Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta di Petrolo Torrione 2016

Tenuta di PetroloTorrione 2016

Italien, Toscana, 750 ml, 13%

Tenuta di Petrolo kallas för "Toscanas Petrus" med anledning av att deras prestigevin, Galatrona, görs på samma druvor (merlot) som det berömda vinet från Château Petrus i Pomerol. Det här är Galatronas lillebror eller lillasyster, Torrione 2016, som James Suckling rankar som en av de bästa årgångar ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Torrione har en djupröd färg och en stor doft av mörka bär (svarta vinbär), violer och tobak, mynta och kryddor. Smaken är medelfyllig till fyllig med mycket bra balans och fin koncentrerad frukt. Ett vackert och imponerande vin med en varm och generös frukt samt pigga och mjuka tanniner med en lång komplex eftersmak. En av de bästa årgångarna någonsin av det här vinet. 

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
95 p "One of the best ever?"

Aromas of dried flowers, dried berries, cherries and hints of stones. Full-bodied, very firm and silky. An intense underlying energy of acidity and a lovely finish. 75% sangiovese, 20% merlot and 5% cabernet sauvignon. One of the best ever?

WineAdvocate
93p "The wine is plush and rich with a hint of that tangy Sangiovese acidity on the close"

Merlot. The bouquet opens to ripe cherry and dried raspberry with moist earth, exotic spice and chewing tobacco. The wine is plush and rich with a hint of that tangy Sangiovese acidity on the close. This wine was first produced in 1988, and some 50,000 bottles are made today.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Tenuta di Petrolo kallas för "Toscanas Petrus" med anledning av att deras prestigevin, Galatrona, görs på samma druvor (merlot) som det berömda vinet från Château Petrus i Pomerol. Det här är Galatronas lillebror eller lillasyster, Torrione 2016, som James Suckling rankar som en av de bästa årgångarna någonsin av detta vin. Torrione är gjord av mestadels sangiovese och små andelar merlot och cabernet sauvignon som kommer från en blandning av gamla och nya vingårdar. Druvorna krossades och macererade (urlakades) i mer än 14 dagar. Den malolaktiska jäsningen skedde delvis i små fat av fransk ek och delvis i 30 hektoliters större ekfat. Vinet lagrades i franska ekfat, en tredjedel nya, i ca 15 månader. 

Producenten

Denna egendom är en av de mest hyllade i dagens Toscana. Under den karismatiske ägaren, Luca Sanjusts och hans mor Lucia Sanjust Bazzochis ledning, har man sedan mitten av nittiotalet uppnått fantastiska resultat och vingården har fått ett genombrott bland internationella vinkritiker som James Suckling, Wine Spectator och Robert Parker. 

Luca Sanjust är bördig ur en gammal italiensk adelsfamilj med rötter tillbaka till hertigarna av Sicilien år 1200.  Men Tenuta Petrolo har varit i Sanjusts/Bazzochis ägo sedan 1940-talet. Egendomen är otroligt vackert belägen ca. 40 km syd om  Siena i ett kuperat område, som domineras av ett imponerande slottstorn från etruskisk tid, dvs. innan romarna erövrade denna del av Italien, som kallas Galatrona. Det har sedan byggts om av romarna och under renässansen. Ursprungligen var det tillflyktsort för invånarna i krigstid.

Tidigare låg egendomens fokus på att producera vanlig Chianti, men när Luca Sanjust övertog ansvaret för driften insåg han tidigt att egendomen hade enastående mikroklimat och en unik terroir. Särskilt hög höjd i merlotvingårdarna vid foten av det gamla slottstornet är verkligen exceptionella och ger druvor för Galatrona som många granskare utan tvekan jämför med Pomerols stora viner som Eglise Clinet, Le Pin och Petrus. Jordstudier har också visat att det finns många likheter med terroiren i Pomerol.

Förutom prestigevinet Galatrona gör man också bland annat den mycket prisvärda Torrione.

http://www.petrolo.it
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du