Skördefest med Josefine Forsgren

Skördefest med Josefine Forsgren

Josefine Forsgren var inte bara undertecknads rumskompis under studietiden i Grythyttan och numera min bästa blindprovare när jag pluggar till Diploma och provar nya Winefinderviner - hon är även barchef på Winery hotel och jobbar i deras vineri. För det är faktiskt så att det vinifieras i hotellet vid Järva krog i Solna norr om Stockholm. Jag må vara partisk, men om det är någon som man ska hålla ögonen på är det denna vinstjärna. Eftersom hon precis varit nere i Toscana och skördat årgång 2016 och snart ställer till med skördefest med anledning av detta passade jag på att ställa några frågor. 

1. Berätta lite vem du är!

   –  Jag är i botten sommelier, men har även arbetat på en del vingårdar i Toscana. Första gången i samband med utbildningen i Grythyttan, då jag gjorde praktik i Chianti Classicoområdet. Där började jag försiktigt med mindre arbetsuppgifter i vingården, vid gallring och skörd. Därefter växte mitt intresse för vinrankan, jordbruket och produktionen. Jag letade mig därför vidare och jobbade hos en biodynamisk producent i Montalcino, Pian del Orino. Där fick jag möjlighet att träffa en sympatisk men extremt noggrann vinmakare, som inte nöjer sig med bara bra. Därefter en lika liten producent i området kring Arezzo, Podere Santa Felicita. Det blev tydligt att kampen om att producera vin ser helt annorlunda ut beroende på ekonomiska förutsättningar. Det är mycket hjärta och smärta i vinproduktion. Jag gillar det. Det går inte att förutsäga, som livet självt.

2. Du har precis varit och skördat i Toscana, hur gick det? Hur känns årgången?

  –  Skörden gick bra! Vi var ett bra team som kämpade på i solen. Det har varit väldigt torrt i området där vi skördade, inte en droppe regn på tre månader. Dagen efter skörden kom störtskuren! Årgången känns bra, druvorna hade växt väldigt fint med bra balans i mognad. Den liknar 2015, samma värme och druvorna har fått kämpa.

3. Hur går det till på Winery hotel, hur kan ni göra vin i Solna?

 –  När vi skördat klart druvorna (i Toscana) packade vi in alla plastbackar i en nedkyld lastbil. Temperaturen i lastbilen ligger först på 8 grader och höjs på vägen. När druvorna kom hit var de 12 grader. Risken för oxidation minskar ju lägre temperaturen är, eftersom låg temperatur motverkar att jäsningen sätter igång. Metoden kallas cold fermentation och extraherar mer färg, ger en djupare färg och ett fruktigare vin.

 4. Vad händer nu på lördag, den 1a oktober?

  –  Då firar vi att skörden blev av - och gick bra! Vi kommer bygga upp en liten toscansk marknad på hotellet, där gäster kan prova ost och chark från Italiana food selection, köpa med sig delikatesser hem, prova vin och den must som ska bli vår nya årgång samt lyssna på när vi (jag) pratar om hur vi producerar vinet i Solna. Det kommer även serveras skördemiddag för den som vill sätta tänderna i vildsvin.

 5. Slutligen, vad dricker du helst just nu?

  – Vit Bourgogne (skadad av månadens vintema på jobbet ). Utöver det vin från Dario di Vaira Eucalyptus i Bolgheri.

Siri Källgren

Siri Källgren är det senaste tillskottet till WInefinders Wine Team. Hon är en passionerad och nyfiken vinälskare och har under många år arbetat med rådgivning samt provningar. Hon tar för tillfället Diploma (Wine & Spirit Education Trust) och har examen från Grythyttan.

Tidigare inlägg

2018 i Bordeaux - en av de kraftfullaste någonsin

Efter besvikelsen med 2017 är Bordeaux back-on-track med 2018. Winefinders vinnörd Magnus Ericsson sammanfattar sina intryck av årgången. En årgång för den som föredrar kraft och koncentration framför finessrikedom och elegans.

Magnus Ericsson
Vinerna till påskmaten

Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren tipsar om sommelierknepen för att matcha vin till påskbuffén och listar våra påskfavoriter från butiken.

Anna Rönngren
Hur fungerar vinpoängen?

Att viner bedöms i diverse poängskalor är väl förankrat hos de flesta vinintresserade och visst blir alltid uppståndelsen stor när det koras en ny 100-poängare. Men hur skall man egentligen tyda de där poängen? Vad är det för skillnad på 89 och 90 poäng? Och är det verkligen ett effektivt sätt att bedöma ett vin? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tittat närmare på de olika poängskalorna.

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!