Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Montelvini Proseccos Bästa + Prosecco Stopper

MontelviniProseccos Bästa + Prosecco Stopper

Italien, Veneto, 750 ml, 11,5%

Det finns Prosecco - och det finns PROSECCO! Tillsammnas med Motelvini så har vi nu möjligheten att erbjuda en låda med det absolut främsta som regionen har att erbjuda. Samtliga viner ingår i Montelvinis toppserie "Collezione Serenitatis" och är alla DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Ga ···

Låda (6 st)

870 kr

Smaknotering

 

 

FM 333 Asolo Prosecco Superiore DOCG 2020, 11,5%

Samspelet mellan vingårdens fantastiska jordmån och kvalitéten på dess druvor i kombination med en ny mousserande vinteknik, ledde till skapandet av en Asolo Prosecco Superiore DOCG, kallad FM333

FM står för Fontana Masorin, namnet på vingården som ligger 333 meter över havet på Montello-kullen. Faktum är att detta är den första Asolo Prosecco Superiore som produceras med glera-druvor som skördats från en enda vingård.

Montello-kullen är en riktigt unik plats där marken är nästan röd eftersom den är rik på mineralelement samtidigt som klimatet är soligt, välexponerat och med en fin temperaturvariation mellan dag och natt. Alla egenskaper som ger vinet dess speciella särdrag och intensiva dofter.

När druvorna har uppnått perfekt mognad skördas de för hand för att sedan de genomgå en mjuk pressning. Av den resulterande musten används enbart den första pressdelen (som på italienska kallasn Mosto Fiore).

Musten hålls efter pressningen vid en kontrollerad låg temperatur i ungefär en vecka för att efter det genomgå en kall vätsketillförselteknik, som gör att ett större antal aromatiska prekursorer kan extraheras från druvmassan.

Därefter klareras musten m.h.a. en kyld dekantering följt av en enda jäsning direkt i en autoklav. Denna metod skiljer sig från vad som normalt används och FM333 anses därför vara ett “Mousserande vin från must”. När jäsningen har avslutats görs en grovseparering av jästresterna genom isobarisk dekantering medan den fina jästfällningen behålls för att låta vinet få större elegans och mjukhet.

Vid slutet av den 6 månader långa processen filtreras vinet och förbereds för buteljering.

 

Doften bjuder på aromatiska inslag Williams-päron gula äpplen och nyslaget gräs vilket kompletteras med blommiga inslag av blåregn och akacia.

I munnen möts man av en mycket fina och ihållande mouss och en aromatiska och intensiv smak av det som levererades i doften plus inslag av papaya och ananas som ligger kvar länge i gommen.

 

Sockerhalt: 9 g/liter

 

 

Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut, 12,0%

Detta är ett högkvalitativt vin tillverkat av druvor från Montelvinis bästa vingårdar på kullarna i Asolo. Skörden sker i slutet av september. Efter en första mjukpressning fermenteras musten med hjälp av utvalda jästsorter vid en temperatur på 16 grader. Vinet lagras sedan med sin jästfällning för att ge dess sina krämiga aromer.

 

Vinet är halmgult med gröna reflektioner i färgen. Doften som möter en består av friska och fruktiga aromen av gula äpplen, acaiablom och blåregn. Även smaken levererar toner av Golden Delicious-äpplen samt gula plommon och småcitrus plus en frisk och krämig eftersmak. Detta är den perfekta italienska aperitifen men tack vare sin finess gör sig bra till sushi, gravad fick samt ångkokande skaldjur.

 

Sockerhalt: 10 g/liter

 

 

Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry, 12,0%

Precis som Brut-varianten som kommer druvorna från de bästa vinstockar från kullarna i Montello och Asolo. 

Druvorna utsätts för en mjuk pressning som följs av en kall sedimentering. Till den klarnade musten tillsätts utvald jäst, och den jäser sedan in termokonditionerade ståltankar.

Både den första fasen med långsam jäsning liksom den andra kolsyrajäsningen övervakas dagligen, en noggrannhet som återkommer i valet av jäst och bearbetningstemperaturen, stabilisering, filtrering och buteljeering.

 

Subtil och ungdomliga doft med de karakteristiska aromerna av päronfrukt och vita blommor. Smaken sammetslent och torrt tack vare sina balanserat syrliga toner som kittlar på tungan

En fin aperitif som även passar utmärkt till skaldjur.

 

Sockerhalt: 15 g/liter

 

 

 

Asolo Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Brut 2020, 11,0%

Eleganta och fruktiga aromer av gröna äpplen, päron och citrus i doften. Smaken är torr med fruktiga toner att Granny Smith-äpplen, gröna päron, lime och mineral med ett mycket frisck och fräscht avslut. Proseccoviner kommer i många olika stilar men de bästa anses vara de som kommer från DOCG-klassade byar där förutsättningarna är exceptionella. Montelvinis vineri ligger i en av dessa DOCG-byar - Asolo. Druvorna till detta vin kommer 100% från vingårdarna i byn Asolo och görs i en extra torr stil för att ytterligare framhäva områdets unika stil.

 

Sockerhalt: 5 g/liter

 

 

 

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry, 11,0%

Producerad av druvor utvalda från kullarna i Valdobbiadene och Conegliano. Glera-druvan, hemmahörande i området, är robust med stora, glesa klasar med en eller två stjälkar. Frukten har en gyllengul färg med ett femkantigt tre- eller femflikigt ljusgrönt medelstort blad.

Druvorna handplockas innan deras fulla mognad för att bevara syran. Därefter krossas de omedelbart och pressas försiktigt för att enbart använda den första pressningen. Den första jäsningen sker sedan vid 16-18 grader, för att erhålla basvinet, som sedan får jäsa en

En andra gång i en autoklav

 

Doften är rik med inslag av päron och citrusfrukter, vilket ger samspelar med tydligt blommiga toner som sedan också återfinns i smaken som är len och relativt torr med en fin syra.

Den är perfekt som aperitif eller med charkuterier, färskost eller pastarätter med vitt kött.

 

Sockerhalt: 15 g/liter

 

 

 

Il Brutto Colfondo - Asolo Prosecco Superiore DOCG (PétNat) 2020, 11,0%

Naturvinsprosecco - finns det? I allra högsta grad! Den skyddade termen för dessa viner är Colfondo (översätts till "med sediment") och stilen är helt klart något helt annat än modern prosecco. Tillverkningsmetoden är regionens äldsta sätt att göra prosecco på och följer mycket gamla traditioner. Detta vin kallas av producenten Montelvini för "Il Brutto" eftersom det är naturligt, ofiltrerat (därav sedimentet!), utjäst helt torrt och med minimal tillsats av sulfit. 

Metoden innebär att vinerna buteljeras direkt efter första jäsningen är över och de kvarvarande jästsvamparna i flaskan går in i "vintervila" till följd av höstens och vinterns svala temperatur. När våren kommer och jästsvamparna vaknar ur sin vintervila börjar de konsumera det kvarvarande sockret och ett naturligt bildande av kolsyra äger rum. De flaskor som inte exploderade av trycket som bildades (man hade sämre flaskor på den tiden) konsumerades under resten av året - främst i stilla variant eftersom man på denna tid heller inte hade rätt korkar för att behålla bubblorna. Idag är dock alla Coldonfos mousserande! Eftersom jästfällningen fanns kvar i flaskorna som ett bottensediment kom namnet Colfondo till. 

Metoden övergavs när man insåg att moderna uppfinningar kunde göra vinerna snabbare, billigare och mer fruktdrivet. Colfondo föll i glömska. På senare år har emellertid en handfull dedikerade producenter återtagit en småskalig produktion av Colfondo för att bevara traditionen - och för att vinerna är så goda! Eftersom sedimentet i varje flaska haft sin egen unika jäsningsperiod och vinerna genomgår minimal intervention varierar vinerna från flaska till flaska - så kallad flaskvariation. Detta gör vinerna speciella och de bör omfamnas för sin unika karaktär och personlighet. De är aldrig kristallklara i färgen på grund av jästsedimentet som bidrar med komplexitet och en känsla av mineral. Traditionellt dekanterar man bort jästfällningen vid servering men det är inte farligt eller oangenämt att dricka vinet med jästfällningen kvar. Ett måste för den vinintresserade!

 

Mycket frisk men samtidigt rund smak med toner av röda äpplen, krita, citrus och fruktig fräschör. Helt torr och frisk syra. OBS! Innehåller jästfällning från tillverkningen.

 

Detta naturvin kan med fördel dekanteras om man vill undvika jästfällningen, men kan också serveras precis som den är!

 

Sockerhalt: 2 g/liter

 

 

Montelvini Prosecco Stopper

En stopper är perfekt för dig som vill avnjuta ett glas prosecco utan att hela flaskan behövs konsumeras. Stoppern skapar en helt lufttät förslutning och skyddar vinet från att tappa sin mousse. Stoppa ned korken i flaskan och vik ned bygeln för att försluta flaskan. För att återöppna den - håll stadigt i korken, vik försiktigt upp bygeln och häll sedan upp ett härligt pärlande glas med prosecco!

Drickes
Alkoholhalt
11,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det finns Prosecco - och det finns PROSECCO! Tillsammnas med Motelvini så har vi nu möjligheten att erbjuda en låda med det absolut främsta som regionen har att erbjuda.

Samtliga viner ingår i Montelvinis toppserie "Collezione Serenitatis" och är alla DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), vilket är den högsta klassificeringen för vin i Italien.

Det är fem viner från Asolo och en från Valdobbiadene. Alla sex vinerna visar upp en stor finess och elegans och slår hål på myten om att prosecco är enkla volymviner.

I lådan medföljer praktisk prosecco stopper. Den är perfekt för att bibehålla trycket i den öppnade flaskan och för att förhindra oönskade besök av getingar i flaskan när bubblet konsumeras utomhus under varma sommardagar.

Producenten

För första gången i Sverige är Winefinder glada att få presentera venetianska producenten Montelvini - eller "Ugglan" som vi kallar den på kontoret (på grund av den söta ugglan i logotypen som representerar områdets rika fågelliv). Vi upptäckte denna producent på vårt senaste besök på Italiens största vinmässa, Vinitaly. Montelvini's vineri ligger i lilla staden Venegazzù i hjärtat av Prosecco. Området har en egen DOCG; det lilla exklusiva Asolo DOCG. Asolo ligger mitt emellan Valdobiadene DOCG och Treviso DOCG och kallas också "staden med tusen horisonter" på grund av sitt vackra läge. Familjen Serena har gjort vin i området sedan 1881 - de menar själva att deras filosofi är att hålla fast vid gamla traditioner samtidigt som man anammar ny teknik. 

http://www.montelvini.it/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du