Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dryckesbutikens Rött från Roussillon

Vad tyckte du?

Dryckesbutikens Rött från Roussillon

Ekologisk

6 olika röda viner från franska södern, den perfekta naturliga grillådan eller till pickniken i vår. Naturligt, ekologisk och väldigt gott från "Dirty South" (en term som förutom att den benämner en genre inom hip hop refererar till att det aldrig har varit riktigt "fint" med vin från södern). Rouss ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

2018 Majas Rouge, Domaine de Majas, Caudiès de Fenouillèdes. (1 flaska)

Alain Carrere tog över sin familjedomän på 30 hektar 1992. 2007 träffade han Tom Lubbe som driver Domaine Matassa och de fattade tycke. Tom har sedan dess hjälpt Alain att konvertera om till ekologisk odling. Vingårdarna ligger ypperligt till i en dalgång mellan Pyrenéerna och Corbier. Här blåser en sval vind som hjälper till att få eleganta viner i detta annars väldigt varma område.

Jord: Kalk, schist & lera. Druva: 40% Carignan, 37% Grencahe, 23% & Syrah Appellation: Vin de Pays des Côtes Catalanes. Ålder på rankorna: 90-30 år. Vinifiering: Handskördat. Jäser med skal i öppna kärl 4 dagar. Pressas och fortsätter jäsa 6 månader på betongtankar. Beskrivning: Fruktdrivet och lättklunkat. Bärigt men ändå seriöst. Passar till nästan allt.


2018 Le Fruit du Hasard - Domaine du Possible, Lansac. (1 flaska)

Loïc Roure jobbade på en känd vinbar i Paris när han plötsligt bestämde sig för att det var vin han ville göra. Han följde sin röter och åkte till Rhône där han praktiserade hos bland andra den legendariske Herve Souhaut. Han köpte därefter sina första 2,5 hektar i Latour de France. Idag Har Loïc 8,5 hektar lite överallt i Côtes du Roussillon A.O.C. Han är ett stort fan av viner med hög syra utan hårda tanniner. Det har han lyckats med bra!

Jord: Lera & kalk. Druva: 60% Carignan, 40% Syrah Appellation: AOC Côtes du Roussillon Villages Ålder på rankorna: 35 år. Vinifiering: Hela klasar får jäsa i öppna kärl med viss fottrampning. Vinet lagras dels i ståltankar och på gamla 500-liters fat. Beskrivning: Röda syrliga bär. Silkeslent men ändå med bra struktur. Väldigt munvattnande.

2017 Roboul- Domaine Danjou-Banessy, Espira d’Lagly. (1 flaska) 

Bröderna Sebastien & Benoit tog över från sin farfar 2003. Idag har de 15 hektar. De strävar efter att behålla många av de gamla druvsorterna som ofta får ge vika för nya mer högproducerande druvsorter. Bröderna fick ärva otroligt välmående vinmarker då ingen av deras förfädrar hade någon tro i kemisk besprutning. I vineriet jobbar de med så lite interaktion som möjligt då de vill framhäva ursprung och fräschör.

Jord: Kalk, grus & slamrik lera. Druva: 80% Mourvedre, 20% Grenache Appellation: AOC Côtes du Roussillon Villages. Ålder på rankorna: 30-40 år. Vinifiering: Mestadels hela klasar jäser i öppna kärl med viss fottrampning i 25 dagar. Varsam press fölt av lagring i gamla 500-liters fat i 10 månader. Beskrivning: Komplext, mörkt. Mörka bär med en lätt rökighet. Avslutas ändå fräscht på klassiskt Danjou-Banessy manér.




2018 Coume de l’Olla Rouge– Domaine Matassa, Espira d’Lagly/Calce. (1 flaska) 

Det finns mycket att säga om Tom Lubbe. Sydafrikan ursprungligen men uppvuxen på Nya Zeeland. Efter att ha jobbat runt i hela världen som vinmakare så träffade han sin fru Natalie (sin dåvarande chefs syster) när han jobbade för Domaine Gauby. Kärleken förde honom tillbaka och de bosatte sig i Calce där Domaine Matassa blev verklighet. Första årgången var 2003 och han har sedan dess uppnått kultstatus på den naturliga vinscenen runt om i världen. Sen är han även en av de mest ödmjuka och karismatiska vinmakare vi någonsin träffat.

Jord: Kalkstenslera Druva: 60% Grenache Noir, 20% Syrah, 20 % Grenache Gris (grå grenache) Appellation: IGP Côtes Catalanes. Ålder på rankorna: 60-80 år   Vinifiering: Hela klasar får jäsa i 6 dagar med viss fottramp. Lagras 6 månader på betong tankar. Beskrivning: Lättdrucket, laddat med fransk garrigue (örter) och röda bär. Drick svalt och i stora klunkar.


2018 Calcineres Rouge Domaine Gauby, Calce. (1 flaska)

Gerard Gauby tog över från sina föräldrar på mitten av 80-talet och var redan då lite av en pionjär i biodynamisk vinmakning. Man kan lugnt säga att han satte området på ”finvinkartan”. Idag sköts vineriet av hans son Lionel som har jobbat för sin far sedan han var tonåring. Totalt har Gaubys 100 hektar varav 25 är med vinrankor. De jobbar uteslutande med neutral ek eller betong och använder aldrig svavel.

Jord: Lera, kalk ovanpå schist Druva: 40% Syrah, 40% Mourvedre 10% Carignan Noir 10% Grenache Noir Appellation: AOC Côtes du Roussillon Villages Ålder på rankorna: 35-55 år. Vinifiering: Hela klasar får jäsa i öppna kärl med fottramp i 12 dagar. Lagras på foudres och betongtankar i 8 månader. Beskrivning: Rustikt, komplext och kryddigt. Tänkt mörka bär kryddat med alla franska örter man kan tänka sig. Slå gärna på karaff.

2018 Sub Marie, Eau de Souche, Calce. (1 flaska)

Lionel har sedan 2010 varit ytterst ansvarig på Doaine Gauby efter sin far. Han kände att han ville ta ut svängarna lite och skapade sitt egna Eau de Souce (sila vatten). När hans svåger (Tom Lubbe) flyttade från sitt gamla hus fick Lionel använda hans gamla vineri. I vineriet används ingen el, handpress, en betongpyramid och ett par gamla fat. Druvorna köps från Gauby och kompisar runt om i trakten som odlar biodynamiskt.

Jord: Kalk & schist Druva: 45% Grenache 30% Cinsault 25% Cabernet Sauvignon Appellation: Vin de France Ålder på rankorna: 15-80 år. Vinifiering: Hela klasar jäser 11 dagar. Försiktig press för hand följt av lagring på gamla fat i 12 månader. 1000 flaskor producerat. Beskrivning: Slankt, josigt men med struktur. En lätt rökighet samsas med syrliga vinbär och örter.



   

Drickes
2020-2022
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-18ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/58751

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

6 olika röda viner från franska södern, den perfekta naturliga grillådan eller till pickniken i vår. Naturligt, ekologisk och väldigt gott från "Dirty South" (en term som förutom att den benämner en genre inom hip hop refererar till att det aldrig har varit riktigt "fint" med vin från södern). Roussillon är ett av de skönaste vinområdena i världen och det är dessutom fullt av variation och nyanser. Här bjuds på olika versioner av de klassiska franska druvorna från södern. Från organiska Domaine de Majas kommer fruktiga och josiga Majas Rouge, från Domaine du Possible härligt syrliga Le Fruit du Hasard, från Domaine Danjou-Banessy komplexa och mörkt murriga Roboul, från Domaine Matassa och hyllade Tom Lubbe, klunkbara Coume de l’Olla Rouge, från Domaine Gauby seriösa Calcineres Rouge och sist men inte minst från Eau de Souche fräscht eleganta Sub Marie.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du