Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bibi Graetz Colore Bianco 2021

Bibi GraetzColore Bianco 2021

Italien, Toscana, 750 ml, 13,5%

Druvorna (100% Ansonica/Inzolia) till Colore Bianco kommer från Pietrabona vingården på ön Giglio, en terrasserad vingård belägen på den sydvästra delen av ön, som vetter mot havet på en höjd. Vinrankorna, som är upp till 100 år gamla, planteras på tusenåriga terrasser byggda av öns steniga, granitj ···

Styckvis

2 195 kr

/flaska
Låda (3 st)

6 585 kr

Årgång

2021

Druvor

Inzolia

Smaknotering

Doften är klassiskt med fruktiga och florala toner av apelsin, apelsinblomma, örter och salta toner som påminner om havet. Den rena fina frukten balanseras av en fin mineralitet.

Drickes
2018-2024
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna (100% Ansonica/Inzolia) till Colore Bianco kommer från Pietrabona vingården på ön Giglio, en terrasserad vingård belägen på den sydvästra delen av ön, som vetter mot havet på en höjd. Vinrankorna, som är upp till 100 år gamla, planteras på tusenåriga terrasser byggda av öns steniga, granitjordar. Vingårdarna är planterade i den lokala "Giglio-stilen", menade att skydda vinstockarna från vindar och hårda vintrar, vilket innebär att man binder rankorna lågt nära marken på ett modifierat guyot-system. Alla klasar handplockas och transporterades i små korgar till vingården, som ligger i mitten av ön vid Castello del Giglio. Druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, för att sedan jäsas vid låga temperaturer i rostfria ståltankar under 6-7 dagar. 70% av vinet flyttas till barriquer med en fördeling av nya fat, 1-åriga och 2-åriga för ytterligare 10 dagars jäsning utan temperaturkontroll. 30 % av vinet jäser på rostfritt stål. 70% av det färdigjästa vinet lagas i 7 månader på barriquer på jästfällning (bâtonnage) och 30% i rostfritt stål.

Producenten

Testamatta di Bibi Graetz är ett ungt vinföretag, som snabbt nått kultstatus. Bakom framgången står en 43-årig konstnär, som 1998 blev passionerat intresserad av vin. Han skapade vinet Testamatta, vars första årgång var 2000. Årgången därpå utsågs vid den stora vinmässan i Bordeaux till ”Bästa röda vin” – bland mer än 30.000 medtävlande. När Bibi Graetz började odla vin på allvar fanns två hektar vingårdar på den egendom hans far ägde och som Bibi fått ta hand om. Den ligger i Fiesole, strax utanför Florens. Snart utökade han arealen till fem hektar och dessutom arrenderade han 10 hektar. Odlingarna omfattar även en kultvingård på ön Isola del Giglio utanför Toscanas kust söder om Elba. Här odlas den lokala vitvinsdruvan Ansonica i en terrasserad, 80 år gammal vingård. I vingårdarna i Fiesole dominerar sangiovese, men här finns också colorino, canaiolo, malvasia nera och moscato nero. Bibi Graetz har själv hand om odlingarna och i källaren har han tagit hjälp av en av Italiens främsta vinkonsulter, Alberto Antonini, som arbetar med vinföretag över hela världen, men även på andra håll i hemlandet, bl a på framgångsrika Piaggia väster om Florens.Att Bibi Graetz är utbildad konstnär framgår med all önskvärd tydlighet av etiketterna på hans viner och hans dynamiska kreativitet genomsyrar verksamheten på egendomen. Namnet på hans vinnarvin, Testamatta, kunde lika gärna stå som en beteckning på hans karaktär. Ordet betyder ungefär vildhjärna eller galenpanna.

http://www.bibigraetz.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du