Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta di Ghizzano Veneroso 2009

Vad tyckte du?

Tenuta di Ghizzano Veneroso 2009

Italien, Toscana, 750 ml, 14%

Detta är en så kallad Super Tuscan eftersom vinet är gjort på icke tillåtna druvsorter i en modern stil. Vinet domineras av den klassiska Sangiovesedruvan 70% samt 30% Cabernet Sauvignon. Man producerar årligen 25.000 buteljer av detta strålande vin, som legat under 18 månader och vilat på ekfat. ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Druvor

Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Smaknotering

2009 är den i särklass bästa årgången tillsammans med 2007 enligt Robert Parkers The Wine Advocate! Vinet står i en klass för sig jämfört med andra årgångar. Tasting note Vinet riktigt slår mot en från glaset med full kraft. Perfekt mogen varm frukt av körsbär, svarta vinbär, fat och lakrits dominerar. Vinet har en underbar balans mellan kraft och elegans samt en underbar syra. Harmoni redan idag men den som har tålamod kommer att bli belönad.

Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Toskanska viner är urbilden av la doce vita. Sangiovesens karaktär älskar vitlöken, svampen, örterna. varför inte prova till en pasta med celleri, nötfärs, parmaskinka? Enkelt, gott och elegant! För inspiration klicka på recepten nedan. 

Vinet

Vinet

Detta är en så kallad Super Tuscan eftersom vinet är gjort på icke tillåtna druvsorter i en modern stil. Vinet domineras av den klassiska Sangiovesedruvan 70% samt 30% Cabernet Sauvignon. Man producerar årligen 25.000 buteljer av detta strålande vin, som legat under 18 månader och vilat på ekfat. Vinet visar prov på stor generositet idag, men det blir bättre med tiden. Vinet håller utan tvekan i tio år. Ett utsökt vin!

Producent

Här har vi vin från en av Toscanas klart lysande stjärnor. Jag har ett par årgångar av toppvinet Nambrot i källaren som väntar på att korkas upp inom ett par år. Oavsett nivå på vinerna så blir man oerhört positiv av Tenuta di Ghizzano. Idag producerar man fyra olika viner på egendomen som ligger mellan Florens och Pisa. Tre röda och en söt Vin Santo.

Producenten

Här har vi en av Toscanas klart lysande stjärnor. Idag producerar man fyra olika viner på egendomen som ligger mellan Florens och Pisa. Tre röda och en söt Vin Santo.Oavsett nivå på vinerna så blir man oerhört positiv av Tenuta di Ghizzano. Ghizzano är en liten by belägen 40 km. söder om Pisa i ett område kallat Colline Pisane. Själva vingården och olivpressen härstammar från 1370. Området är ganska svårodlat men 1985 producerade man sitt första vin på gården Veneroso.  Sedan dess har man utökat sin produktion rejält och idag är man ett respekterat namn i Toscana.
http://www.tenutadighizzano.com/

Karta