Top 100 - Årets bästa!

Varje år presenterar några av världens ledande kritiker sina Top 100-listor med de bästa vinerna från det gångna året. Nu har James Suckling, Wine Spectator och Jeb Dunnuck släppts årets listor och flera av vinerna hittar du förstås hos Winefinder. 

Top 100

Årets toppviner när kritikerna säger sitt. 

De provar 10 000-tals viner om året och några viner står förstås ut mer än andra. Nu har James Suckling, Jeb Dunnuck och The Wine Spectator släppt sina topp 100-listor. 

Man kan säga mycket om topplistor men de flesta av oss älskar dem samtidigt som vi älskar att hata på listorna. Hösten-vintern är förstås tiden för de mest ambitiösa listorna - de som sammanfattar årets bästa böcker, skivor, hifi-prylar, filmer och viner!

Vi på Winefinder brukar göra våra egna topplistor i mellandagarna men redan nu har några av världens mest inflytelserika kritiker släppt sina Top 100 med årets bästa viner. Först ut var Wine Specator, tätt följt av James Suckling och Jeb Dunnuck. Och som vanligt innehåller listorna många viner som vi har i butiken eller har sålt någon gång under de senaste året/åren. 

Wine Spectator to 100

Det här är förmodligen den första och mest inflytelserika listan genom tiderna, även om Suckling kanske har tagit över de senaste åren. Wine Spectator (första numret kom ut 1976) var en av de där publikationerna som på allvar förändrade vinvärlden (tillsammans med Robert Parkers The Wine Advocate). På deras hemsida kan man se listorna 30-år tillbaka i tiden och där hittar vi många av världens ledande egendomar och mest eftersökta viner. Fokus har på senare år börjat kännas allt mer amerikanskt och även i år toppades listan av Winefinder-kändisen Schrader (som vi sålt en hel del av). På fjärde plats hittar vi Château Talbot 2019 och på elfte Château Beauséjour Bécot 2019 som du kan köpa i vår butik just nu. Och så förstås Château Beaucastel - dock i annan årgång än den som vi har i butiken just nu 

James Suckling Top 100

James Suckling började sin karriär på ovan nämnda Wine Spectator (1978) men lämnade för att starta sin egen site jamessucklng.com 2010. Få nu levande vinkritiker har ett större inflytande än just Suckling och han provar kopiösa mängder vin (över 30 000 viner i teamet under 2022 enligt egen utsago). Det är lätt att ha åsikter om Sucklings smak (för "amerikansk", varierat osv - vi har många i vårt Wine Team), men vi kan inte förneka hans inflytande. På årets Top 100 säljer vi just nu (28e november när detta skrivs) ettan Beaulieu Vineyards George de Latour Private Reserve 2019, fyran Château Smith Haut-Lafitte 2019 och tian Domaine Charles Audoin Marsannay Les Favières 2020 och vi sålde nyss Künstlers Hochheimer Hölle Grosses Gewächs mfl. 

Jeb Dunnuck Top 100

Jeb Dunnuck är det senaste tillskottet till vinkritikernas Top 100. Dunnuck startade med The Rhône Report 2008 och var mellan 2013 och 2017 anställd som heltidskritiker på The Wine Advocate. 2017 startade han så jebdunnuck.com och har sakta men säkert börjat skapa sig ett riktigt stort inflytande. Årets Top 100 toppas av Bollingers La Grande Année 2014 som du hittar i vår butik. Där finns också andra Winefinder bekantingar som Château Lynch Bages 2019 (andraplats), Force Majeure (5e), Château Leoville Barton 2019 (7e) och Gugials La Turque (9e) samt många fler. 

Andra listor

Det finns förstås en mängd andra listor. Konstigt nog så gör inte robertparker.com / The Wine Advocate någon topplista men Wine Enthusiast och winemag.com presenterar varje år sin egen Top 100. Och i år hittar vi vår nya stjärnproducent från Nya Zealand, Escarpment, på 10e plats!

Här hittar du James Sucklings Top 100!

Här hittar du Wine Spectators Top 100!

Här hittar du Jeb Dunnucks Top 100!

Här hittar du Wine Enthusiasts Top !00!

Här nedanför hittar du de Top 100 viner som du kan köpa online just nu på Winefinder.com. Är listan tom eller gles så har vi tyvärr sålt slut på något eller några av vinerna! :) 

Viner från top 10-producenter

Här hittar du viner från egendomarna som placerade sig topp 10 på årets Top 100-listor. Det kan röra sig om samma vin i en annan årgång eller andra viner från producenten. Som t ex Domaine Charles Audoins Bourgogner som fått skyhöga poäng av James Suckling!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.