Another Bloody Cab? Nah - det här är bra på riktigt!

Ett tag var den överallt och så förbaskat lyckosam att den nästan blev sin egen framgångs offer. Den röda motsvarigheten till ABC - Another Bloody Chardonnay eller mer passande Another Bloody Cabernet.

Jag tillhörde själv de där som älskade cabernet sauvignon. Blev förälskad i Bordeaux där den dominerar vinerna från den vänstra stranden av Gironde/La Garonne och sedan överraskad och överväldigad över Nya Världens försök att apa efter eller kopiera. I många fall överträffade kopian originalet och det var inte konstigt att formeln blev en succé.

Men som så ofta - det blev för mycket. Allt skulle vara cab eller chardonnay (eller möjligtvis någon av en handfull andra druvor - sa någon sauvignon blanc?) och vinvärlden blev tråkig och likriktad.

Idag är situationen en annan. Utbudet och mångfalden viner har aldrig varit större och det är också svårare för gamla välkända vinstilar (som om det bara skulle finnas en amerikansk cabernet-stil) att göra sig gällande och det var väl längesedan som amerikansk cabernet känts riktigt hett.

Mna kan sörja att pendeln har svängt över för mycket men man kan också börja göra nya upptäckter och återupptäcka gamla favoriter. Lite så var det för mig när jag provade Secret Cellars fräscha Cabernet Sauvignon från Paso Robles och den lysande årgången 2013 (kanske allra bäst i norra Kalifornien men inte alls dum längre söderut heller).

Tillhör du dem som aldrig slutat dricka amerikansk cabernet så good for you - men om du som jag dricker det för sällan är Secret Cellars vin en skön påminnelse om hur fräscht och oklibbig cabernet kan vara. Här finns ingen jolmig chokladton eller överdrivna ektoner. Istället möts vi av en frisk smak av mörka bär, kryddor, mynta och en lång välbalanserad eftersmak med lite gröna toner i. Inte konstigt att Paso Robles AVA bland annat har blivit känt för just bordeauxdruvor som cabernet. 

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Suckling Top 100 i butiken!

Nu har äntligen James Sucklings Top 100 med årets bästa viner anlänt. Du hittar förstås flera av vinerna i butiken.

Magnus Ericsson
Ny champagneproducent i butiken - Champagne Boizel

Nu har vi ett nytt Champagnehus i butiken. Champagne Boizel är inne på 5e generationen och är kända för smakrik och otroligt prisvärd champagne. Missa inte deras viner från klassiska årgångar som 1996, 2004 och 2008!

Magnus Ericsson
Dela!