Ett prima vin - Bodegas Maurodos Prima 2013

Ett prima vin - Bodegas Maurodos Prima 2013

Vissa människor har det där extra. Mariano Garcia Fernandéz verkar vara en sådan. Hyllad vinmakare på Vega Sicilia (kultförklarad egendom som ensamt satte Ribera del Duero på vinkartan långt innan någon annan uppmärksammade området), en av grundarna bakom hajpade Bodegas Aalto men också mannen bakom familjeegendomen Bodegas Mauro och Bodegas Maurodos. Egendomar som alla, oavsett vad man tycker om stilen på vinerna (definitivt moderna), levererar vin av mycket hög till allra högsta kvalitet.

Bodegas Maurodos/Bodegas San Roman driver han tillsammans med sina söner i Toro strax väster om Ribera del Duero i Castilla y Léon sedan 1997. Här har man cirka 80 hektar odlingar från delvis mycket gamla stockar med tinta de toro (eller tempranillo) och lite garnacha. En del oympade stockar eftersom vinlusen aldrig riktigt fått fullt fäste i områdets sandiga jordar.

Toro är liksom Ribera del Duero ett distrikt som länge visat stor potential för kraftiga, varma och kryddiga viner på tempranillo - men till skillnad från i Ribera så har revolutionen aldrig tagit fart i Toro och distriktet är fortfarande ganska okänt utanför vinnördskretsar (kanske Spaniens mest kända "okända" distrikt?).

Men med viner som Bodegas Maurodos Prima 2013 kan det ändras - viner i en attraktiv prisklass och som levererar otroligt mycket vin för pengarna. Prima är andravinet till San Roman och görs på druvor från yngre stockar. Precis som förstavinet så sker vinifieringen i tempererade ståltankar där varje vingårdsdel vinifieras för sig. Sedan följer lagring i 12 månader på amerikansk och fransk ek (20 procent ny ek varje år för förstavinet). Och det har skapat ett modernt vin med balans och ryggrad.

Färgen är mörkt blåröd och tät. I doften hittar jag mörka bär (björnbär, plommon), kryddor, choklad och lite ek. Smaken är medelfyllig, varm, djup och koncentrerad med mycket mörka bär men också kryddor, blommor och choklad. Modernt - javisst - men här finns också en skön strävhet som skvallrar om några riktigt goda år av lagringspotential och en ton av tobak som gör att vinet för en extra dimension.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Vinskolan: Beaujolais Nouveau

De flesta av oss har hört talas om det och alla vinälskare bör testa det – men vad är det egentligen? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren reder ut begreppet Beaujolais Nouveau lagom till dess att årets skörd släpps världen över den 15 november. Självklart har vi fyllt butiken med vår favorit-nouveau!

Anna Rönngren
Snart dags för Winefinders vinterlansering - här är vinerna!

Den 19 november klockan 10:00 släpps vinterns viner på Winefinder. Släppet är en hejdlös blandning av röda, vita och mousserande viner i olika prisklasser och stilar. Ceritas, Krohn, Au Bon Climat, A. Christmann, Stag's Leap, Renato Ratti och Naturvinslåda Volym 6 för att nämna några: Här finner du vinerna som släpps (listan uppdateras löpande fram till den 19 november).

Anna Rönngren
Vinskolan: Glöggens historia

Ingen jul utan glögg med russin och mandlar! Men vad är egentligen definitionen av glögg och hur kommer det sig att vi varje år häller upp över 7 miljoner flaskor årligen? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på varför.

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!