Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Ursprungslåda Brunello di Montalcino

Vad tyckte du?

Winefinders Ursprungslåda Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino DOCG är väl det distrikt i Toscana som kan kanske utmana storebror Chianti Classico om att göra Toscanas bästa rödviner vad gäller kvalitet och mängd. Brunello di Montalcino görs på 100 procent sangiovese (eller “brunello” som den kallas där) som växer på kullarna runt staden ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Druvor

Sangiovese

Smaknotering

Tenuta di Argiano Brunello di Montalcino 2013 (1 flaska)

Vinet är gjort på 100 procent sangiovese (klonen i området kallas Brunello) och har lagrats på franska 225-liters ekfat i 24 månader, så kallade "barriques", vilket inte är helt vanligt för Brunello di Montalcino. Doften är både intensiv och elegant med begynnande mognad och toner av mörka körsbär, torkade jordgubbar, söta kryddor, tobak och krita. Smaken är komplex och koncentrerad med mjuk, läcker frukt och inslag av körsbär, örter, timjan, läder och torkad frukt. Lång elegant eftersmak.

 

Altesino Brunello di Montalcino 2013 (1 flaska)

Vinet är, som vinlagen påbjuder, gjort på 100 procent sangiovese (klonen i området kallas Brunello) och har på traditionellt vis vilat på stora ekfat av slavonsk ek i ca 24 månader och sedan ca 6 månader på flaska innan lansering. Rödfruktig och nyanserad doft av mörka körsbär, mullbär, blommor, choklad och söta kryddor. Smaken är fruktdriven och balanserad med fina tanniner, pigg syra och lång, härlig eftersmak.

 

Caparzo Brunello di Montalcino 2012 (1 flaska)

Druvorna till det här vinet tas från Caparzos egna vingårdar. Efter jäsning lagras vinet, på traditionellt vis, i stora fat (30-50hl) av slavonsk och fransk ek i 36 månader. Vinet får vila i ytterligare ett år på flaska innan det släpps till försäljning. Vinet kan drickas redan nu men vinner på en tids lagring. Stor doft med begynnande mognad och inslag av körsbär, örter, blåbär och lakrits. Smaken är fyllig med pigga tanniner, koncentrerad och solmogen frukt där körsbär och plommon dominerar. Eftersmaken är lång och fruktdriven med fin balans.

 

Tenuta Il Poggione Brunello di Montalcino 2012 (1 flaska)

En riktig favorit bland Brunellos! Tenuta il Poggiones Brunello görs på handplockad brunello (sangiovese) från vinrankor som är minst 20 år gamla. Jäsningen sker på ståltank och vinet lagras sedan i tre år på 30-50 hl fat av fransk ek samt ytterligare lagring på butelj. Doften är ännu ung men bjuder redan på nyanserade toner av röda bär, blåa blommor, svart te, mineral, lite läder och animaliska inslag.  Smaken är ung och stram med ytliga tanniner, fräscha syror och underbar frukt. Lång, urpsurngstypisk och komplex eftersmak.

 

Celestino Pecci Brunello di Montalcino 2012 (1 flaska)

Kraftfull Brunello di Montalcino från relativa "nykomlingen" Celestino Pecci (man har gjort vin sedan 1968). Vinet består, som vinlagen stipulerar, av 100 % sangiovese och lagras i 36 månader på traditionella stora ekfat. En klassisk Brunello som njuts bäst tillsammans med mat - gärna risotto eller en hemgjord, krämig pasta. Stor doft fullpackad med mörk frukt, svart te, viol, tobak, lakrits och ceder. Balanserad och koncentrerad smak med fin syra och mineraldriven, lång eftersmak.

 

Val di Suga Vigna del Lago Brunello di Montalcino 2009 (1 flaska)

Vigna del Lago är en ny Single Vineyard som ligger i norra delen av Montalcino. Här påverkas klimatet av Apenninebergen och är därför lite svalare än resten av regionen. Namnet på vingården kommer från den närliggande sjön (Lago betyder sjö på italienska). Jordmånen här består av lager på lager av lera och kalksten. Doften är både intensiv och elegant med begynnande mognad och toner av mörka körsbär, torkade jordgubbar, söta kryddor, tobak och krita. Smaken är komplex och koncentrerad med mjuk, läcker frukt och inslag av körsbär, örter, timjan, läder och torkad frukt. Lång elegant eftersmak.

 

Drickes
2019-2028
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/52651

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Brunello di Montalcino DOCG är väl det distrikt i Toscana som kan kanske utmana storebror Chianti Classico om att göra Toscanas bästa rödviner vad gäller kvalitet och mängd. Brunello di Montalcino görs på 100 procent sangiovese (eller “brunello” som den kallas där) som växer på kullarna runt staden Montalcino (upp till 600 meter över havet) sydväst om Chianti Classico. Montalcino har ett av det torraste klimaten i Toscana så mognaden på druvorna är sällan ett problem för odlarna (något som kan vara ett problem i Chianti). Vinet ska lagras i minst fyra år (fem år för riserva) innan det släpps ut på marknaden. Två av dessa år måste vinet ligga på ekfat och det måste vila i fyra månader på flaska innan det får säljas. Vinerna från Brunello har haft en imponerande utveckling både vad gäller kvalitet och pris de senaste 20 åren. Sedan 1984 finns också en enklare ursprungsbeteckning, Rosso di Montalcino DOC, för enklare viner från yngre stockar (se distriktet Rosso di Montalcino DOC). Traditionellt var Brunello di Montalcino ett lite ganska ljust körsbärssmakande och stramt vin med inslag av nötter, tobak och läder och krävde lång lagring på flaska innan det gick att dricka. Modern Brunello di Montalcino är emellertid inte alls lika kärv som vinerna från förr utan innehåller mer mjuk mörk frukt (plommon och mörka bär) och har dessutom ofta en tydlig smak av ny ek. De bästa förenar båda stilarna till ett vin som är strävt i sin ungdom men som ändå har en fin körsbärssmak och modern bärighet samt ett nyanserat inslag av fat. Under början av 2000-talet skakades Montalcino av en del skandaler där vinproducenter anklagades för att ha blandat i internationella druvor (det vill säga franska som t ex cabernet, syrah och merlot) i sina Brunelloviner för att göra vinerna mer tillgängliga och internationella i stilen. En del producenter ville också att man skulle förändra lagstiftningen så att det blev tillåtet med andra druvsorter än sangiovese. Alltjämt ska dock Brunello göras på 100 procent sangiovese. (Pris vid köp av lösa flaskor: 2,472 kronor. Pris vid köp av lådan: 2,196 kronor.)