Rött från Clare Valley - yes we want more!

Rött från Clare Valley - yes we want more!

Säger jag Clare Valley så tänker de flesta förmodligen på vita svalklimatsviner på framförallt riesling. Det är också den gröna druvsorten som med rätta gjort distriktet, som ligger 13 mil norr om Adelaide, berömt. Just riesling från Clare tillhör Australiens bästa viner. Men som så ofta, framförallt i Nya Världen, samsas både blå och gröna druvor i området och mitt tips är att titta lite närmare på just de röda. 

Clare Valleys röda passar också perfekt i en tid då allt fler söker sig bortom feta och alkoholstinna ”superviner” i jakten på fräschare och mer balanserad frukt. Cabernet sauvignon och shiraz är förstås druvorna par excellence och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger de röda vinerna i Clare en friskhet och struktur som man ofta saknar i exempelvis Barossa Valley.

Kilikanoon är en av toppegendomarna i området och här är två lysande exempel som förenar austrliensk frukt med härliga syror och fräschör. Kilikanoons fokus har från början varit på shiraz men missa inte deras fina cabernet-viner eller deras grenache. Och några av de mest prisvärda hittar i deras Killermans Run-serie.

Kilkanoon Killermans Run Cabernet Sauvignon 2012
Här möts vi av en stor doft av eukalyptus med inslag av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig och härligt stram med fräsch smak av mörka bär, kryddor och lite ekfat. Här finns en lång ung eftersmak som kommer att utvecklas väl de närmaste 3-5 åren.

Kilikanoon Killermans Run Shiraz 2012
Stor lite örtig doft av mörka bär, fat, eukalyptus med lite druvtypisk röktoner. Smaken är medelfyllig, rund och kryddig med toner av mörka bär, björnbär, stjälkar och choklad från ekfaten. Lång härlig eftersmak för alla #aussielovers.

Frågade någon Do you want more? Yes we want more!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

En traditionalist i Montalcino

Sthlmfood & Pickywino tar tempen på Vinhuset CapAnna som grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och som är vår senaste stjärna från just Montalcino.

Capionium - en glögg du inte glömmer

Det kan vara den bästa glöggen vi har smakat - och det efter ett svenskt recept. Men vi var tvungna att ta oss över sundet för att få del av den begränsade produktionen.

Silver Heights & Emma Gao

Kina är en kommande stornation när det kommer till vin - och få gör det bättre än Emma Gao och Silver Heights. Mat- och drycksajten Sthlm Food uppmärksammar nu Emma Gaos viner!

Visa alla
Dela!