Filtrera & anpassa

Viner från Weingut Moric

Roland Velich kommer från en familj med långa anor inom vinmakarskrået i Österrike. Medan resten av familjen håller fast vid det traditionella ville Roland bryta sig loss för att skapa sig en egen väg och fokusera på druvsorten blaufränkish. Under 90 ...

Läs mer om Weingut Moric
Dölj atlas

Mer om viner från Weingut Moric

Roland Velich kommer från en familj med långa anor inom vinmakarskrået i Österrike. Medan resten av familjen håller fast vid det traditionella ville Roland bryta sig loss för att skapa sig en egen väg och fokusera på druvsorten blaufränkish. Under 90-talet var det dags - Roland skapade projektet ‘Blaufränkisch Unplugged’ under etiketten Moric och släppte sin första årgång (som enbart bestod av några tusen flaskor) år 2001.

Frukten kommer från det relativt okända regionen Mittel Burgenland som ligger ungefär en timme från Wien nära ungerska gränsen. Själva området blev österrikiskt så sent som 1921 och de ungerska influenserna är fortfarande starka - blaufränkish kallas här ofta för sitt ungerska namn ’kekfrankos’. Rolands mål är att skapa små kvantiteter av terroirdrivna viner som uttrycker ursprunget från de rikt mineraldrivna jordarna i området kring sjön Nieusiedlersee (särskilt kommunerna Neckenmark och Lutzmannsburg med vineriet beläget i Grosshoflein), bestående av skiffer, lera och kalk.

Han utför en närmast hänsynslös fruktselektion från sina tätt planterade gamla vingårdar (från tiden före masselektion av kloner). Hans approach är minimal intervention under vinmakningen och vinerna lagras på gamla ekfat.

”Jag tror att vinvärlden är trött på industriellt framtagna viner som enbart produceras med målet att få höga poäng. Målet borde istället vara en motivation att skapa något från ett råmaterial där jord, klimat och druvsort som blir unikt för den specifika växtplatsen” säger Roland själv.

Hans mångfacetterade och expressiva viner har fått en närmast kultliknande status bland nya vågens vinälskare som föredrar fruktdrivna viner som markeras av typicitet och renhet. Hans viner har beskrivits som ”Blaufränkisch vinifierat som en Grand Cru Bourgogne”.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan. Vingården arbetar helt enligt ekologiska principer men har inte ansökt om certifiering.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du