Winefinders Wine Team väljer årets bästa viner 2021 - del 1

James Suckling har den, Wine Spectator har den och Jeb Dunnuck har den. Vi vill förstås inte vara sämre - så här kommer en ny årsbästalista från gänget som väljer vinerna i butiken. Här är Winefinders Wine Teams bästa viner från året som gick! Del 1.

Vieilles Vignes 2019 är en av mina favoriter från egendomen eftersom den kombinerar ett härligt djup men årgångens fantastiska fräschör. Det blir inte så mycket mer prisvärt än så här i Bourgogne.

Suckling, Dunnuck och Wine Spectator har sagt sitt. Men vilka var årets bästa viner enligt Winefinders eget Wine Team - de som väljer ut våra viner? Nu är det dags för våra egna favoriter från 2021.

2021 blev ännu ett år i pandemins skugga och ännu ett år utan vinresor, mässor eller speciellt många producentbesök. Vi hann med vår första Winemakers Dinner på två år med CapAnna ifrån Montalcino innan pandemin tog ny fart - och vi saknar verkligen att få göra de där speciella provningarna med våra producenter och kunder. 

Istället blev det en massa provningar på hemmaplan och några viner stod förstås ut. Idag publicerar vi del ett av vårt Wine Teams favoriter från 2021.

Årets bästa - en omöjlighet

Årets bästa viner går förstås inte att välja. Som vanligt handlar det om speciella tillfällen, vilka andra viner man dricker eller vad man äter och att man har en bra vindag. Men varje år försöker vi ändå sätta ihop en lista med våra favoriter från det gångna året - vinerna som gett oss det där lilla extra. Det enda förbehållet är att vinerna fortfarande ska gå att köpa (annars är det ju inget kul!).

Tusentals viner

Bakom det vi kallar för Winefinders Wine Team hittar du våra vinexperter. Det här är teamet som väljer ut producenterna och flaskorna som hamnar i butiken - från de enklaste rödvinerna till de dyraste kultvinerna. Winefinders Wine Team provar normalt tusentals viner varje år (i år har det kanske inte blivit riktigt lika många) och tar bara in sådant som de/vi tycker svarar upp mot teamets högt ställda krav på kvalitet. Det ska vara riktiga viner från riktiga producenter!

Winefinders Wine Team

Under 2021 har Winefinders Wine Team bestått av vår vinrådgivare och Fine Wines-expert Peter Wallin i Spanien, de erfarna inköparna Henrik Norén och Magnus Olsson som har en otrolig känsla för riktigt bra viner, Lars Byager och Anders Højby Nielsen - våra butiksansvariga i Gentofte som jobbat med några av världens bästa viner i decennier och slutligen vår vd Magnus Ericsson - som alltid är på väg efter något nytt och spännande.

Först ut är Magnus och Anders med sina fem favoriter från året som gått. De viner som gav några av de mest minnesvärda upplevelserna 2021. 

Magnus Ericsson - VD & trendspanare


1. Albert Sounit Mercurey - Vieilles Vignes 2019
2021 var året då vi fick en ny Bourgogneproducent i butiken. Det är Knut Kjellerup, legendarisk dansk vinimportör, som driver egendomen Albert Sounit i Rully sedan 1993. Här gör han otroligt prisvärda viner från berömda byar som Rully, Mercurey och Montagny. Mercurey - Vieilles Vignes 2019 är en av mina favoriter från egendomen eftersom den kombinerar ett härligt djup men årgångens fantastiska fräschör. Det blir inte så mycket mer prisvärt än så här i Bourgogne.

2. Weingut Fritz Ekkehard Huff Rabenturm 2020
Pettentahl må vara den bästa av Huffs vingårdar men i unga år är det oftast Rabenturm som imponerar mest. Vi har precis fått in nya årgången 2020 som är lysande och just nu skiner Rabenturm starkast. Kråktornet har en så fantastisk mogen rieslingsmak parat med en precis och fräsch syra och mineralitet så att den nästan är oemotståndlig redan nu. Men den blir förstås ännu bättre de kommande 3-10 åren!

3. Carlo Revello Barolo Gattera 2012
Jag hade fördelen att kunna prova Carlo Revellos viner (Barolo, R.G, Conca, Gattera och Gianchini) vid inte mindre än ett par-tre tillfällen under 2021 - och det i flera årgångar (2011-2017). Ett vin står ut just nu - och det är Gattera 2012. Buteljerat när bröderna fortfarande jobbade ihop som Fratelli Revello (vilket det också står på korken) och ett underbart exempel på den varma och heta årgång som faktiskt givit några helt fantastiska viner som dessutom är fantastiska att dricka redan nu. Ett fantastisk Nebbiolo-explosion.

4. Champagne Boizel Cuvée Sous Bois 2008
Fantastiskt år och ett fantastiskt vin. 2008 kvalar in som en av de största årgångarna någonsin och med druvor från fyra grand crus (Chardonnay (25%) från Chouilly och Avize i Côte des Blancs och pinot noir (75%) från Bouzy och Verzenay i Montagne de Reims) så är de här en no brainer. Lägg till vinifiering på champagne- och bourgogne-ekfat där de stilla vinerna fick tillbringa 9 månader innan de blandades och buteljerades i juli - helt i enlighet med det tidiga 1900-talets metoder och 10 år på jästfällningen och du vet att du dricker något speciellt. Kraftfullt och smakrikt. Vinöst och läskande.

5. CapAnna Sant´Antimo Rosso 2018
En av de riktiga höjdpunkterna under 2021 var vår Winemakers Dinner med vår nya Brunello-producent CapAnna ifrån byn Montosoli i Montalcino. Det var en nästan obeskrivlig upplevelse att kunna bjuda på 13 viner från en av de bästa i området. Deras Brunello och Brunello Riserva (vi säljer båda en primeur just nu!) är ”to die for” men den största överraskningen för mig var nog den här ”supertoscanaren” gjord på Sangiovese och Merlot. Här möts vi av en härlig fruktkoncentration och ett fint djup i smaken. Suveränt gott helt enkelt.

Anders Højby Nielsen - vinexpert i butiken i Gentofte


1. The FMC Chenin Blanc 2019
Sydafrikansk Chenin når det er bedst. Fyldig, rund med elegant vedvarende syre, der holder på den fine frugtsmag. En lille smule Botrytis, ædelråd, ved høsttidspunktet giver en lækker snert af honning. Prøv den til ovnbagt laks med flødeost og krydderier. En oplevelse.

2. Domaine La Barroche, Liberty 2019
Value for money er prædikatet på denne vin. Man tror man drikker en Châteauneuf du Pape, og det gør man på en måde også. Liberty er nemlige nedklassificeret pavevin, dvs. “Neuf” der ikke må hedde det pga. diverse klassifikationsregler. Stor fylde og mange lag. Prøv den til vildt eller årstidens gryderetter.

3. Carlos Revello & Figli Barbera d’Alba 2017
Barbera kan bare noget. Men den skal have den rette kulinariske modspiller. Pga. det markant lave tanninindhold, som kendetegner Barbera, og høje frugtsyre, er Saltimbocca det perfekte match. Den salte ret spiller perfekt sammen med denne Barbera, med al dens fyldighed og mørke kirsebær toner. (OBS! 2017 är slut online men finns kvar i butiken i Gentofte. Årgång 2020 finns att köpa här! )

4. Albert Sounit, Mercurey 1er Cru, Clos des Montaigus 2015
Et væld af mørke bær vælter op af glasset. Elegant Pinor Noir fra øverste hylde i Côte Chalonnaise. Danske Knud Kjellerup er hjernen bag denne fine Bourgogne vin, som vil være et sublimt valg til julebordet. Frugt, krydderi, tannin, syre - alt er i perfekt balance.

5. Ramos Pinto 20 års Tawny, Quinta de Bom Retir
Et hav af smagsnuancer møder en, når man sætter næsen til glasset. Alt fra vanilje, mandel, nødder til tobak og karamel kan associeres ved indtagelse af dette fantastiske fluidum. Til ris à l’amanden juleaften kunne jeg aldrig finde på at drikke andet end denne forførende Tawny.

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.