Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dryckesbutikens Talldungen lådan

Vad tyckte du?

Dryckesbutikens Talldungen lådan

Ekologisk

Talldungenlådan, ett samarbete mellan Talldungens Gårdshotell & Dryckesbutiken. Här har Talldungen valt ut några av sina favoriter som de brukar servera, som passar just till den fräscha men smakrika maten de har. Vi hoppas ni kommer uppskatta vinerna och att de kommer ge er glada stunder där hemma! ···

Låda (6 st)

1 596:-

Smaknotering

Bodegas Baron Manzanilla (1 flaska)

100% Palomino Fino från de kalkrika vingårdarna precis vid atlantkusten i Sanlúcar de Barrameda, Jerez. Enrique förvaltar arvet från sin morfar, och gör sherry från egna vingårdar som han odlar ekologiskt. Efter manuell skörd pressas dessa druvor och musten jäses på ståltank. När jäsningen är över fortifieras vinet upp till 15% alkohol (fortifiering=förstärkning, man häller i helt neutral sprit i vinet för att få upp alkoholen för att öka hållbarheten i vinet. Denna teknik kom från engelsmännen som förr ville skeppa vin över havet, det tog sin tid och ofta var vinet dåligt när det väl kom fram. Därav började de göra på detta vis.) Sedan läggs vinet i ett solera system, där det under fyra år får ligga under flor innan buteljering (flor= naturens egna skydd mot oxidation). Smaken blir komplex, intressant och saltstänkt. Fantastiskt att börja en måltid med, gärna ihop med ett gäng salta snacks.

 

2018 Els Vinyerons ’Lluerna’ (1 flaska)

100% druvan Xarello som odlas i Penedes, sju mil sydväst om Barcelona. Amós Baneres och Alex Diaz är grannar och goda vänner som gör detta projekt ihop där de vill göra tillgängliga och uttrycksfulla viner helt utan tillsatser. Efter manuell skörd så pressas druvorna direkt och läggs sedan på betongtankar för jäsning och lagring. Buteljering skedde i Mars 2020. Detta vin har stor frukt, härligt salt mineralitet och god fräschör.   

 

2018 Amós Baneres ’Missatge de una Ampolla’  (1 flaska)

Amós Bañeres tröttnade på sitt liv som apotekare i Barcelona och flyttade till Penedès år 2011 för att ta hand om 5,5 hektar vingårdar, som tillhörde hans mammas familj. Amós gör rena viner som är stabila och klarar sig utan tillsatser. Produktionen är mycket liten, än så länge. Kalksten från två hektar på toppen av en liten kulle, söder om Vilafranca del Penedes. Gjord på 100% Macabeu.10 dagars maceration carbonique (100% hela klasar). Sedan försiktig press. Jäsning och lagring på jästfällning i 11 månader i 300-liters gamla franska ekfat samt amforor, innan buteljering.  Ett komplext vitt vin som kombinerar mogen gul frukt med mineral sälta frisk syra och lätt rökighet, djupt men läskande.

 

2019 Els Vinyerons ’Saltamartí’  (1 flaska)

100% druvan Tempranillo som odlas i Penedes, sju mil sydväst om Barcelona. Amós Baneres och Alex Diaz är grannar och goda vänner som gör detta projekt ihop där de vill göra tillgängliga och uttrycksfulla viner helt utan tillsatser. Efter manuell skörd så pressas druvorna direkt och läggs sedan på betongtankar för jäsning och lagring. Buteljering skedde i Mars 2019. Smaken är läskande med inslag av röda bär, lätt örtighet, frisk syra och en liten tannin. Drick det svalt till tex grillad paprika med burrata och sardell, smakrika fiskrätter eller sallader. 

 

2019 Domaine du Possible ’Tout Bu ou not tout bu’ (1 flaska)

Domaine de Possible föddes 2003 och drivs idag av Loïc Roure. Druvorna kommer från jordar som är en blandning av granit, marnes och schist i appellationen Cases-de-Pène. Vinet jäses med hela klasar i öppna tankar i 14 dagar innan pressning, nedpressning av kappan med hjälp av fötterna sker några gånger.  Vinet lagrats, delvis på tankar och delvis på gamla 500 liters ekfat innan buteljering i maj 2020. Idag täcker Domaine du Possible 8,5 hektar spridda över många jordlotter och kommuner.  Detta vin har en härlig blommig aromatik, mjuk bärig smak, fin syra och liten rökighet i avslutet. Underbart till lamm, gärna långbakad bog med tomater, örter och citron. Passar mycket annat.

 

2018 Les Bottes Rouges ’Gibus’ (1 flaska)

Jean-Baptiste Menigoz vineri ligger i den lilla byn Abergement le Petit, bara fem kilometer utanför Arbois. År 2015 började han arbeta tillsammans med Florien Kleine Snuverink. Florien är en före detta restaurangägare från Amsterdam som åkte till Beaujolais för att göra vin.  Idag är de partners in crime och tillsammans utvecklar de arbetet i vingårdarna och vineriet. I källaren experimenteras det en hel del för att få fram ett svårslaget uttryck från vingårdarna varje år. Vinet är gjort på 100 % Trousseau. Druvorna avstjälkas med fem veckors maceration, utan extraktion, i rostfritt stål. Sedan försiktig pressning innan lagring i rostfritt stål. Buteljering ägde rum den femte september 2019. Ett aromatiskt och mjukt rödvin med fint djup, mörk bäriga toner, mineralitet och fräschör.

 

Naturvin från Dryckesbutiken!

Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-18ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/515351

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Talldungenlådan, ett samarbete mellan Talldungens Gårdshotell & Dryckesbutiken. Här har Talldungen valt ut några av sina favoriter som de brukar servera, som passar just till den fräscha men smakrika maten de har. Vi hoppas ni kommer uppskatta vinerna och att de kommer ge er glada stunder där hemma! En riktigt kul och prisvärd mixlåda av olika ursprung för alla som älskar naturliga/minimalistiska viner.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du