Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
CapAnna Rosso di Montalcino 2021

CapAnnaRosso di Montalcino 2021

Italien, Rosso di Montalcino, 750 ml, 14%

Det här är CapAnnas lillebror eller lillasyster till deras Brunello di Montalcino - och i allt väsentligt en mini-Brunello. Druvmusten genomgår alkoholjäsning med skalmaceration under 18-20 dagar vid kontrollerad temperatur och med en efterföljande spontan malolaktisk jäsning i stora konformade kärl···

Styckvis

249 kr

/flaskaOrd. pris 279 kr
Låda (6 st)

1 494 kr

Ord. pris 1 674 kr
Årgång

2021

Smaknotering

Fruktiga toner av röd frukt med ett kryddigt anslag av vanilj. Smaken är även den fruktig med en behaglig strävhet och en välbalanserad syra som i eftersmaken visar upp nyanser av lätt mogen frukt, anis och vanilj.

Drickes
2023-2028
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18ºC
Lufta vinet
Någon timme

Så tycker experterna

Vinous
90p "This is silky-smooth...Nicely done."

The 2021 Rosso di Montalcino from Capanna blends dark florals with flowery underbrush, leather and spice to form its earthy bouquet. This is silky-smooth and quite plush in feel. Cooling acids and mineral tones that add a zesty sensation toward the close. It tapers off structured and with a bitter tinge that forces the mouth to water as licorice and spice notes fade. Nicely done.

Falstaff
90p 90 p "dark fruit core and rich tannin"

Rich ruby red. Fragrant nose of dark cherry, blackberry, violets, followed by clove. Hearty on the palate, with some juiciness, dark fruit core and rich tannin, lightly drying in the finish.

Decanter
90p "Aromatic lift with ripe, red and black fruit"

Aromatic lift with ripe, red and black fruit. Has bright acidity with very firm tannins but the core is pleasant.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Det är i närheten av Montosoli i den norra delen av Montalcino hittar vi en av de bästa producenterna av Brunello di Montalcino. CapAnna grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och han var en av grundarna till Consorzio del Vino Brunello di Montalcino.

På den tiden fanns det bara 25 egendomar i området som var fattigt och okänt (med undantag för Biondi Santi). Men i och med grundandet av Consorziot så lade man grunden för den moderna kvalitetsrevolution som området genomgått de senaste decennierna. 

I dag drivs CapAnna av den tredje och fjärde generationen Cencioni, Patrizio och Amadeo, och man tillhör de bästa och mest respekterade i området. Vinerna får genomgående höga poäng (95-97 poäng) av världens ledande vinkritiker (Suckling, Vinous, Robertparker.com & Decanter).

Vingårdarna (totalt 20 hektar av vilket det mest är planterat med sangiovese följt av lite moscato, merlot och pinot grigio) ligger med sydöstlig exponering i den norra delen av Montalcino i Montosoli som är känt för att producera några av områdets absolut bästa och mest eleganta viner.

Hjärtat i produktionen är förstås deras Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Men man gör även en smakrik och koncentrerad "supertoscanare" under appellationen Sant'Antimo, en vanlig rosso och fyra vita viner (en vit sangiovese, en pinot grigio och två söta viner gjorda på Moscadello).

I vingården och källaren jobbar man med ett urval av de bästa druvorna, manuell skörd och en blandning av moderna och traditionella tekniker. De bästa vinerna jäser på ekfat (med överpumpning) och lagras på klassiskt vis på stora fat av slavonsk ek. Man använder inga franska barriquer. Slutresultatet är viner som i stilen har områdets koncentration men också en elegans och otroligt fin fruktighet. Det här är verkligen imponerande viner med både finess och lång lagringspotential.

https://www.capannamontalcino.com/en.html
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du