 liters ekfat). Efter jäsning lagras det på en blandning av ståltank och stora foudres och minst 60 månader på sin jästfällning i flaskan.

Producenten

Firmans stora uppsving kom först när Taittingerfamiljen köpte egendomen 1936. Pierre Taittinger köpte ett slott kallat La Marquetterie och byggde upp en imponerande arsenal av vingårdar.  Man äger i dag 288 hektar i 34 byar vilket räcker till 45% av druvbehovet. Experiment med små mängder nya ekfat till prestigevinet Comtes de Champagne startades 1988, annars är alla viner jästa på stora ståltankar och utsatta för den malolaktiska jäsningen. Firman är känd för att engagera sig i stora projekt utanför området. Man äger t.ex.en hotellkedja, två vinfirmor i Loiredalen och en i Kalifornien. De konstnärsutformade Collectionflaskorna har blivit en stor försäljningssuccé trots det svindlande höga priset som inom kort kommer att bli ännu högre. Standardchampagnen var tidigare lite ojämn, men speglar ofta den blommiga, mjuka husstilen väl. Årgångsvinet är en charmör som tyvärr ofta saknar lagringspotential. Den verkliga stjärnan är Comtes de Champagne, en mönsterblanc de blancs från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil, Chouilly och gamla stockar i Pierry. Champagnen är områdets bästa i sin söta, mjuka, exotiska och krämiga stil. Jag inbillar mig att Comtes de Champagne är den champagne som uppskattas av den bredaste publiken. Den innehåller inga svåra aromer, endast ett överflöd av insmickrande söta och mjuka smaker i en elegant och lyxig stil. Här finns ändå ett tillräckligt spännande aromatiskt spektrum för att även den mest svårflirtade kännaren ska falla pladask för dess skönhet.

http://www.taittinger.fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du