Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Mercurey 1er Cru - Clos des Montaigus 2021

Albert SounitMercurey 1er Cru - Clos des Montaigus 2021

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 13%

Clos de Montaigus omfattar 8,2 ha och hittas berget Montaigu i ett östligt läge mot En Boussoy-platån. Jordmånen består av hård kalksten med ett högt innehåll av röd lera det övre jordlagret. Vingårdens läge ger en perfekt exponering för solen som i kombinationen med kalksten och lera ger viner med ···

Styckvis

649 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 894 kr

Årgång

2021

Smaknotering

Doften är fint bärig med toner av skogshallon, körsbär och lingon med ett kryddigt inslag. Smaken är mycket frisk där de röda bären samsas med lena tanniner.

Drickes
2024-2030
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
15-17ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Clos de Montaigus omfattar 8,2 ha och hittas berget Montaigu i ett östligt läge mot En Boussoy-platån. Jordmånen består av hård kalksten med ett högt innehåll av röd lera det övre jordlagret. Vingårdens läge ger en perfekt exponering för solen som i kombinationen med kalksten och lera ger viner med en uttalad intensitet och klass.

 

Druvorna skördas för hand och sorteras 3 gånger - först när druvorna plockas, en andra gång när klasarna plockas ut plockarnas korgarna i slutet av raderna med vinrankor och en slutgiltig gång vid sorteringsbordet.

Klasarna avstjälkas innan druvorna får genomgå en kallmaceration vid ca 9 grader i 5-7 dagar med en kontunuerlig överpumpning för att extrahera smak och färg.

Därefter ökas temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 7 till 9 dagar, görs lättare nedtryckning av skalkappan.

När den alkoholhaltiga jäsningen är klar fortsätter skalmacereringen 2-4 dagar.

Efter pessing får vinet ligga i fat av fransk ek (50% nya och 50% är ett år gamla) under 15 månader. Slutligen pumpas vinet över till ståltankar för stabilisering innan det ofiltrerat buteljeras.

Producenten

Albert Sounit är en egendom som ligger i Rully och Buxy i Côte Chalonnaise och som producerar Crémant de Bourgogne och vita och röda viner på Aligoté, Chardonnay och Pinot Noir.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Den nuvarande Domainens hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Familjen Sounit tog över 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig négociant i området som inte ägde så mycket mark.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. 

De nya ägarna trodde stenhårt på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – och att det inte finns någon anledning till varför vinbönderna och egendomarna i Côte Chalonnaise skulle kunna producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vinkällaren”, som Knud uttrycker det.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med stora investeringar i vingårdar, vinkällare och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005. Idag är Albert Sounit en egendome med 16,5 ha vinmark och med vingårdar i Rully, Mercurey och Montagny. Dessutom har man långtidskontrakt med en mängd odlare på upp till 10 hektar i området. 

Idag buteljeras alla viner under Albert Sounit (Bernollin kommer inte att finnas kvar som egen etikett). 

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du