Europamästaren laddar inför VM

Nu är det bara en och en halv månad kvar till sommelier-VM i Argentina och jag ligger i hårdträning. Jag försöker vakna tidigt, så jag har en halv timme innan min flickvän Line vaknar, till lite morgonyoga och meditation. Över huvud taget försöker jag jobba en hel del på min sinnesro. Känns som en otroligt viktig del av uppladdningen, speciellt när man knappt har tid till att svara på emails med mera. ;)

Sen en kall dusch och en ordentlig kopp kaffe och dags för lite teoriläsning. Jag har satt upp ett (i mina egna ord) väldigt bra datoriserat repetitionsprogram som ger mig någonstans mellan 150 och 250 flashcards att svara på. Detta tar oftast 30-45 minuter.

Oftast betyder det att jag gör det färdigt på tunnelbanan på väg till blindprovningar, i alla fall fyra dagar i veckan då jag har fasta sessioner med ett antal riktigt duktiga och hjälpsamma sommelierer som sätter upp blindprovningar och praktiska moment. Annars har jag flickvännen till hjälp hemma. Vi har fyllt halva kylskåpet med vinflaskor täckta så jag inte kan se vad som finns tillgängligt. Viner som hon sedan serverar mig blint.

Det har blivit en tur till Sverige i månaden under hösten och början av året, och coach Sören Polonius kommer till New York i mitten av mars för ett sista genrep. Det är dags att fokusera lite mer på de praktiska momenten nu - och lita på att de teoretiska kunskaperna och blindprovningnen håller hög nog klass till att gå till final.

Slutligen - låt mig passa på att rekommendera ett par fenomenala viner just nu. Du hittar dem här!

 Arvid Rosengren drillas av Sören Polonius på Esperanto inför VM. Foto: Sören Polonius

Arvid Rosengren

Arvid Rosengren är en av världens mest meriterade sommelierer och regerande världsmästare i sommellerie. Arvid har jobbat på toppkrogar i Skandinavien och har nyligen tagit steget till New York.

Tidigare inlägg

2018 i Bordeaux - en av de kraftfullaste någonsin

Efter besvikelsen med 2017 är Bordeaux back-on-track med 2018. Winefinders vinnörd Magnus Ericsson sammanfattar sina intryck av årgången. En årgång för den som föredrar kraft och koncentration framför finessrikedom och elegans.

Magnus Ericsson
Vinerna till påskmaten

Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren tipsar om sommelierknepen för att matcha vin till påskbuffén och listar våra påskfavoriter från butiken.

Anna Rönngren
Hur fungerar vinpoängen?

Att viner bedöms i diverse poängskalor är väl förankrat hos de flesta vinintresserade och visst blir alltid uppståndelsen stor när det koras en ny 100-poängare. Men hur skall man egentligen tyda de där poängen? Vad är det för skillnad på 89 och 90 poäng? Och är det verkligen ett effektivt sätt att bedöma ett vin? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tittat närmare på de olika poängskalorna.

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!