De bästa av de bästa

De bästa av de bästa

Igår befann sig stora delar av Sveriges restaurangbransch på Operakällaren i Stockholm för att ta del av prisutdelningen av Svenska Gastronomipriset 2016 - en ny gala där branschen själv utser sina vinnare. Juryn för vardera kategori består därför av utvalda kockar, sommelierer och servitörer. Eftersom Winefinder vill börja jobba mer med restaurang var jag och några till från Winefindergänget på plats.

Jag tror inte att det är chockartat för någon att kategorin Sommelierernas sommelier ligger mig extra varmt om hjärtat. Priset gick i år till den populära Rubén Sanz Ramiro, ursprungligen från Ribera del Duero, som jobbar på PM & Vänner. Det är bara tre år sedan Rubén kom till Sverige och förgyllde dryckesscenen med sin kompetens. Så kul! Något som gladde mig mindre var könsfördelningen på guldmedaljerna - och nomineringarna. Med tanke på hur många begåvade kvinnor vi har inom restaurangbranschen blev jag uppriktigt förvånad över att inte detta inte representerades i prisutdelningen. Vi får helt enkelt jobba på ytterligare år för att även dessa stjärnor ska belönas för sitt arbete.

Galans initiativtagare Pär Bergkvist kommenterade vid prisutdelningen att han hoppas att restaurangkritiker ska börja signera sina recensioner - i likhet med kritiker av exempelvis film, konst och litteratur. Dessa typer av uttalanden är något som jag verkligen applåderar; måltidskultur förtjänar att tas på allvar och få ta del av djupare diskussioner. Den som vet någon kulturyttring som säger mer om vår samtid än vad vi äter och dricker får gärna ringa mig.

Vinnarna av Svenska Gastronomipriset 2016 var:

 

SOMMELIERERNAS SOMMELIER 2016

1. Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö

 2. Sören Polonius, Esperanto, Stockholm

3. Fredrik Lindfors, Grand Hôtel, Stockholm

 

BÄSTA DRYCKESUPPLEVELSE 2016

1. PM & Vänner, Växjö

2. Djuret, Stockholm

3. Babette, Stockholm

 

KOCKARNAS KOCK 2016

1. Daniel Berlin, Daniel Berlin, Skåne Tranås

2. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen

3. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm

 

KOCKARNAS KROG 2016

1. Fäviken Magasinet, Järpen

2. Esperanto, Stockholm

3. Daniel Berlin, Skåne Tranås

 

SERVITÖRERNAS SERVITÖR 2016

1. Carl Frosterud, Operakällaren, Stockholm

2. Karin Hillström, Fäviken, Järpen

3. Johan Bengtsson, Restaurang Volt, Stockholm

 

BÄSTA SERVICEUPPLEVELSE 2016

1. Fäviken Magasinet, Järpen

2. Mathias Dahlgren, Matbaren,Stockholm

3. Oaxen,Stockholm

 

KONDITORERNAS KONDITOR 2016

1. Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm

2. Ted Johansson, Dessert och Choklad, Stockholm

3. Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg

 

KONDITORERNAS KONDITORI 2016

1. Tössebageriet, Stockholm

2. Vete-Katten, Stockholm

3. Dessert och Choklad Stockholm

 

Övriga priser:

 

Chef of the Chefs

René Redzepi, Noma, Köpenhamn

 

Årets Werner 2016

Gunnel Stuhr Olsson

Henrik Norström

På efterfesten serverades winefindervinerna Altesino Brunello di Montalcino 2007 och champagne från mitt favoritkooperativ: Le Mesnil Blanc de Blanc 1998!

 Vinerna kan du köpa här!

Siri Källgren

Siri Källgren är det senaste tillskottet till WInefinders Wine Team. Hon är en passionerad och nyfiken vinälskare och har under många år arbetat med rådgivning samt provningar. Hon tar för tillfället Diploma (Wine & Spirit Education Trust) och har examen från Grythyttan.

Tidigare inlägg

Ölskolan - lär dig mer om öl!

Den 14 januari klockan 10:00 lanserar vi för första gången öl i Winefinderbutiken och det vill vi fira! Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tidigare undervisat om öl på Restauranghögskolan i Grythyttan och passar därför på återigen att damma av sina ölkunskaper och dyker djupt ner i ölens historia och underbara värld.

Anna Rönngren
Vinskolan: Druvornas fascinerande DNA

DNA-profiler i samband med brottsplatsutredningar och släktskapsforskning känner de flesta av oss till - men visste du om att det även forskas på vindruvornas släktskap med hjälp av modern DNA-teknik? Här döljer sig spännande avslöjanden om förlorade länkar, häradsbetäckare och oväntade kopplingar. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på mer!

Anna Rönngren
Långläsning: Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!

Anna Rönngren
Alla vintips
Dela!