Champagne, Cava, Prosecco och brittiskt toppbubbel

Champagne, Cava, Prosecco och brittiskt toppbubbel

Nu är det bara några dagar kvar till jul- och nyårshelgerna och ska du hinna få hem något bra bubbel till nyårsfesten så är sista beställningsdag på söndag. Men man kan förstås dricka Champagne även när det inte är fest. Bubbel är ett underbart matvin som jag skrev om i artikeln - Iskallt i flöjter och bara som fördrink - Inte en chans!

De senaste veckorna har jag kört bubbelprovningar på Hotell Viking/Bistro V och här är vinerna vi hade på de provningarna plus ett extravin. Som ett sista minuten-tips till dig som ännu inte bestämt dig. 

*

La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Extra Dry - 129:-
Prosecco är hetare än någonsin och britterna dricker nu mer Prosecco än Champagne (både i liter och pengar). Efterfrågan är så stor att årgång 2014 sålde slut hos producenterna redan innan skörden 2015. La Marcas Extra Brut är gjord på 100 procent glera och tankjäst (bubblorna har tillkommit med en andra jäsning på tankar och inte på flaska) som de flesta vinerna från Prosecco. Enda vinet från området som hamnat på Wine Spectators Top 100 och det är svårt att inte gilla det. Det är nästan extremt fruktigt med en doft av piggelin och gelegodis och tropisk frukt. Vinet är torrt med en touch restsötma och har en aromatisk/parfymerad doft och smak av tropisk frukt. Perfekt som fördrink eller till lite syrliga rätter.

 

Sumarocca Cava Brut Reserva - 135:-
Sumarocca är en klassisk Cavaproducent som gör viner som har både stil och personlighet. Man lagrar vinerna länge på jästfällningen och använder de klassiska druvsorterna xarel-lo, parellada och macabeo tillsammans med lite internationella sorter som chardonnay (men aldrig mer än 7 procent chardonnay i de olika vinerna). Och det här är en klassisk Cava med en frisk och bred fruktighet med inslag av mineral, fruktpastiller, äpplen och grape. Fräscht och klassiskt.

 

Jean Laurent Blanc de Blancs - 339:-
”Prisvärd” är ett slitet uttryck i Champagnesammanhang - men familjeföretaget Jean Laurent gör fantastiskt prisvärda viner från den södra delen av Champagne som kallas Aube eller Côte de Bar. Från egna ekologiska odlingar gör man viner som får lång lagring på jästfällningen och som är skönt expressiva i smaken. Pinot noir och pinot meunier dominerar odlingarna men här är det 100 procent chardonnay. Friskt fräscht blommigt och smakrikt med en smörig ton och inslag av rostat bröd, mineral och citrusfrukter.

 

Bonnaire Blanc de Blancs Grand Cru Cramant - 329:-
Bonnaire gör några av de krämigaste vinerna i hela Champagne och man äger en hel del vinmark i riktiga topplägen som Grand Cru-byn Cramant i Côte des Blancs. Det är ett av de bästa lägena för just chardonnay i området och Bonnaires Blanc de Blancs genomgår dessutom malolaktisk jäsning (som omvandlar den hårda och skarpa äppelsyran till den rundare mjölksyran) som gör den extra rund och krämig. Friskt förstås men med en smörig ton av mogen citrusfrukt och lite mjölkchoklad. Missa inte heller Bonnaires Blanc de Blancs Cramant 2006!

 

UPR Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs - 335:-
Lite av Bonnaires motsats - trots att det här också är en Blanc de Blancs från Côte des Blancs. Le Mesnil ligger i hjärtat av Côte des Blancs och gör några av de mest urtypiska chardonnay-champagnerna (och bästa! - tänk Salon!). Men till skillnad från Bonnaires viner är vinerna härifrån mer ståligt friska i smaken. CItrus, krita och smör blandas med vita blommor, mineralrök och äpplen med en touch av kakao och rostat bröd. Läcker fräscht och elegant!

 

Drappier Carte d’Or Brut - 259:- (Ord. pris 286:-)
En av de bästa champagnerna i prisklassen som jag har testat. Pinot-dominerad från Aube och Drappier som gör ekologisk champagne med en rund generös smak. Michel Drappier är svavel-allergiker och håller därför nere mängde tillsatt svavel i vinerna vilken är en extra bonus (han gör bl a en brut nature helt utan tillsatt svavel vilket är ovanligt). Carte d’Or är deras husvin och har en kraftfull smak av citrus, blodapelsin, röda bär och mineral med lite choklad i eftersmaken. Ett riktigt matvin.

 

Nyetimber Classic Cuvée 2009 - 389:-
Jag hade med Nyetimber som en överraskning på provningarna på Bistro V. Den hälldes upp ”blint” dvs utan att någon visste vad det var i glaset. Nu misstänkte nog de flesta att det inte var Champagne (varför skulle den annars vara hemlig) men det var väldigt få som placerade det här vinet i England! Nyetimbers bubbel har också vid flera tillfällen slagit viner från Champagne i blindtester och inte vilka viner som helst (bl a vin från Bollinger och Roederer). Och det är något Bollinger-aktigt över det här vinet. Det har en rökig lite jordig utvecklad smak av mogna äpplen, svamp och nötter upplyft av fräsch mogen citrusfrukt. Ett vin att överraska dina vänner med.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Bordeaux årgång 2023 - en primeur

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

Magnus Ericsson
Vinprovning på Grappe

Nyligen hällde vi lite goda viner på en minimässa hos Vinkällaren Grappe. Här är några av höjdpunkterna.

Magnus Ericsson
Vinoteket går ihop med Winefinder

De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden.

Visa alla
Dela!