Another Bloody Cab? Nah - det här är bra på riktigt!

Ett tag var den överallt och så förbaskat lyckosam att den nästan blev sin egen framgångs offer. Den röda motsvarigheten till ABC - Another Bloody Chardonnay eller mer passande Another Bloody Cabernet.

Jag tillhörde själv de där som älskade cabernet sauvignon. Blev förälskad i Bordeaux där den dominerar vinerna från den vänstra stranden av Gironde/La Garonne och sedan överraskad och överväldigad över Nya Världens försök att apa efter eller kopiera. I många fall överträffade kopian originalet och det var inte konstigt att formeln blev en succé.

Men som så ofta - det blev för mycket. Allt skulle vara cab eller chardonnay (eller möjligtvis någon av en handfull andra druvor - sa någon sauvignon blanc?) och vinvärlden blev tråkig och likriktad.

Idag är situationen en annan. Utbudet och mångfalden viner har aldrig varit större och det är också svårare för gamla välkända vinstilar (som om det bara skulle finnas en amerikansk cabernet-stil) att göra sig gällande och det var väl längesedan som amerikansk cabernet känts riktigt hett.

Mna kan sörja att pendeln har svängt över för mycket men man kan också börja göra nya upptäckter och återupptäcka gamla favoriter. Lite så var det för mig när jag provade Secret Cellars fräscha Cabernet Sauvignon från Paso Robles och den lysande årgången 2013 (kanske allra bäst i norra Kalifornien men inte alls dum längre söderut heller).

Tillhör du dem som aldrig slutat dricka amerikansk cabernet så good for you - men om du som jag dricker det för sällan är Secret Cellars vin en skön påminnelse om hur fräscht och oklibbig cabernet kan vara. Här finns ingen jolmig chokladton eller överdrivna ektoner. Istället möts vi av en frisk smak av mörka bär, kryddor, mynta och en lång välbalanserad eftersmak med lite gröna toner i. Inte konstigt att Paso Robles AVA bland annat har blivit känt för just bordeauxdruvor som cabernet. 

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Ölskolan - lär dig mer om öl!

Den 14 januari klockan 10:00 lanserar vi för första gången öl i Winefinderbutiken och det vill vi fira! Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tidigare undervisat om öl på Restauranghögskolan i Grythyttan och passar därför på återigen att damma av sina ölkunskaper och dyker djupt ner i ölens historia och underbara värld.

Anna Rönngren
Vinskolan: Druvornas fascinerande DNA

DNA-profiler i samband med brottsplatsutredningar och släktskapsforskning känner de flesta av oss till - men visste du om att det även forskas på vindruvornas släktskap med hjälp av modern DNA-teknik? Här döljer sig spännande avslöjanden om förlorade länkar, häradsbetäckare och oväntade kopplingar. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på mer!

Anna Rönngren
Långläsning: Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!

Anna Rönngren
Dela!