Blir Arvid Rosengren världens bäste?

Nu börjar allvaret för Arvid Rosengren - Europas regerande mästare i sommellerie och ansvarig för sortimentet hos Winefinder. I dag fredag börjar tävlingarna som ska kora världens bästa sommelier. Vi tog ett snack med Arvid för att se hur han känner det inför de olika tävlingsmomenten.

Hur känns det?

– Nervositeten ska nog komma, men just känns det riktigt bra.​ Vi har haft fyra dagar på plats i Mendoza innan tävlingen för acklimatisering och lite sista-minuten träning

Är du väl förberedd?

– ​Ja, jag har stundtals känt att jag inte gjort nog på grund av hektiskt arbete, flytt till nytt land och så vidare, men på det hela taget känns det som att jag har vad som behövs.

Kan man förbereda sig?

– ​Absolut. När man väl står där kommer det ned till nervkontroll, men man måste vara förberedd på alla scenario som kan komma upp under tävlingen, ha koll på sin teori och provningar. Det tar tusentals timmar.

Det är inte första gången du tävlar i VM - vad lärde du dig förra gången?

– ​Att ha det roligt också. Det är trots allt inte hela världen, och det är den mentaliteten man måste ta med sig, speciellt i de praktiska momenten på scen. Man måste le och utstråla glädje, och lättaste sättet att göra det är ju faktiskt att ha roligt.

Vad kommer att bli svårast tror du?

– Teorin är alltid tuff, och det är så avgörande att skriva bra på proven för att komma till final. Jag är väl påläst, men där kommer alltid frågor som får en att tänka "Varför har jag inte läst på om Kazaktstans inhemska druvor?!?".

Är det här något du kan rekommendera andra? (Dvs att tävla på det här sättet?)

– Ja, absolut. Jag hade aldrig nått dit jag nått idag utan det, varken kunskaps- eller karriärmässigt. Jag tror starkt på att tvinga mig själv till motivation. Utan detta mål, och vetskapen om att man snart kommer stå inför en jury hade jag nog varit mycket mer lat. Man får aldrig bli helt nöjd.

VM i sommellerie pågår mellan den 15 och 19 april.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

En traditionalist i Montalcino

Sthlmfood & Pickywino tar tempen på Vinhuset CapAnna som grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och som är vår senaste stjärna från just Montalcino.

Capionium - en glögg du inte glömmer

Det kan vara den bästa glöggen vi har smakat - och det efter ett svenskt recept. Men vi var tvungna att ta oss över sundet för att få del av den begränsade produktionen.

Silver Heights & Emma Gao

Kina är en kommande stornation när det kommer till vin - och få gör det bättre än Emma Gao och Silver Heights. Mat- och drycksajten Sthlm Food uppmärksammar nu Emma Gaos viner!

Visa alla
Dela!