Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Musar Château Musar 2001

Vad tyckte du?

Chateau Musar Château Musar 2001

Ekologisk

Libanon, Bekaadalen, 750 ml, 13,5%

Få viner i hela världen är nog så kända som libanesiska Château Musar, vars äldre viner kan ses skjuta iväg till höga höjder på andrahandsmarknaden. I sin ungdom är de täta och fylliga med intensiva aromer av varm, mogen frukt såsom plommon, tranbär, körsbär, fikon och dadlar. Vinet lånar det bästa ···

Styckvis

439:-

/flaska
Låda (6 st)

439:-

/flaska, totalt 2 634:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2001

Druvor

Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault

Smaknotering

Fin doft av mogna mörka bär, blyerts, svarta vinbär, stall och lite ek. Smaken är medelfyllig och koncentrerad. Här finns inslag av mörka bär (svarta vinbär, plommon och björnbär), ekfat och strama men inlindade syror och koncentrerad eftersmak. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

Drickes
2019-2024
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l

Så tycker experterna

Decanter
93 p "There is a touch of brett funk, but in a nice way, and it adds complexity to the wine."

"Following a very hot summer, they harvested earlier than usual in 2001. This is full of flavour, with black fruit notes coming through, and a hint of chocolate and cigar box. It has lifted acidity and silky tannins, with some dried floral notes on the finish. There is a touch of brett funk, but in a nice way, and it adds complexity to the wine."

WineAdvocate
91 p "I enjoyed it a lot."

"The 2001 CHATEAU MUSAR, bottled in 2004, is a blend of Cabernet Sauvignon, Cinsault and Carignan, aged for one year in French oak. Nuanced by cherries and spice, it is quite delicious. Which wine you like better of this lineup—the 01 or 00, or even the 02 Hochar, is a matter of taste, perhaps, more than any inherent quality issue, as the styles are rather different. The ’00 is the powerhouse bruiser, the most rustic, while the Hochar is the approachable, easier wine. This is the one in the middle, arguably the best balance of fruit and power. On the downside, this is as gamey and funky as the 2000, but the balance is different, the wine seeming fruitier and fleshier, not quite as austere. Depending on your taste, you may find that a good thing, or prefer the more powerful and intellectual 2000. This is still powerful, I hasten to add, with drying notes on the finish, but the fruitiness melds beautifully with the barnyard notes, and it is nicely supported by the tannin rather than overwhelmed. As with the 2000, this should age well, although the 2000 should age longer, and this will be a wine some will love, and some will find has too much barnyard. Personally, I enjoyed it a lot, and was just imagining how it would work with venison. Drink now-2020. Musar is one of the Middle East’s iconic wineries, making wines that are rarely “by the numbers” correct, but often distinctive. Over the years, I’ve loved some and disliked others, but I’ve always found them fascinating. Their “flaws” will not make them universally loved, with many being turned off for one reason or another (such as the barnyard and funk that often accompanies them). Those who do like their style and character will be, and have been, enthralled by ageworthy wines coming from an unlikely location."

Vinous
91 p "The 2001 Château Musar is drinking beautifully right now."

"The 2001 Château Musar is drinking beautifully right now, with notes of tobacco and flint complementing the dark berry aromas and flavors and polished tannins. Although the 2001 turns slightly austere on the long finish, it strikes me as a fruitier less gamey than usual Musar that is drinking perfectly now."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Få viner i hela världen är nog så kända som libanesiska Château Musar, vars äldre viner kan ses skjuta iväg till höga höjder på andrahandsmarknaden. I sin ungdom är de täta och fylliga med intensiva aromer av varm, mogen frukt såsom plommon, tranbär, körsbär, fikon och dadlar. Vinet lånar det bästa av både Bordeaux och Rhône: cabernet sauvignons mörkfruktighet parat med cinsault och carignans peppriga kryddighet. Vilken del som dominerar beror på årgången, men vinerna är alltid fruktigt aromatiska och med långt liv: vinerna från 50-talet sägs ännu vara förtrollande. Med ålder får vinerna en mer sammansmält och torkad stil. Druvorna till Château Musar kommer från kalkjordarna runt byarna Aana och Kefraya nära Bekaa-dalen. De äldsta rankorna planterades 1930 och samtliga har en snittålder på cirka 40 år. När de kommer till vineriet får den genomgå en lång jäsning i betongkar och läggs efter 6 månader på ettåriga franka ekfat (från skogen Nevers) i 12 månader. Två år efter skörden blendas alla komponenter när de återigen överförs till betong där det fördiga vinet får ligga ytterligare ett år innan buteljering. När vinet väl hamnat på flaska spenderar det ytterligare minst 4 år i egendomens källare innan det släpps på marknaden - från skörd till release är det alltså alltid minst 7 år! I detta fall är vi glada att kunna presentera 18 år gamla årgången 2001 som var en något ovanlig årgång vädermässigt - säsongen började regnigt och blev sedan mycket torr. De tunnare cinsault-druvorna blev således mer påverkar än de mer värmetåliga cabernet sauvignon och carignan (och därmed är blenden mer dominerad av dessa druvor). Skörden var ungefär 15% mindre än ett normalt år. Vinerna buteljernas ofiltrerade och kan därför behöva ställas upp timmarna innan dekantering. Vinet buteljerades 2004.

Producenten

Château Musar är ett vin som inte lämnar någon oberörd. Med sin fantastiska historia och sitt lite egensinniga uppträdande är det ett givet samtalsämne bland vinentusiaster.

Vinet blev internationellt känt 1984 då Serge Hochar utsågs till ”Decanter Man of the Year” mitt under brinnande inbördeskrig. Trots livsfara lyckades man bärga skörden i Bekaadalen och få den till produktionsanläggningen i norra Beirut alla år utom två. Berömmelsen tilltog och Musar blev lite av ett kultvin även här i Sverige.

Det var också under Serges ledning som slottet blev världsberömt och vinerna exporteras idag till hela världen. Serge Hochars död kom som en chock för alla, han var en man med ett stort hjärta och en outtröttlig energi. Han arbetade inte bara för Musar, han arbetade för Libanon. Efter Serges nyliga bortgång förs Château Musars filosofi och arv vidare av tredje generationen, med sonen Gaston i täten, som lovar att fortsätta att utveckla Château Musar i linje med Serges filosofi men även att sätta sitt eget avtryck.

Familjen Hochars filosofi är att varje årgång är speciell och naturen får ha sin gilla gång. Huset tillämpar låga skördeuttag, skördar alltid för hand, använder naturlig jäst, ingen filtrering och ett absolut minimum av svaveldioxid. Vinerna är högst Bordeauxinspirerade i stilen och mycket lagringsdugliga, vissa årgångar tål över 50 år i källaren. Idag kan de kalla sig för naturvin, ett begrepp som inte fanns när Serge fastställde receptet på 70-talet.

Bekaadalen är en platå mellan Libanon och Antilibanon bergen där druvorna växer på 1000 meters höjd. Det ger perfekta förhållanden med temperaturväxling mellan dag och natt och lagom med regn. Minimalt med besprutning krävs, så Bekaadalen är perfekt för ekologisk vinodling. För tio år sedan var 95 % av vinrankorna beskurna enligt Gobelet metoden, som små buskar, men idag är nästan hälften uppbundna i rader enligt Guyot metoden. Familjen Hochar förfogar över 160 hektar där de äger 70, resten ägs av två familjer under långtids kontrakt. Det låga skördeuttaget gör att det inte blir mer än cirka 600 000 flaskor om året. Druvorna skördas av beduinfamiljer, lastas på bilar och körs två timmar till Ghazir, 25 km norr om Beirut där vinifieringen äger rum. Den 70 km långa resan tar två timmar och man anser att druvorna klarar påfrestningen och motstår oxidering.  

Minimal intervention är sedan ledordet, kanske med lite hjälp av vinmakaren Tariq Sakr som har varit på Musar sedan 1991. Både cementtankar och ekfat används. Ekfaten från Nevers ligger i mörka rum insprängda i berget, vinkällaren fungerade som skyddsrum under inbördeskriget. Bara ett litet antal fat förnyas varje år.

Château Musar är ekologiskt certifierat sedan 2006, men har i praktiken varit så i många år. Man har bara inte tyckt att det var viktigt att berätta om det.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.