Rött från Clare Valley - yes we want more!

Rött från Clare Valley - yes we want more!

Säger jag Clare Valley så tänker de flesta förmodligen på vita svalklimatsviner på framförallt riesling. Det är också den gröna druvsorten som med rätta gjort distriktet, som ligger 13 mil norr om Adelaide, berömt. Just riesling från Clare tillhör Australiens bästa viner. Men som så ofta, framförallt i Nya Världen, samsas både blå och gröna druvor i området och mitt tips är att titta lite närmare på just de röda. 

Clare Valleys röda passar också perfekt i en tid då allt fler söker sig bortom feta och alkoholstinna ”superviner” i jakten på fräschare och mer balanserad frukt. Cabernet sauvignon och shiraz är förstås druvorna par excellence och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger de röda vinerna i Clare en friskhet och struktur som man ofta saknar i exempelvis Barossa Valley.

Kilikanoon är en av toppegendomarna i området och här är två lysande exempel som förenar austrliensk frukt med härliga syror och fräschör. Kilikanoons fokus har från början varit på shiraz men missa inte deras fina cabernet-viner eller deras grenache. Och några av de mest prisvärda hittar i deras Killermans Run-serie.

Kilkanoon Killermans Run Cabernet Sauvignon 2012
Här möts vi av en stor doft av eukalyptus med inslag av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig och härligt stram med fräsch smak av mörka bär, kryddor och lite ekfat. Här finns en lång ung eftersmak som kommer att utvecklas väl de närmaste 3-5 åren.

Kilikanoon Killermans Run Shiraz 2012
Stor lite örtig doft av mörka bär, fat, eukalyptus med lite druvtypisk röktoner. Smaken är medelfyllig, rund och kryddig med toner av mörka bär, björnbär, stjälkar och choklad från ekfaten. Lång härlig eftersmak för alla #aussielovers.

Frågade någon Do you want more? Yes we want more!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Vinjetten med Winefinders VD Magnus Ericsson

Vad dricker vi sommaren 2020 och vad är egentligen ett ”grillvin”. I säsongens sista Vinjetten snackar vi sommarrtrender med Winefinders vinnörd och VD Magnus Ericsson.

Vinjetten med Mästerkocktävlande Agnes Ros

Midsommarfirandet är förmodligen det svenskaste som finns. Den här veckan pratar Vinjetten mat och midsommar med Mästerkocktävlande bloggaren Agnes Ros. Vad är det viktigaste på buffén och vad har hon helst i glaset?

Magnus Ericsson
Vinjetten med Gastrovin-Kent Bertheau Hammarsten

Det är snart midsommar och vi pratar dryck till midsommarmaten med sommelierprofilen Kent Bertheau Hammarsten, även känd som Gastrovin. Så hur är det - funkar vin och nubbe ihop till midsommarbuffén?

Magnus Ericsson
Visa alla
Dela!