Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Mercurey 1er Cru - Clos des Montaigus 2020

Albert SounitMercurey 1er Cru - Clos des Montaigus 2020

Ekologisk

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 13%

Clos de Montaigus omfattar 8,2 ha och hittas berget Montaigu i ett östligt läge mot En Boussoy-platån. Jordmånen består av hård kalksten med ett högt innehåll av röd lera det övre jordlagret. Vingårdens läge ger en perfekt exponering för solen som i kombinationen med kalksten och lera ger viner med ···

Styckvis

569 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 414 kr

Årgång

2020

Smaknotering

Doften är djup och komplex med en stor finess med mörkt bäriga toner av björnbär, blåbär och körsbär med ett kryddigt inslag. Smaken är fyllig och uttalad med ycket lena tanniner och ett mycket långt avslut.

Drickes
2024-2032
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
15-17ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Clos de Montaigus omfattar 8,2 ha och hittas berget Montaigu i ett östligt läge mot En Boussoy-platån. Jordmånen består av hård kalksten med ett högt innehåll av röd lera det övre jordlagret. Vingårdens läge ger en perfekt exponering för solen som i kombinationen med kalksten och lera ger viner med en uttalad intensitet och klass.

 

Druvorna skördas för hand och sorteras 3 gånger - först när druvorna plockas, en andra gång när klasarna plockas ut plockarnas korgarna i slutet av raderna med vinrankor och en slutgiltig gång vid sorteringsbordet.

Klasarna avstjälkas innan druvorna får genomgå en kallmaceration vid ca 9 grader i 5-7 dagar med en kontunuerlig överpumpning för att extrahera smak och färg.

Därefter ökas temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 7 till 9 dagar, görs lättare nedtryckning av skalkappan.

När den alkoholhaltiga jäsningen är klar fortsätter skalmacereringen 2-4 dagar.

Efter pessing får vinet ligga i fat av fransk ek (50% nya och 50% är ett år gamla) under 15 månader. Slutligen pumpas vinet över till ståltankar för stabilisering innan det ofiltrerat buteljeras.

Producenten

Albert Sounit ligger i Rully och Buxy där vi producerar en rad Crémant de Bourgogne och vita och röda viner från Côte Chalonnaise.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Vår nuvarande hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Eran av familjen Sounit började 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig negociant i området.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. Vi tror på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – det finns ingen anledning att inte producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vingården”.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med enorma investeringar i vingård, vingård och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005 och är idag en 16,5 ha stor egendom, med vingårdar i Rully och Montagny. Druvorna från våra egna vingårdar skördas av Domaine Bernollin och vinifieras och säljs av Albert Sounit.

Utöver det köper vi även druvor på lång sikt från lokala vinodlare.

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du