Ett prima vin - Bodegas Maurodos Prima 2013

Ett prima vin - Bodegas Maurodos Prima 2013

Vissa människor har det där extra. Mariano Garcia Fernandéz verkar vara en sådan. Hyllad vinmakare på Vega Sicilia (kultförklarad egendom som ensamt satte Ribera del Duero på vinkartan långt innan någon annan uppmärksammade området), en av grundarna bakom hajpade Bodegas Aalto men också mannen bakom familjeegendomen Bodegas Mauro och Bodegas Maurodos. Egendomar som alla, oavsett vad man tycker om stilen på vinerna (definitivt moderna), levererar vin av mycket hög till allra högsta kvalitet.

Bodegas Maurodos/Bodegas San Roman driver han tillsammans med sina söner i Toro strax väster om Ribera del Duero i Castilla y Léon sedan 1997. Här har man cirka 80 hektar odlingar från delvis mycket gamla stockar med tinta de toro (eller tempranillo) och lite garnacha. En del oympade stockar eftersom vinlusen aldrig riktigt fått fullt fäste i områdets sandiga jordar.

Toro är liksom Ribera del Duero ett distrikt som länge visat stor potential för kraftiga, varma och kryddiga viner på tempranillo - men till skillnad från i Ribera så har revolutionen aldrig tagit fart i Toro och distriktet är fortfarande ganska okänt utanför vinnördskretsar (kanske Spaniens mest kända "okända" distrikt?).

Men med viner som Bodegas Maurodos Prima 2013 kan det ändras - viner i en attraktiv prisklass och som levererar otroligt mycket vin för pengarna. Prima är andravinet till San Roman och görs på druvor från yngre stockar. Precis som förstavinet så sker vinifieringen i tempererade ståltankar där varje vingårdsdel vinifieras för sig. Sedan följer lagring i 12 månader på amerikansk och fransk ek (20 procent ny ek varje år för förstavinet). Och det har skapat ett modernt vin med balans och ryggrad.

Färgen är mörkt blåröd och tät. I doften hittar jag mörka bär (björnbär, plommon), kryddor, choklad och lite ek. Smaken är medelfyllig, varm, djup och koncentrerad med mycket mörka bär men också kryddor, blommor och choklad. Modernt - javisst - men här finns också en skön strävhet som skvallrar om några riktigt goda år av lagringspotential och en ton av tobak som gör att vinet för en extra dimension.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Ölskolan - lär dig mer om öl!

Den 14 januari klockan 10:00 lanserar vi för första gången öl i Winefinderbutiken och det vill vi fira! Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tidigare undervisat om öl på Restauranghögskolan i Grythyttan och passar därför på återigen att damma av sina ölkunskaper och dyker djupt ner i ölens historia och underbara värld.

Anna Rönngren
Vinskolan: Druvornas fascinerande DNA

DNA-profiler i samband med brottsplatsutredningar och släktskapsforskning känner de flesta av oss till - men visste du om att det även forskas på vindruvornas släktskap med hjälp av modern DNA-teknik? Här döljer sig spännande avslöjanden om förlorade länkar, häradsbetäckare och oväntade kopplingar. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på mer!

Anna Rönngren
Långläsning: Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!