Winefinders Wine Team önskar Gott Nytt År med årets bästa

Winefinders Wine Team önskar Gott Nytt År med årets bästa

Det har varit ett härligt vinår på många sätt fullt av variation, bredd och sköna upplevelser. För en vecka sedan presenterade Winefinder Årets bästa från några av världens ledande vinkritiker (du hittar den listan här!).

Vi som jobbar i Winefinders Wine Team har också vi provat hundratals, ja tillsammans tusentals viner, under 2015. Många har vi tagit in i butiken och flera har vi tipsat om i våra mejl. Viner som erbjuder högsta möjliga kvalitet oavsett prisklass.

Men vi har förstås våra egna favoriter (även om de varierar nästan dag för dag) - och det är inte alltid vinerna med högst poäng eller de som andra vinbedömare gillat bäst. Det handlar om viner som enligt oss har varit de bästa, roligaste, coolaste och mest prisvärda vinerna under 2015.

Så här är den - Winefinders Wine Teams årsbästalista med personliga favoriter! Plocka ihop din egen låda och hitta dina favoriter.

Vi önskar ett riktigt Gott Nytt Vinår!!!

Arvid Rosengren, regerande Europamästare i Sommellerie och sortimentsansvarig på Winefinder.

Producteurs Plaimont Les 3 Chevaliers, Saint Mont 2010 - 97:-
Varför ska man vara tvungen att alltid köpa senaste årgången när man kan få mer komplexa viner så enkelt hem till dörren? Bland dem finner ni bland annat Plaimont’s ”Les 3 Chevaliers” som är ett perfekt vardagsvin med klass och struktur.

Domaine Olga Raffault Chinon Rouge Les Picasses 2010 - 193:-
Oemotståndlig Chinon från Olga Raffault som kanske inte är så känd i Sverige men desto mer hyllad i Frankrike och Paris. Cabernet franc med lite ålder är aldrig fel och här är ett vin som börjar visa en del mognadstoner.

Benjamin Leroux Bourgogne Rouge 2012 - 259:-
Supertalangen Benjamin Leroux’s Bourgogne Rouge slår långt högre än sin enkla regionappellation och är långt bättre än mycket Bourgogne från ”bättre” lägen. Det här är ett vin med frukt, struktur och finess.

André & Mireille Tissot Crémant de Jura Extra Brut 2011 - 282:-
Själ är ett ord som beskriver Tissot’s viner väl, och deras Crémant de Jura är långt upp på min lista över världens undervärderade viner. Vinet bjuder på lite bredare och mer höstiga toner av äpple och kryddor än bara citrusfräschör.

Alheit Vineyards Cartology Bush Vines 2013 - 329:-
Från Chris Alheit i Sydafrika kommer ett av årets mest omtalade viner och en av de etiketter jag sett mest av på Instragram, twitter etc. Det blir allt mer tydligt att vi måste omvärdera allt vi vet om sydafrikanska viner. Det här är vägen framåt. Ett vin som på paradoxalt sätt kombinerar kraft och elegans. Vackert!

Maison Bereche Brut Reserve - 399:-
Champagne från en av mina absoluta favoriter bland odlarna, Raphael Béreche. Hans Brut Reserve är en intensiv, kraftfull champagne med själ. Inte konstigt att den kom med på Wine Spectators Top 100 i år!

*

Peter Wallin, Vinrådgivare och vinsamlare med stor erfarenhet av att sälja och köpa viner hos de stora auktionshusen.

Château La Tonnelle 2011 - 139:-
Smakrikt, välbalanserat och prisvärt! Jag tror det är svårt att hitta mer Bordeaux för pengarna, bravo!

De Lisio Quarterback 2010 - 199:-
Ett vin som imponerade direkt med härligt utvecklad frukt och mycket smak. Inte det ”största” vinet jag druckit men förbaskat gott och dessutom moget.

Maison Bereche Brut Réserve - 399:-
På Wine Spectators lista över de bästa vinerna 2015 hittar vi Maison Bereche Brut reserve NV som gör hantverksmässiga champagner som kännetecknas av en mycket lätt oxidering som ger huset dess speciella still i form av finare bubblor och en krämigare textur.

Chateau Ferriere 1996 - 699:-
Det finns få andra vinregioner i världen som kan mäta sig med Bordeaux vad gäller lagringsduglighet. Här är ett fantastiskt exempel på detta. Ett vin som utstrålar balans, smakrikedom och finess.

Bollinger RD 2002 - 1 849:-
Det blir inte bättre än så här. Bollingers RD är legendarisk och 02an är ett rent magiskt vin. Vad jag önskar jag hade kunnat fylla källaren med denna Champagne.

Chateau Ducru Beaucaillou 2010 - 2 295:-
Vinet som sopade banan med sina mer namnkunniga kolleger på Winefinders primörprovning. Från en av de bästa årgångarna i modern tid och precis allt det som fantastisk Bordeaux kan vara.

*

Robert Jensen Collin, Vinrådgivare med känsla och lyhördhet för det kunderna vill ha.

Vina Nora Albariño 2014 - 158:-
Vinet som är det ultimata sällskapsvinet, men som samtidigt är utsökt till lite skaldjur. Ytterst prisvärt!

Domaine Servin Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2014 - 229:-
Förmodligen det bästa vita vinet runt 200 kr som vi har i butiken. Ge vinet ett par år så kommer det utvecklas riktigt mycket och fördjupas i både doft och smak.

UPR Champagne Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs - 335:-
Elegant Champagne från de bästa områdena i Champagne. Svårt att hitta en bättre standardchampagne i vårt sortiment. Otroligt fräsch med smörigt chardonnaydjup i smaken i den långa eftersmaken.

D’Arenberg Dead Arm Shiraz 2010 - 339:-
Är du ute efter en riktig toppshiraz så är detta vinet. Ett fylligt och mycket kraftfull vin med bra balanserad fatkaraktär. Passa utmärkt till dig som tycker om viltmat och som uppskattar tunga mörka viner med lite tobakssmak.

Bel Colle Barolo Monvigliero Riserva 2004 - 369:-
Nebbiolo behöver tid och därför är det extra spännande att köpa en mogen Barolo och slippa vänta. Från den utmärkta årgången 2004 och med utvecklade smaker av röda bär, torkad frukt, rosor och kryddor.

Angelo Gaja Magari 2012 - 397:-
Gaja gör överlag helt underbara viner. Här har vi Magari som görs på franska druvor, men med en italiensk prägel. Med rätt mat går det att dricka nu, men du får gärna vänta några år om du har tid.

*

Ralf Nord, sommelier och inköpsansvarig med lång erfarenhet av den svenska och danska vinmarknaden.

Domaine Lafage Bastide Miraflores IGP 2013 - 149:-
Kryddig och solmogen frukt med fin struktur, så otroligt mycket vin för pengarna. Sydfrankrikes hela charm men också med en härlig känsla för terroir.

Torbreck GSM Old Vines 2012 - 189:-
Inte ofta jag går igång på australiensiska viner men denna GSM är fantastisk för sitt pris. Solmogen frukt, kraft och en pigg syra, mycket användbart vin.

Castell d’Encus Ekam Riesling Albariño 2014 - 269:-
Exotisk frukt med en knivskarp syra i total balans. Ett vin som nästa vibrerar i gommen. Fantastisk bra vitt vin från hög höjd i Costers del Segre.

Château Vannieres Bandol Rouge 2008 - 299:-
Mogen Bandol dricker jag alldeles för sällan och druvsorten mourvèdre behöver lite tid på sig för att utvecklas. Detta vin är makalöst gott.

Valli Wine Waitaki Pinot Noir 2012 - 435:-
Kanske det mest kompletta vinet jag provat från Nya Zeeland. Ett vin som kombinerar Nya Världen-frukt med stram europeisk struktur.

Paul Lato Pinot Noir Maldonado Vineyard 2013 - 599:-
Buteljerad harmoni, allt är på plats och den kommer bara att bli bättre med åren. Amerikansk pinot noir i världsklass.

*

Magnus Ericsson, Content Manager som tidigare jobbat som vinskribent och bloggare med stor nyfikenhet på trender och traditioner.

Jean-Paul Brun Morgon 2013 - 174:-
Oldschool Beaujolais med mjuk härlig hallon- och jordgubbsfrukt men också med ryggrad och lite funk. Beaujolais är hetare än på många år och det här är ett exempel på varför det är så!

Quinta do Soalheiro Alvarinho 2013 - 179:-
Jag trodde att Alvarinho mest var rättframt och lite tråkigt. Gissa om jag hade fel. Det här är precis så där härligt fräscht, läskande och mineraligt som ett lätt vitt vin ska vara. Förstås perfekt till mat.

Sean Thackrey XXIV Pleiades - 349:-
Något så ovanligt som en druvblandning på syrah, barbera, zinfandel, carignan, pinot noir, mourvèdre och grenache och utan årgång! Smakmässigt påminner den en del om en pepprig Châteauneuf men med Kaliforniens mjuka frukt.

Domaine de la Vougeraie Gevrey-Chambertin Bel Air Premier Cru 2009 - 539:-
När så mycket dyr Bourgogne känns lite hård och snipig - ja då är det en lisa för själen att stöta på det här vinet. Friskt men mjukt och varmt kryddigt men en sensuell doft och smak. Från en premier cru-vingård alldeles intill Grand Cru-läget Clos de Bèze!

Chablis Grand Cru Grenouilles 2009 - 549:-
2015 har varit fylld av bra Chablis och det här var nog den bästa av de alla. Från den minsta av Grand Cru-vingårdarna - det här vinet har dessutom fått en skön mognad som matchar den pigga syran med en härlig smakrikedom.

Château Ferriere 1996 - 699:-
Det var inte det "största" och fylligaste Bordeauxvinet jag drack 2015 men det var ett av de mest balanserade och det visade med all önskad tydlighet hur bra vinerna från världens bästa distrikt blir med ålder! Så läckert. 

*

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Bordeaux 2023 - What's not to like!

Fräscha, fruktiga och vibrerande klassiska viner med finess, smakrikedom och elegans. 2023 är inte 2022 - och tack för det. Vi kanske till och med kommer att gilla den bättre!? Bordeaux 2023 - What's not to like!

Magnus Ericsson
Bordeaux årgång 2023 - en primeur

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

Magnus Ericsson
Vinprovning på Grappe

Nyligen hällde vi lite goda viner på en minimässa hos Vinkällaren Grappe. Här är några av höjdpunkterna.

Magnus Ericsson
Visa alla
Dela!