Rött från Clare Valley - yes we want more!

Rött från Clare Valley - yes we want more!

Säger jag Clare Valley så tänker de flesta förmodligen på vita svalklimatsviner på framförallt riesling. Det är också den gröna druvsorten som med rätta gjort distriktet, som ligger 13 mil norr om Adelaide, berömt. Just riesling från Clare tillhör Australiens bästa viner. Men som så ofta, framförallt i Nya Världen, samsas både blå och gröna druvor i området och mitt tips är att titta lite närmare på just de röda. 

Clare Valleys röda passar också perfekt i en tid då allt fler söker sig bortom feta och alkoholstinna ”superviner” i jakten på fräschare och mer balanserad frukt. Cabernet sauvignon och shiraz är förstås druvorna par excellence och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger de röda vinerna i Clare en friskhet och struktur som man ofta saknar i exempelvis Barossa Valley.

Kilikanoon är en av toppegendomarna i området och här är två lysande exempel som förenar austrliensk frukt med härliga syror och fräschör. Kilikanoons fokus har från början varit på shiraz men missa inte deras fina cabernet-viner eller deras grenache. Och några av de mest prisvärda hittar i deras Killermans Run-serie.

Kilkanoon Killermans Run Cabernet Sauvignon 2012
Här möts vi av en stor doft av eukalyptus med inslag av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig och härligt stram med fräsch smak av mörka bär, kryddor och lite ekfat. Här finns en lång ung eftersmak som kommer att utvecklas väl de närmaste 3-5 åren.

Kilikanoon Killermans Run Shiraz 2012
Stor lite örtig doft av mörka bär, fat, eukalyptus med lite druvtypisk röktoner. Smaken är medelfyllig, rund och kryddig med toner av mörka bär, björnbär, stjälkar och choklad från ekfaten. Lång härlig eftersmak för alla #aussielovers.

Frågade någon Do you want more? Yes we want more!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Ölskolan - lär dig mer om öl!

Den 14 januari klockan 10:00 lanserar vi för första gången öl i Winefinderbutiken och det vill vi fira! Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tidigare undervisat om öl på Restauranghögskolan i Grythyttan och passar därför på återigen att damma av sina ölkunskaper och dyker djupt ner i ölens historia och underbara värld.

Anna Rönngren
Vinskolan: Druvornas fascinerande DNA

DNA-profiler i samband med brottsplatsutredningar och släktskapsforskning känner de flesta av oss till - men visste du om att det även forskas på vindruvornas släktskap med hjälp av modern DNA-teknik? Här döljer sig spännande avslöjanden om förlorade länkar, häradsbetäckare och oväntade kopplingar. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på mer!

Anna Rönngren
Långläsning: Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!