De bästa av de bästa

De bästa av de bästa

Igår befann sig stora delar av Sveriges restaurangbransch på Operakällaren i Stockholm för att ta del av prisutdelningen av Svenska Gastronomipriset 2016 - en ny gala där branschen själv utser sina vinnare. Juryn för vardera kategori består därför av utvalda kockar, sommelierer och servitörer. Eftersom Winefinder vill börja jobba mer med restaurang var jag och några till från Winefindergänget på plats.

Jag tror inte att det är chockartat för någon att kategorin Sommelierernas sommelier ligger mig extra varmt om hjärtat. Priset gick i år till den populära Rubén Sanz Ramiro, ursprungligen från Ribera del Duero, som jobbar på PM & Vänner. Det är bara tre år sedan Rubén kom till Sverige och förgyllde dryckesscenen med sin kompetens. Så kul! Något som gladde mig mindre var könsfördelningen på guldmedaljerna - och nomineringarna. Med tanke på hur många begåvade kvinnor vi har inom restaurangbranschen blev jag uppriktigt förvånad över att inte detta inte representerades i prisutdelningen. Vi får helt enkelt jobba på ytterligare år för att även dessa stjärnor ska belönas för sitt arbete.

Galans initiativtagare Pär Bergkvist kommenterade vid prisutdelningen att han hoppas att restaurangkritiker ska börja signera sina recensioner - i likhet med kritiker av exempelvis film, konst och litteratur. Dessa typer av uttalanden är något som jag verkligen applåderar; måltidskultur förtjänar att tas på allvar och få ta del av djupare diskussioner. Den som vet någon kulturyttring som säger mer om vår samtid än vad vi äter och dricker får gärna ringa mig.

Vinnarna av Svenska Gastronomipriset 2016 var:

 

SOMMELIERERNAS SOMMELIER 2016

1. Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö

 2. Sören Polonius, Esperanto, Stockholm

3. Fredrik Lindfors, Grand Hôtel, Stockholm

 

BÄSTA DRYCKESUPPLEVELSE 2016

1. PM & Vänner, Växjö

2. Djuret, Stockholm

3. Babette, Stockholm

 

KOCKARNAS KOCK 2016

1. Daniel Berlin, Daniel Berlin, Skåne Tranås

2. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen

3. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm

 

KOCKARNAS KROG 2016

1. Fäviken Magasinet, Järpen

2. Esperanto, Stockholm

3. Daniel Berlin, Skåne Tranås

 

SERVITÖRERNAS SERVITÖR 2016

1. Carl Frosterud, Operakällaren, Stockholm

2. Karin Hillström, Fäviken, Järpen

3. Johan Bengtsson, Restaurang Volt, Stockholm

 

BÄSTA SERVICEUPPLEVELSE 2016

1. Fäviken Magasinet, Järpen

2. Mathias Dahlgren, Matbaren,Stockholm

3. Oaxen,Stockholm

 

KONDITORERNAS KONDITOR 2016

1. Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm

2. Ted Johansson, Dessert och Choklad, Stockholm

3. Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg

 

KONDITORERNAS KONDITORI 2016

1. Tössebageriet, Stockholm

2. Vete-Katten, Stockholm

3. Dessert och Choklad Stockholm

 

Övriga priser:

 

Chef of the Chefs

René Redzepi, Noma, Köpenhamn

 

Årets Werner 2016

Gunnel Stuhr Olsson

Henrik Norström

På efterfesten serverades winefindervinerna Altesino Brunello di Montalcino 2007 och champagne från mitt favoritkooperativ: Le Mesnil Blanc de Blanc 1998!

 Vinerna kan du köpa här!

Siri Källgren

Siri Källgren är det senaste tillskottet till WInefinders Wine Team. Hon är en passionerad och nyfiken vinälskare och har under många år arbetat med rådgivning samt provningar. Hon tar för tillfället Diploma (Wine & Spirit Education Trust) och har examen från Grythyttan.

Tidigare inlägg

En traditionalist i Montalcino

Sthlmfood & Pickywino tar tempen på Vinhuset CapAnna som grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och som är vår senaste stjärna från just Montalcino.

Capionium - en glögg du inte glömmer

Det kan vara den bästa glöggen vi har smakat - och det efter ett svenskt recept. Men vi var tvungna att ta oss över sundet för att få del av den begränsade produktionen.

Silver Heights & Emma Gao

Kina är en kommande stornation när det kommer till vin - och få gör det bättre än Emma Gao och Silver Heights. Mat- och drycksajten Sthlm Food uppmärksammar nu Emma Gaos viner!

Alla vintips
Dela!