Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Filtrera & anpassa

Viner från Lombardia, Italien

Nordöst om Piemonte och Milano mot gränsen till Schweiz ligger Lombardiet eller Lombardia som precis som Piemonte också är känt för viner på nebbiolo här kallad chiavennasca men här görs också Italiens motsvarighet till Champagne - Franciacorta. ...

Läs mer om Lombardia i Italien
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om viner från Lombardia


Nordöst om Piemonte och Milano mot gränsen till Schweiz ligger Lombardiet eller Lombardia som precis som Piemonte också är känt för viner på nebbiolo (här kallad chiavennasca) men här görs också Italiens motsvarighet till Champagne - Franciacorta.

Klimatet i området är kontinentalt men tempereras av flera stora sjöar som Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore och Lago di Garda. Det mesta vinet görs under mer eller mindre okända DOC-beteckningar (20 stycken totalt) men det finns några som står ut - som Oltrepo Pavese Pinot Grigio DOC. Här finns dessutom inte mindre än fem DOCG-distrikt (bland annat en för den bubblande Oltrepo Pavese Metodo Classico).

Den minst kända är kanske Moscato di Scanzo (som blev DOCG så sent som 2009) - ett rött vin gjort på druvan med samma namn. Vinet är gjort som ett passito, det vill säga på torkade druvor (som måste torka i minst tre veckor innan de pressas), och lagras i två år i neutrala behållare (cement, rostfritt stål eller glas). Under halva den tiden ska lagringen ske tillsammans med jästfällningen. Det skapar ett kryddigt rött vin med lite restsötma i smaken (socker som inte jäst ut under alkholjäsningen).

Annars är det Valtellina Superiore DOCG (från de fyra underområdena Grumello, Inferno, Sassella och Valgella) som är det mest kända rödvinet i regionen och som görs på nebbiolo. De blir inte lika kraftiga som i Barolo eller Barbaresco men har en fin parfymerad och strukturerad nebbiolosmak. Nebbiolo eller chiavennasca görs också i en variant på torkade druvor som får jäsa ut och kallas då Sfurzat eller Sforzato (Sforzato di Valtellina DOCG) - ett vin som kan ha den koncentration som man kan förvänta sig av en stor Barolo plus lite till (den är kanske dock inte lika finessrik).

Lombardiet är också känt för att vara centrum för Italiens bästa bubbel - Franciacorta DOCG - vars vingårdar ligger runt staden Brescia. Där gör man vin enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och lång lagring på jästfällningen. De görs oftast på samma druvor som i Champagne (pinot noir och chardonnay) och tillhör det franska distriktets främsta utmanare med hårdare och längre krav på lagring på jästfällningen än för vinerna i Champagne.

I öster görs också en del vitt vin på trebbiano och garganega (precis som i Soave i Veneto) och en del rött Lambrusco Montovano (bland annat på rondinella). I Lugana DOC gör man krispiga torra vita viner på trebbioano och söder Gardasjön görs en hel del Vino da Tavolo-viner på internationella druvor som cabernet och merlot (men också chardonnay och pinot noir).