Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta di Petrolo Torrione 2010

Vad tyckte du?

Tenuta di Petrolo Torrione 2010

Italien, Toscana, 750 ml, 14%

Torrione är gjord uteslutande gjord på druvor från stockar som planterades på 1970-talet. Avkastningen per planta är begränsat till max 0,5 kg per planta och koncentrationen i frukten är påtaglig. Efter krossning får skalen ligga kvar och lakas ur i musten i drygt två veckor med ständig ompumpning. ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese

Smaknotering

Doften är stor och kraftig med inslag av svarta vinbär, violer, tobak, mynta och kryddor. Smaken är ganska fyllig med generös frukt, markerade tanniner och lång, komplex eftersmak.

Drickes
2019-2023
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

James Suckling
93p " Pretty tannins and a delicate fruity finish"

An aromatic Torrione with violets, berries and spices. Hazelnut aromas as well. Full body, with pretty tannins and a delicate fruity finish. Nicely integrated tannins. Always beautiful. Better after 2014 but why wait?

Detta är lillebror till Galatrona, som är ett av Italiens bästa Merlotviner tillsammans med Massetto. Det här är ett underbart vin för Toscana-älskaren, här finns alla de smaker som eftersöks. Ursprungstypiskt och välgjort!

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm
Tanzer International WineCellar
91p

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

1/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till kraftiga, gärna feta, rätter av fläsk eller fågel samt till nötkött, vilt eller lamm. För recept klicka på länkarna nedan.

Vinet

Torrione är gjord uteslutande gjord på druvor från stockar som planterades på 1970-talet. Avkastningen per planta är begränsat till max 0,5 kg per planta och koncentrationen i frukten är påtaglig. Efter krossning får skalen ligga kvar och lakas ur i musten i drygt två veckor med ständig ompumpning. Den malolaktiska jäsningen skedde delvis i små fat av fransk ek och delvis i 30 hektoliters ekfat. Vinet lagrades i franska ekfat, en tredjedel nya, i cirka 15 månader. Efter buteljering har vinet lagrats i ytterligare omkring 6 månader innan det släpptes till försäljning. Den första årgången som producerades av Torrione var 1988. 80% sangiovese, 15% merlot och 5% cabernet sauvignon. Vinet kan drickas redan nu men vinner på en tids lagring.

Producenten

Denna egendom är en av de mest hyllade i dagens Toscana. Under den karismatiske ägaren, Luca Sanjusts och hans mor Lucia Sanjust Bazzochis ledning, har man sedan mitten av nittiotalet uppnått fantastiska resultat och vingården har fått ett genombrott bland internationella vinkritiker som James Suckling, Wine Spectator och Robert Parker. 

Luca Sanjust är bördig ur en gammal italiensk adelsfamilj med rötter tillbaka till hertigarna av Sicilien år 1200.  Men Tenuta Petrolo har varit i Sanjusts/Bazzochis ägo sedan 1940-talet. Egendomen är otroligt vackert belägen ca. 40 km syd om  Siena i ett kuperat område, som domineras av ett imponerande slottstorn från etruskisk tid, dvs. innan romarna erövrade denna del av Italien, som kallas Galatrona. Det har sedan byggts om av romarna och under renässansen. Ursprungligen var det tillflyktsort för invånarna i krigstid.

Tidigare låg egendomens fokus på att producera vanlig Chianti, men när Luca Sanjust övertog ansvaret för driften insåg han tidigt att egendomen hade enastående mikroklimat och en unik terroir. Särskilt hög höjd i merlotvingårdarna vid foten av det gamla slottstornet är verkligen exceptionella och ger druvor för Galatrona som många granskare utan tvekan jämför med Pomerols stora viner som Eglise Clinet, Le Pin och Petrus. Jordstudier har också visat att det finns många likheter med terroiren i Pomerol.

Förutom prestigevinet Galatrona gör man också bland annat den mycket prisvärda Torrione.

http://www.petrolo.it