Blir Arvid Rosengren världens bäste?

Nu börjar allvaret för Arvid Rosengren - Europas regerande mästare i sommellerie och ansvarig för sortimentet hos Winefinder. I dag fredag börjar tävlingarna som ska kora världens bästa sommelier. Vi tog ett snack med Arvid för att se hur han känner det inför de olika tävlingsmomenten.

Hur känns det?

– Nervositeten ska nog komma, men just känns det riktigt bra.​ Vi har haft fyra dagar på plats i Mendoza innan tävlingen för acklimatisering och lite sista-minuten träning

Är du väl förberedd?

– ​Ja, jag har stundtals känt att jag inte gjort nog på grund av hektiskt arbete, flytt till nytt land och så vidare, men på det hela taget känns det som att jag har vad som behövs.

Kan man förbereda sig?

– ​Absolut. När man väl står där kommer det ned till nervkontroll, men man måste vara förberedd på alla scenario som kan komma upp under tävlingen, ha koll på sin teori och provningar. Det tar tusentals timmar.

Det är inte första gången du tävlar i VM - vad lärde du dig förra gången?

– ​Att ha det roligt också. Det är trots allt inte hela världen, och det är den mentaliteten man måste ta med sig, speciellt i de praktiska momenten på scen. Man måste le och utstråla glädje, och lättaste sättet att göra det är ju faktiskt att ha roligt.

Vad kommer att bli svårast tror du?

– Teorin är alltid tuff, och det är så avgörande att skriva bra på proven för att komma till final. Jag är väl påläst, men där kommer alltid frågor som får en att tänka "Varför har jag inte läst på om Kazaktstans inhemska druvor?!?".

Är det här något du kan rekommendera andra? (Dvs att tävla på det här sättet?)

– Ja, absolut. Jag hade aldrig nått dit jag nått idag utan det, varken kunskaps- eller karriärmässigt. Jag tror starkt på att tvinga mig själv till motivation. Utan detta mål, och vetskapen om att man snart kommer stå inför en jury hade jag nog varit mycket mer lat. Man får aldrig bli helt nöjd.

VM i sommellerie pågår mellan den 15 och 19 april.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Producentporträtt: Tedeschi Amarone

Mitt i den stora amaronehysteri som råder med nystartade firmor, framtagna specialmärken, dubiösa tillverkningsmetoder och prispress finns det ett fåtal riktigt gamla amaronefamiljer som står för trygghet, tradition och seriositet. Familjen Tedeschi - med sin 400 år långa historia i Veneto - är en av dessa familjer. Här kan du läsa om deras historia.

Anna Rönngren
Ny temalåda från Rhône - Château Pesquié

Äntligen kan du prova på flera viner från en av våra bästa Rhôneproducenter - kritikerhyllade Château Pesquié i Ventoux. Vår vinnörd Magnus Ericsson berättar lite mer om egendomens utveckling de senaste åren.

Magnus Ericsson
Sommarläsning: Stinkande svenskar i Bourgogne

Vinvärlden är inte bara blodigt allvar - den är också fylld av spännande myter och legender. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren sammanställer här en av myterna till varför Bourgogne fick sitt namn - en myt som bär spår av svenska vikingar.

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!